Czekoladę, krem i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej (W tym celu: połamaną na kawałki czekoladę przełożyć do metalowej miski, dodać krem i śmietankę, miskę ustawić na garnku z gotującą się/parującą wodą - wodę gotować na wolnym ogniu. Miska nie powinna dotykać wody, a jedynie opierać się na brzegach garnka. Zarówno woda jak i para nie mogą dostać się do miski z czekoladą, bo czekolada zgęstnieje).
Do gorącej czekolady dodać espresso, wymieszać. Całość przelać do niewielkiej kwadratowej formy tub tortownicy wyłożonej papierem do wypieków, przykryć folią spożywczą. Schłodzić aż masa zupełnie zastygnie.
Zastygniętą masę czekoladową wyjąć razem z papierem na dużą deskę do krojenia lub stolnicę, pokroić na niewielkie kwadraty (ok. 2 x 2 cm)lub prostokąty (1,5 x 2,5 cm) i z każdego uformować w dłoniach kulkę wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtoczyć w kakao, ponownie wstawić do lodówki do schłodzenia.
Ekspresowe w przygotowaniu trufelki, które idealnie sprawdzą się w sylwestrową noc. Banalne w przygotowaniu, a jednak wyrafinowane w smaku. Niezbyt słodkie za sprawą gorzkiej czekolady i dodatku espresso. Choć równie dobrze sprawdzą się na każdą inną okazję. Polecam.
Ekspresowe w przygotowaniu trufelki, które idealnie sprawdzą się w sylwestrową noc. Banalne w przygotowaniu, a jednak wyrafinowane w smaku. Niezbyt słodkie za sprawą gorzkiej czekolady i dodatku espresso. Choć równie dobrze sprawdzą się na każdą inną okazję. Polecam.
Składniki
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady (najlepiej 70 proc. kakao)
kremu czekoladowo-orzechowego (np. Nutella)
śmietanki kremówki (płynnej)
espresso (lub kawy rozpuszczalnej, proszek)
kakao
Sposób przygotowania
Czekoladę, krem i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej (W tym celu: połamaną na kawałki czekoladę przełożyć do metalowej miski, dodać krem i śmietankę, miskę ustawić na garnku z gotującą się/parującą wodą - wodę gotować na wolnym ogniu. Miska nie powinna dotykać wody, a jedynie opierać się na brzegach garnka. Zarówno woda jak i para nie mogą dostać się do miski z czekoladą, bo czekolada zgęstnieje).
Do gorącej czekolady dodać espresso, wymieszać. Całość przelać do niewielkiej kwadratowej formy tub tortownicy wyłożonej papierem do wypieków, przykryć folią spożywczą. Schłodzić aż masa zupełnie zastygnie.
Zastygniętą masę czekoladową wyjąć razem z papierem na dużą deskę do krojenia lub stolnicę, pokroić na niewielkie kwadraty (ok. 2 x 2 cm)lub prostokąty (1,5 x 2,5 cm) i z każdego uformować w dłoniach kulkę wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtoczyć w kakao, ponownie wstawić do lodówki do schłodzenia.