mąki kukurydzianej lub innej dość neutralnej w smaku
brązowego cukru (można zastąpić zwykłym, pudrem lub miodem)
duże jajko
mleka lub maślanki (można zastąpić mlekiem roślinnym)
opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu
stopionego masła
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
cukier puder do oprószenia
ulubione owoce
Sposób przygotowania
Jabłka obieramy, kroimy na ma małe płaskie kawałeczki. Jeśli używacie bananów wtedy pokrójcie je w dość cienkie plastry.
Wszystkie suche i mokre składniki miksujemy w misce. Dodajemy owoce, całość delikatnie mieszamy.
Placuszki smażymy na lekko natłuszczonej patelni, na średniej mocy palnika. Wielkość placuszków zależy od naszych upodobań. U mnie na średniej wielkości patelni mieszczą się 3 placuszki. I takich wychodzi około 10-12 sztuk. Placki dość szybko się rumienia, więc trzeba uważać, żeby się nie przypaliły, przekręcamy po ok. 30 sekundach na drugą stronę.
Gotowe podajemy z cukrem pudrem, owocami, konfiturą, syropem klonowym, etc. Jak kto lubi. ;)
Placuszki, które nie zawierają glutenu. Jeśli użyjemy mleka roślinnego pozbawimy je też laktozy. Mąka gryczana ma dość wyrazisty, charakterystyczny smak, więc jeśli nie jesteście do niego przyzwyczajeni lub po prostu chcecie złagodzić smak placuszków warto ją częściowo zastąpić - tak jak zaproponowałam w przepisie - mąką subtelniejsza w smaku, np kukurydzianą lub ryżową. Placuszki są ekspresowe i proste w przygotowaniu, wychodzą smaczne i naprawdę pożywne - 2-3 i głód jest w pełni zaspokojony. :) Polecam!
Składniki:
Placuszki:
Ilość
Składnik
jabłka lub 1,5 dojrzałego banana
mąki gryczanej
mąki kukurydzianej lub innej dość neutralnej w smaku
brązowego cukru (można zastąpić zwykłym, pudrem lub miodem)
duże jajko
mleka lub maślanki (można zastąpić mlekiem roślinnym)
Placuszki, które nie zawierają glutenu. Jeśli użyjemy mleka roślinnego pozbawimy je też laktozy. Mąka gryczana ma dość wyrazisty, charakterystyczny smak, więc jeśli nie jesteście do niego przyzwyczajeni lub po prostu chcecie złagodzić smak placuszków warto ją częściowo zastąpić - tak jak zaproponowałam w przepisie - mąką subtelniejsza w smaku, np kukurydzianą lub ryżową. Placuszki są ekspresowe i proste w przygotowaniu, wychodzą smaczne i naprawdę pożywne - 2-3 i głód jest w pełni zaspokojony. :) Polecam!
Składniki
Placuszki:
Ilość
Składnik
jabłka lub 1,5 dojrzałego banana
mąki gryczanej
mąki kukurydzianej lub innej dość neutralnej w smaku
brązowego cukru (można zastąpić zwykłym, pudrem lub miodem)
duże jajko
mleka lub maślanki (można zastąpić mlekiem roślinnym)
opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu
stopionego masła
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
cukier puder do oprószenia
ulubione owoce
Sposób przygotowania
Jabłka obieramy, kroimy na ma małe płaskie kawałeczki. Jeśli używacie bananów wtedy pokrójcie je w dość cienkie plastry.
Wszystkie suche i mokre składniki miksujemy w misce. Dodajemy owoce, całość delikatnie mieszamy.
Placuszki smażymy na lekko natłuszczonej patelni, na średniej mocy palnika. Wielkość placuszków zależy od naszych upodobań. U mnie na średniej wielkości patelni mieszczą się 3 placuszki. I takich wychodzi około 10-12 sztuk. Placki dość szybko się rumienia, więc trzeba uważać, żeby się nie przypaliły, przekręcamy po ok. 30 sekundach na drugą stronę.
Gotowe podajemy z cukrem pudrem, owocami, konfiturą, syropem klonowym, etc. Jak kto lubi. ;)