Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 25 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 6
Te tarteletki są na czekoladowym cieście. Na tartaletce jest krem o smaku amaretto i wiśnie które można zastąpić innymi owocami. Kruche ciasto tartaletki rozpływa się w ustach. Słodkie ciasto urozmaica kwaśny smak owoców. Ta tartaletka to prawdziwe niebo w gębie.
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej tortowej (minus dwie łyżki mąki) | |
zimnego masła | |
pudru | |
duże jajka | |
kakao | |
szczypta soli | |
ekstraktu z wanilii |
Ilość | Składnik |
---|---|
serka mascarpone, mocno schłodzonego | |
śmietanki kremówki, mocno schłodzonej | |
cukru pudru | |
likieru Amaretto | |
skórka otarta z 1/2 sparzonej lub ekologicznej cytryny |
Ilość | Składnik |
---|---|
150 g | czereśni |
ceramiczne kulki obciążające lub suchy groch |
Ciasto:
Masło pokroić w kostkę. Na stolnicę wysypać mąkę dodać do niej pokrojone masło, cukier, sól, kakao i ekstrakt waniliowy. Wymieszać czubkami palców (nie całymi dłońmi, by nie ogrzać zbytnio masła) aż ciasto zacznie tworzyć grudki. W cieście zrobić wgłębienie, dodać jajka, szybko wyrobić ciasto czubkami palców lub hakiem w misie robota, aż ciasto przybierze jednolitą formę.
Ciasto spłaszczyć na dość gruby placek, owinąć folią i schłodzić około 1 godziny w lodówce.
Schłodzone rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość około 3 mm. Powycinać z ciasta koła o średnicy większej o około 1-1,5 cm od średnicy foremki na tartaletki.
Foremki lekko nasmarować masłem, wyłożyć ciastem, wystające brzegi ciasta przyciąć.
Papier do wypieków zmiękczyć przez pocieranie, porwać na 6 kawałków nieco większych niż tartaletki i wyłożyć je na ciasto. Na papier wysypać kulki ceramiczne lub groch, aby ładnie obciążyły ciasto (dzięki temu spód nie wyrośnie do góry, a boki ładnie będą się trzymać foremki, a co za tym idzie tartaletki zachowają niezmieniony kształt).
Spody tartaletek podpiec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, po czym zdjąć z wierzchu papier razem z obciążeniem i dalej podpiekać około 7-10 minut, do zezłocenia.
Krem:
Serek ubić razem ze śmietanką na sztywno, dodać cukier puder, Amaretto i skórkę z cytryny, wymieszać.
Krem schłodzić przez około 30 min. do godziny (akurat będą nam stygły spody babeczek).
Czereśnie umyć, przekroić na pół, wydrylować.
Krem wyłożyć za pomocą szprycy lub łyżki do upieczonych i wystudzonych spodów tartaletek. Wierzch dowolnie udekorować czereśniami.
Smacznego :)