Można o niej powiedzieć wiele… a przede wszystkim, że jest to wyjątkowa szarlotka na wyjątkowe okazje. :) a okazją tym razem jest setny post na blogu. :) Dopiero albo aż :) Czas szybko leci,...
Pychotka, znana też jako pani Walewska w nieco zmienionej formie. Dżem z czarnej porzeczki zastąpiłam powidłami śliwkowymi, które również nadają kwaskowatego charakter, dodatkowo pojawiły si...
Jeśli lubicie "klimaty" twarogowo-cytrusowe ta tarta powinna Wam zasmakować. Ja osobiście bardzo lubię to połączenie, mój Luby również, więc nie trzeba nas było długo namawiać. Same ciasto k...
Jeśli macie ochotę na delikatne, mocno owocowe ciasto, bez zbędnych dodatków w postaci śmietany czy kremów, ta tarta sprawdzi się idealnie :) Aż po brzegi wypełniona jest nadzieniem jabłkowo...
Szarlotka jest jednym z moich ulubionych ciast, dlatego jak tylko znajomi podarowali mi reklamówkę antonówek, od razu wiedziałam, jak je wykorzystam. :) Tym razem nie eksperymentowałam i zro...
Powiem tak… To ciasto to obowiązkowa pozycja w jesienno-zimowym menu łasuchów. :) Choćby ze względu na dobroczynne właściwości miodu, którego w nim nie brakuje, choć jego główne zalety przyp...
Na wstępie powiem tak, to najlepsza, najwspanialsza szarlotka, jaką kiedykolwiek jadłam! :) Od dawna wiedziałam, że czekolada z jabłkami w wypiekach wspaniale smakuje, ale nigdy nie jadłam t...
Po małej przerwie wynikającej z natłoku zajęć i nowych obowiązków zawodowych na pierwszy ogień pójdzie tarta czekoladowa. :) Najbardziej czekoladowa tarta (z tych czekoladowych), jaką do tej...
Tak jak obiecałam, nie zabraknie tej jesieni u mnie również gruszek, dlatego tym razem tarta z gruszkami. Niby taka zwyczajna, ale bardzo smaczna, krem pachnący wanilią, przypominający w sma...
Nie robiłam jeszcze w tym roku ciasta z nektarynkami/brzoskwiniami więc była najwyższa pora, żeby to zmienić. Zwłaszcza, że zakupiłam na bazarku ładne, dojrzałe nektarynki. Ciasto jest napra...
Wracam po małej przerwie urlopowej … na pierwszy ogień poszły tartaletki :) Po powrocie do domu nie miałam od razu za dużo czasu, więc postanowiłam upiec coś prostego i nieczasochłonnego. A ...
Ta tarta „chodziła za mną” już od jakiegoś czasu, musiałam w końcu jej ulec. I powiem Wam, że nie zawiodłam się ani trochę. Dokładnie tak sobie ją wyobrażałam. Połączenie aromatu migdałów, a...
Tym razem coś dla fanów mazurków. Wspaniałe połączenie pomarańczy, marcepanu i kruchego ciasta. Idealny na święta Wielkanocne, ale jeśli lubicie jeść mazurki na co dzień to nic nie stoi na p...
Zdecydowanie lubię kruche ciasta z owocami i robiłam je setki razy, dlatego nie sądziłam, że ten rodzaj ciasta może mnie jeszcze czymś zaskoczyć. Ale po spróbowaniu tego oto, zrobiłam wielki...
Ciąg dalszy wypieków z jagód ;)… już mi się powoli kończą. :) Tym razem połączenie mocno pachnącego wanilią kruchego ciasta z nadzieniem jagodowym. Klasyczna, prosta tarta, a mimo to uwodzi ...
Proste w przygotowaniu, przesmaczne ciasto, które zasmakuje zarówno dużym i małym. Po raz kolejny potwierdza się reguła, że w prostocie tkwi siła. :) Bo ciasto niby takie banalne, a cała rod...
Pyszny mazurek o zdecydowanym kokosowym smaku, to ciekawa odmiana na wielkanocnym stole. Kruchy, rozpływający się w ustach spód przykryty warstwą kokosowego nadzienie na bazie kremu ze zmiel...
Kolejna wielkanocna propozycja. Tym razem mazurek z nadzieniem chałowym. Tradycyjny kruchuteńki spód przykryty warstwą pysznego chałwowego nadzienia i chrupiącymi orzeszkami. Mojej rodzince ...
Dokładnie taki mazurek pamiętam z dzieciństwa. Kruchuteńkie maślane ciasto posmarowane grubą warstwą pysznego domowego kajmaku. I nie mam tu na myśli masy krówkowej, bo teraz używa się tych ...
To zdecydowanie mazurek dla zabieganych. Nie wymaga od nas dużego nakładu pracy i nie jest czasochłonny. Jedyne na co musimy czekać to ciasto piekące się w piekarniku, a w międzyczasie można...
Pyszna szarlotka w cieście z mąki razowej. Ciasto jest kruchutkie z cynamonową nutą i delikatnym karmelowym i miodowym posmakiem. Nadzienie dość klasyczne, z nutą cynamonu, wzbogacone o orze...
Mimo, że nie jestem wielbicielką kokosowych smaków, skusiłam się na to ciacho, bo na zdjęciach wyglądało bardzo smakowicie. I musze przyznać, że nie zawiodłam się. :) Ba, wyszło jeszcze leps...
Moja kolejna wariacja na temat szarlotki. Tm razem wersja z dodatkiem białego wina, które jest prawie niewyczuwalne, subtelnie tylko podkreśla winność jabłek. Ciasto bardzo kruche, delikatne...
Klasyczna szarlotka na kruchym waniliowym cieście z pysznym nadzieniem jabłecznym, w którym zapach wanilii i cynamonu wzajemnie cudownie się przenikają. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło j...
To moja pierwsza przygoda z pleśniakiem. Wiem, wiem, pewnie się dziwicie, bo to ciasto można znaleźć na większości blogów, a przepis na niego można znaleźć zapewne w każdym babcinym kajecie....
Klasyczny kruchy spód wzbogacony o aromat rumu wypełniona zapiekaną masą śmietanową i cynamonowymi śliwkami. Nie wiem czemu, ale uwielbiam smak i zapach śliwek w połączeniu z rumem i cynamon...
Myślę, że nie przesadzę, jeśli powiem, że to jedno ze smaczniejszych ciast jakie jadłam. Połączenie gruszek z Amaretto i czekoladą jest samo w sobie wyśmienite i nie jest to oczywiście żadne...
Lubię kruche ciasto. Lubię za to jak smakuje, lubię za kruchość i za to jak rozpływa się w ustach, lubię za stosunkowo szybkie i proste przygotowanie. Nie trzeba godzinami sterczeć w kuchni ...
Sprawdzone połączenie kruchego, rozpływającego się w ustach ciasta z rabarbarem i truskawkami. Czyż może być bardziej klasycznie? Chyba tylko wtedy, gdy rozdzielilibyśmy składniki nadzienia ...
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam truskawki i jak tylko przychodzi ich pora korzystam z nich, ile się da. :) Tym razem mam dla Was pyszną i banalną w przygotowaniu tartę z ich udziałem. Kruc...