KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Tartaletki czekoladowe

Przyg: 40 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 6
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
czekoladowe%20tartaletki%20z%20kremem%20amaretto%20i%20czere%C5%9Bniami.JPG

Składniki:

  • Ciasto (na około 6 tartaletek o śr. 10 cm):

    Ilość Składnik
    mąki pszennej tortowej (minus dwie łyżki mąki)
    zimnego masła
    pudru
    duże jajka
    kakao
    szczypta soli
    ekstraktu z wanilii
  • Krem:

    Ilość Składnik
    serka mascarpone, mocno schłodzonego
    śmietanki kremówki, mocno schłodzonej
    cukru pudru
    likieru Amaretto
    skórka otarta z 1/2 sparzonej lub ekologicznej cytryny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    150 g czereśni
    ceramiczne kulki obciążające lub suchy groch

Sposób przygotowania

Ciasto:

Masło pokroić w kostkę. Na stolnicę wysypać mąkę dodać do niej pokrojone masło, cukier, sól, kakao i ekstrakt waniliowy. Wymieszać czubkami palców (nie całymi dłońmi, by nie ogrzać zbytnio masła) aż ciasto zacznie tworzyć grudki. W cieście zrobić wgłębienie, dodać jajka, szybko wyrobić ciasto czubkami palców lub hakiem w misie robota, aż ciasto przybierze jednolitą formę.

Ciasto spłaszczyć na dość gruby placek, owinąć folią i schłodzić około 1 godziny w lodówce.
Schłodzone rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość około 3 mm. Powycinać z ciasta koła o średnicy większej o około 1-1,5 cm od średnicy foremki na tartaletki.
Foremki lekko nasmarować masłem, wyłożyć ciastem, wystające brzegi ciasta przyciąć.

Papier do wypieków zmiękczyć przez pocieranie, porwać na 6 kawałków nieco większych niż tartaletki i wyłożyć je na ciasto. Na papier wysypać kulki ceramiczne lub groch, aby ładnie obciążyły ciasto (dzięki temu spód nie wyrośnie do góry, a boki ładnie będą się trzymać foremki, a co za tym idzie tartaletki zachowają niezmieniony kształt).

Spody tartaletek podpiec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, po czym zdjąć z wierzchu papier razem z obciążeniem i dalej podpiekać około 7-10 minut, do zezłocenia.

Krem:

Serek ubić razem ze śmietanką na sztywno, dodać cukier puder, Amaretto i skórkę z cytryny, wymieszać.
Krem schłodzić przez około 30 min. do godziny (akurat będą nam stygły spody babeczek).

Czereśnie umyć, przekroić na pół, wydrylować.

Krem wyłożyć za pomocą szprycy lub łyżki do upieczonych i wystudzonych spodów tartaletek. Wierzch dowolnie udekorować czereśniami.

Smacznego :)


Przyg: 40 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 6

Te tarteletki są na czekoladowym cieście. Na tartaletce jest krem o smaku amaretto i wiśnie które można zastąpić innymi owocami. Kruche ciasto tartaletki rozpływa się w ustach. Słodkie ciasto urozmaica kwaśny smak owoców. Ta tartaletka to prawdziwe niebo w gębie.

czekoladowe%20tartaletki%20z%20kremem%20amaretto%20i%20czere%C5%9Bniami_1.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-07-01 19:28:38

    Cudownie wygladają - ta biel kremu i czerwień czereśni:) mniami:)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-06-29 22:31:24

    Cudowne maleńkie pyszności :) Wyglądają naprawdę uroczo :)

    Twój komentarz
  • klaudia klaudia
    2013-06-29 16:13:59

    Piękne wyglądają. P.S. bardzo piękny blog, super prowadzony, super zdjęcia, pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2013-06-29 15:57:44

    Bardzo apetyczne zdjęcie! Aż żal je jeść;)

    Twój komentarz

Tartaletki czekoladowe

Tartaletki czekoladowe

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 25 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 6

Opis

Te tarteletki są na czekoladowym cieście. Na tartaletce jest krem o smaku amaretto i wiśnie które można zastąpić innymi owocami. Kruche ciasto tartaletki rozpływa się w ustach. Słodkie ciasto urozmaica kwaśny smak owoców. Ta tartaletka to prawdziwe niebo w gębie.

Składniki

  • Ciasto (na około 6 tartaletek o śr. 10 cm):

    Ilość Składnik
    mąki pszennej tortowej (minus dwie łyżki mąki)
    zimnego masła
    pudru
    duże jajka
    kakao
    szczypta soli
    ekstraktu z wanilii
  • Krem:

    Ilość Składnik
    serka mascarpone, mocno schłodzonego
    śmietanki kremówki, mocno schłodzonej
    cukru pudru
    likieru Amaretto
    skórka otarta z 1/2 sparzonej lub ekologicznej cytryny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    150 g czereśni
    ceramiczne kulki obciążające lub suchy groch

Sposób przygotowania

Ciasto:

Masło pokroić w kostkę. Na stolnicę wysypać mąkę dodać do niej pokrojone masło, cukier, sól, kakao i ekstrakt waniliowy. Wymieszać czubkami palców (nie całymi dłońmi, by nie ogrzać zbytnio masła) aż ciasto zacznie tworzyć grudki. W cieście zrobić wgłębienie, dodać jajka, szybko wyrobić ciasto czubkami palców lub hakiem w misie robota, aż ciasto przybierze jednolitą formę.

Ciasto spłaszczyć na dość gruby placek, owinąć folią i schłodzić około 1 godziny w lodówce.
Schłodzone rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość około 3 mm. Powycinać z ciasta koła o średnicy większej o około 1-1,5 cm od średnicy foremki na tartaletki.
Foremki lekko nasmarować masłem, wyłożyć ciastem, wystające brzegi ciasta przyciąć.

Papier do wypieków zmiękczyć przez pocieranie, porwać na 6 kawałków nieco większych niż tartaletki i wyłożyć je na ciasto. Na papier wysypać kulki ceramiczne lub groch, aby ładnie obciążyły ciasto (dzięki temu spód nie wyrośnie do góry, a boki ładnie będą się trzymać foremki, a co za tym idzie tartaletki zachowają niezmieniony kształt).

Spody tartaletek podpiec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, po czym zdjąć z wierzchu papier razem z obciążeniem i dalej podpiekać około 7-10 minut, do zezłocenia.

Krem:

Serek ubić razem ze śmietanką na sztywno, dodać cukier puder, Amaretto i skórkę z cytryny, wymieszać.
Krem schłodzić przez około 30 min. do godziny (akurat będą nam stygły spody babeczek).

Czereśnie umyć, przekroić na pół, wydrylować.

Krem wyłożyć za pomocą szprycy lub łyżki do upieczonych i wystudzonych spodów tartaletek. Wierzch dowolnie udekorować czereśniami.

Smacznego :)