Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 25x30 cm
To moja pierwsza przygoda z pleśniakiem. Wiem, wiem, pewnie się dziwicie, bo to ciasto można znaleźć na większości blogów, a przepis na niego można znaleźć zapewne w każdym babcinym kajecie. :) Ale u nas w domu to ciasto nie było specjalnie popularne, szczerze mówiąc nie przypominam sobie, by moja babcia je kiedykolwiek robiła, choć przepis ma spisany. :)
Myślałam o tym cieście już od jakiegoś czasu, więc gdy tylko zobaczyłam na targu porzeczki od razu wiedziałam, jaki los je spotka. :)
Moja wersja pleśniaka wzbogacona jest o warstwę budyniową rozdzielającą jasne i ciemne ciasto oraz o dżem z czarnej porzeczki, który przełamuje słodycz budyniu. Reszta jest wam zapewne znana – dwa jasne i ciemne ciasto kruche, czerwone porzeczki i warstwa bezy. Całość jest przyjemnie krucha, rozpływająca się w ustach, niezbyt słodka. Nie jestem wielką fanką tego typu ciast a tym bardziej czerwonych porzeczek, ale muszę przyznać, że to przyjemnie mnie zaskoczyło.
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
250 g | zimnego masła |
proszku do pieczenia | |
cukru pudru | |
żółtek | |
ekstraktu/pasty z wanilii | |
kakao |
Ilość | Składnik |
---|---|
opakowania budyniu waniliowego bez cukru | |
mleka | |
cukru |
Ilość | Składnik |
---|---|
białek | |
drobnego cukru do wypieków (można zastąpić cukrem pudrem) |
Ilość | Składnik |
---|---|
czerwonej porzeczki | |
słoik dżemu z czarnej porzeczki |
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, ekstrakt oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Podzielić na trzy równe części, do jednej dodać kakao, ponowni szybko wyrobić. Wszystkie trzy części zawinąć oddzielnie w folię i wstawić schować do zamrażalnika na ok godzinę.
Kwadratową formę o boku ok. 25 cm nasmarować masłem, wyłożyć papierem do wypieków.
Jedną część schłodzonego jasnego ciasta zetrzeć na tarce na spód formy, równomiernie rozłożyć na dnie. Podpiec ok. 12 minut w temp. 180°C.
W międzyczasie podgrzać w rondelku dżem z czarnej porzeczki, przetrzeć przez sito.
Przygotować budyń.
Na podpieczonym spodzie (lekko przestudzonym) rozsmarować dżem. Na niego wyłożyć równomiernie jeszcze ciepły budyń, wystudzić. Na warstwę budyniu zetrzeć równomiernie schłodzone ciemne ciasto. Ponownie podpiec całość przez ok. 12 min.
W międzyczasie umyć porzeczki, oddzielić je za pomocą widelca od łodyżek. Wysuszyć na papierowym ręczniku.
Na podpieczone ciemne ciasto wysypać 2-3 łyżki bułki tartej/mąki ziemniaczanej lub kaszy manny, żeby nadmiar soku z owoców został wchłonięty. Wyłożyć równomiernie porzeczki.
Beza:
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas ubijając (kolejną łyżkę cukru dodajemy gdy masa jest wyraźnie sztywniejsza - mniej więcej co 30 sekund). Ubijamy na najwyższych obrotach, aż cały cukier zostanie wykorzystany, a masa będzie bardzo sztywna i lśniąca.
Całość:
Pianę wyłożyć na porzeczki, na wierzch zetrzeć ostatnią część schłodzonego ciasta. Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 ° C (aż wierzch będzie wyraźnie przyrumieniony).
Smacznego :)