Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 12 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 30
Banalne w przygotowaniu babeczki z rozpływającego się w ustach kruchego ciasta. W smaku i aromacie delikatna waniliowa nuta. Nadziane masą toffi lub kajmakową (co kto woli) i czekoladowym ganache. Niewielkie, na dwa, trzy kęsy, ale tak smaczne, że ciężko poprzestać na jednej. :) Bardzo polecam. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
cukru pudru | |
żółtka | |
200 g | zimnego masła |
pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem waniliowym) |
Ilość | Składnik |
---|---|
masła | |
brązowego cukru | |
skondensowanego słodzonego mleka z puszki |
Ilość | Składnik |
---|---|
gorzkiej lub mlecznej czekolady | |
śmietanki kremówki | |
masła |
Ciasto kruche:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło. Posiekać aż powstaną małe grudki jak na kruszonkę. Dodać resztę składników, wyrobić i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię, schłodzić w lodówce około 1 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm (jeśli ciasto będzie się kleić lekko podsypać mąką, nie za dużo). Wyciąć koła większe o ok. 1 cm od foremek i wylepiać nimi natłuszczone wcześniej (najlepiej roztopionym masłem) foremki. Wystający wierzch ciasta przyciąć ostrym nożem, żeby zrównał się z foremkami.
Piec około 10-12 minut w temperaturze 200 °C (z termoobiegiem wystarczy 180 °C) aż ciasteczka ładnie się zrumienią.
Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić, wyjąć z foremek.
Nadzienie toffi:
Do rondla z grubym dnem włożyć masło, cukier, dodać mleko skondensowane. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie wrzeć. Zmniejszyć ogień do minimalnego i gotować ok. 5 minut lub dłużej aż masa zgęstnieje, stanie się jasnożółta i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Gotowe nadzienie nałożyć do babeczek (po 1 czubatej łyżeczce do babeczki) .
Czekoladowy ganache:
Śmietankę mocno podgrzać do momentu aż zacznie wrzeć (nie gotować, bo się zwarzy). Czekoladę rozpuścić w podgrzanej śmietance. Kiedy czekolada całkowicie się rozpuści, dokładnie wymieszać masę, dodać masło i ponownie wymieszać. Wyłożyć po 1-1,5 łyżeczki do babeczek. Babeczki odstawić do wystudzenia.
Smacznego :)