W misce połączyć suche składniki (przesianą mąkę, brązowy cukier i proszek do pieczenia).
W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki - jajko, maślankę, miód, esktrakt i roztopione masło.
Mokre składniki dodać do suchych, zmiksować do połączenia się składników. Dodać pokrojone w cienkie plastry banany i delikatnie wymieszać łyżką.
Smażyć na suchej, nieprzywierającej patelni (jeśli to koniczne można ją nasmarować odrobinką oleju). Placuszki przewracamy na drugą stronę jak tylko na ich powierzchni pokażą się pęcherzyki powietrza.
Podawać z syropem klonowym, golden syrup'em lub innymi ulubionymi dodatkami.
Tym razem pancakes w wersji bez mąki pszennej, wypełnione po same brzegi bananami. Robimy je w domu od dawna i niezmiernie mnie zachwycają swoim smakiem. Chyba dlatego, że pełnoziarniste placuszki, zatopione w nich banany, miód i syrop klonowy tak fantastycznie się ze sobą komponują i za każdym razem tworzą bardzo smaczną harmonijną całość. Za sprawą mąki pełnoziarnistej są dodatkowo dość syte, więc nie da się pochłonąć ich zbyt dużo. ;) Bardzo polecam!
Tym razem pancakes w wersji bez mąki pszennej, wypełnione po same brzegi bananami. Robimy je w domu od dawna i niezmiernie mnie zachwycają swoim smakiem. Chyba dlatego, że pełnoziarniste placuszki, zatopione w nich banany, miód i syrop klonowy tak fantastycznie się ze sobą komponują i za każdym razem tworzą bardzo smaczną harmonijną całość. Za sprawą mąki pełnoziarnistej są dodatkowo dość syte, więc nie da się pochłonąć ich zbyt dużo. ;) Bardzo polecam!
Składniki
Pancakes:
Ilość
Składnik
mąki jaglanej
mąki kukurydzianej
ksylitolu
proszku do pieczenia bez fosforanów (lub sody)
maślanki
jajko
płynnego miodu (można zastąpić syropem klonowym)
roztopionego masła
duży banan
ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
syrop klonowy lub golden syrup do polania
Sposób przygotowania
W misce połączyć suche składniki (przesianą mąkę, brązowy cukier i proszek do pieczenia).
W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki - jajko, maślankę, miód, esktrakt i roztopione masło.
Mokre składniki dodać do suchych, zmiksować do połączenia się składników. Dodać pokrojone w cienkie plastry banany i delikatnie wymieszać łyżką.
Smażyć na suchej, nieprzywierającej patelni (jeśli to koniczne można ją nasmarować odrobinką oleju). Placuszki przewracamy na drugą stronę jak tylko na ich powierzchni pokażą się pęcherzyki powietrza.
Podawać z syropem klonowym, golden syrup'em lub innymi ulubionymi dodatkami.