Kokilki nasmarować masłem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C - termoobieg (grzanie góra/dół 200 °C).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masło i cukier, zmiksować na puszystą masę (powinna być płynna, ale wyraźnie napowietrzona). Dodawać po jednym jajku, dalej miksując. Dodać ekstrakt waniliowy/pastę, wymieszać. Mąkę przesiać, dodać do masy, wymieszać. Masę czekoladową przelać do natłuszczonych kokilek (masa będzie płynna, ale taka ma być).
Piec około 12-15 minut. Sprawdzić patyczkiem (masa w środku powinna być dość rzadka, kremowa i oklejać patyczek, a wierzch powinien być wyraźnie ścięty. Raczej nie należy piec dłużej niż 15 minut, bo masa zbyt mocno się zetnie i z jedwabiście kremowego środka będą nici. :)
Jeśli podobnie jak ja macie dni, kiedy musicie zjeść niemal natychmiast coś mocno czekoladowego, i nic, ale to nic nie jest w stanie tego zastąpić spróbujcie tego pieczonego deseru. Wymyśliłam go jakiś czas temu mocno improwizując i zupełnie nie wiedząc, co z tego wyjdzie, a efekt bardzo miło mnie zaskoczył. :) Jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut, a samo pieczenie to max. 15 min. Więc po upływie około 30 min. będziecie mogli się cieszyć obłędnie czekoladowym deserem (dajcie mu tylko chwilę ostygnąć (i zastygnąć), bo możecie podobnie jak ja chodzić później z poparzonym językiem). ;)
Wnętrze deseru jest kremowe, tylko lekko ścięte, a wierzch wyraźnie chrupiący. Możecie dodać do niego swoje ulubione owoce. Nam smakował szczególnie z malinami (zapiekanymi w środku). Ale z pewnością wyśmienicie będzie smakował również z dodatkiem wiśni, gruszek czy skórki pomarańczowej albo po prostu polany sosem karmelowym (najlepiej posolonym solą morską). :) Polecam!
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Karcia
2015-11-15 17:51:28
Deser pyszny ale mega slodki i mega duzo :-) ale jak dla mnie rewelka :-)
insz
2015-02-11 22:25:35
Zrobiłem kilka razy ten deser. U koleżanek w pracy zapunktowałem :) Zastanawiam się nad wersją z białą czekoladą. Na pewno bym musiał zmodyfikować składniki (np mniej cukru).
Majana
2013-09-04 15:13:32
Mniam, jaki on kuszący! Kwintesencja czekoladowości w jednej małej kokilce :)Pozdrawiam ciepło.
Nemi
2013-09-04 13:31:38
Pędzę do kuchni!
pieczarka mysia
2013-09-04 12:08:47
Marzy mi sie taki deser :)
SlodkieFantazje
2013-09-04 11:43:29
@Ola - tak, jak najbardziej. Masa może wtedy potrzebować 2-3 minuty dłużej, żeby się ściąć, ale nie musi tak być, to zależy od wielkości naczynia, jeśli będzie dość duże, czyli masa będzie dość niska, wtedy zetnie się w tym samym czasie.
Ola
2013-09-04 11:15:16
Czy zamiast kokilek można użyć jednego większego naczynia żaroodpornego ? :)
zwariowanakuchnia
2013-09-04 10:31:05
Hmmmmm, szybki deser czekoladowy, mniam:)kokilki są więc będzie i deser..ps ostatnio coś nie mogę się oprzeć czekoladowym smakom:)
Jeśli podobnie jak ja macie dni, kiedy musicie zjeść niemal natychmiast coś mocno czekoladowego, i nic, ale to nic nie jest w stanie tego zastąpić spróbujcie tego pieczonego deseru. Wymyśliłam go jakiś czas temu mocno improwizując i zupełnie nie wiedząc, co z tego wyjdzie, a efekt bardzo miło mnie zaskoczył. :) Jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut, a samo pieczenie to max. 15 min. Więc po upływie około 30 min. będziecie mogli się cieszyć obłędnie czekoladowym deserem (dajcie mu tylko chwilę ostygnąć (i zastygnąć), bo możecie podobnie jak ja chodzić później z poparzonym językiem). ;)
Wnętrze deseru jest kremowe, tylko lekko ścięte, a wierzch wyraźnie chrupiący. Możecie dodać do niego swoje ulubione owoce. Nam smakował szczególnie z malinami (zapiekanymi w środku). Ale z pewnością wyśmienicie będzie smakował również z dodatkiem wiśni, gruszek czy skórki pomarańczowej albo po prostu polany sosem karmelowym (najlepiej posolonym solą morską). :) Polecam!
Składniki
Na 6 kokilek:
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady dobrej jakości
180 g
masła
cukru
średnie jajka
ekstraktu z wanilii/pasty waniliowej
mąki pszennej
Sposób przygotowania
Kokilki nasmarować masłem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C - termoobieg (grzanie góra/dół 200 °C).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masło i cukier, zmiksować na puszystą masę (powinna być płynna, ale wyraźnie napowietrzona). Dodawać po jednym jajku, dalej miksując. Dodać ekstrakt waniliowy/pastę, wymieszać. Mąkę przesiać, dodać do masy, wymieszać. Masę czekoladową przelać do natłuszczonych kokilek (masa będzie płynna, ale taka ma być).
Piec około 12-15 minut. Sprawdzić patyczkiem (masa w środku powinna być dość rzadka, kremowa i oklejać patyczek, a wierzch powinien być wyraźnie ścięty. Raczej nie należy piec dłużej niż 15 minut, bo masa zbyt mocno się zetnie i z jedwabiście kremowego środka będą nici. :)