Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 10
Forma: 22 cm
Pomarańcza i czekolada – połączenie, które uwielbiam, i któremu nie potrafię się oprzeć. :) Gdy tylko nadchodzi jesienno-zimowa pora nachodzi mnie nieodparta pokusa, by przygotować jakieś ciacho, w którym dominują te dwa smaki. Tym razem padło na sernik. W zasadzie to pomysł na niego chodził mi po głowie już dość długo, ale jakoś nie było czasu na realizacje. Ale jak widać w końcu udało się mi wcielić ten plan w życie. ;) I bardzo dobrze, bo sernik okazał się jednym z pyszniejszych jakie jadłam. Aksamitnie kremowy, z wyraźną nutą pomarańczy (wyczuwalną zarówno w smaku, jak i zapachu) i zatopionymi kawałkami czekolady, która przyjemnie rozpływa się w ustach. Jestem pewna, ze jeśli tylko lubicie takie połączenia zakochacie się w nim podobnie jak ja. :)
Bardzo polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
150 g | ciasteczek digestive w czekoladzie lub innych herbatników pełnoziarnistych* |
masła |
Ilość | Składnik |
---|---|
twarogu tłustego zmielonego trzykrotnie (można zastąpić gotowym twarogiem sernikowym) | |
duże jajka | |
słodzonego mleka skondensowanego | |
skórka starta z 1 średniej, sparzonej pomarańczy | |
ekstraktu z pomarńczy | |
mąki ziemniaczanej | |
gorzkiej lub deserowej czekolady (polecam użyć czekolady o zawartości kakao do 60 proc., bo czekolada z większą zawartością kakao może być w połączeniu z orzeźwiającym pomarańczowym smakiem zbyt wytrawna) |
Ilość | Składnik |
---|---|
gorzkiej czekolady | |
śmietanki kremówki 30% | |
ekstraktu z pomarańczy |
Ilość | Składnik |
---|---|
średnie sparzone pomarańcze pokrojone w cieniutkie plastry |
Piekarnik rozgrzać do 150° C (piekę z termoobiegiem); na grzaniu góra/dół można podnieść temperaturę do 160°C.
Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, więc trzeba odpowiednio przygotować tortownicę.
Spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożyć folią aluminiową (trzeba nałożyć obok siebie kilka warstw w duży kwadrat, tak, żeby folia znacznie wystawała po za dno tortownicy, bo będzie nam potrzebna po zapięciu tortownicy do owinięcia jej zewnętrznych boków z zewnątrz (jak tutaj). Boki tortownicy lekko natłuścić masłem.
Ciasteczkowy spód:
Ciasteczka rozkruszyć wałkiem (najlepiej je w tym celu włożyć do torebki foliowej i rozgnieść wałkiem na stolnicy) lub w malakserze na proszek. Roztopione masło wymieszać w misce z pokruszonymi na proszek ciasteczkami (jeśli dodajemy osobno czekoladę, to trzeba ja wcześniej rozpuścić w kąpieli wodnej, jeśli robimy z kakao dodajemy go do masła przed dodaniem masy ciasteczkowej). Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy ugniatając dłonią lub palcami, wyrównać. Wstawić na kilka minut do lodówki.
Masa serowa:
Czekoladę posiekać, odstawić na bok.
Wszystkie składniki masy serowej oprócz czekolady przełożyć do dużej miski i zmiksować na średnich obrotach do gładkości. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać.
Masę serową wylać na ciasteczkowy spód.
W czajniku zagotować sporo wody. Tortownicę dodatkowo owinąć folią aluminiową z zewnątrz, tak by uchronić ją przed dostaniem się do środka wody.
Tortownicę wstawić do większej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika. Do formy, w której stoi tortownica nalać wrzącej wody do połowy wysokości formy.
Piec około 60 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Schłodzić przez kilka, a najlepiej kilkanaście godzin w lodówce.
Polewa:
Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym celu: czekoladę i śmietankę umieścić w metalowej miski, miskę ustawić na garnku z gotującą się/parującą wodą - wodę gotować na wolnym ogniu. Miska nie powinna dotykać wody, a opierać się tylko na ściankach garnka. Zarówno woda jak i para nie mogą dostać się do miski z czekoladą. Rozpuszczoną czekoladę wymieszać, rozsmarować na wierzchu sernika. Na polewie ułożyć plasterki pomarańczy (nacinamy plasterek do połowy i stawiamy ukośnie na wierzchu).
Ponownie wstawić na kilka minut do lodówki, by polewa zastygła i pomarańcze dobrze się trzymały.
Smacznego :)
*można użyć zwykłych herbatników/ciasteczek maślanych bez czekolady i dodać ją osobno (50-60 g), wcześniej rozpuszczając w kąpieli wodnej albo zastąpić czekoladę kakao (dodając do 20 g)