Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 12
Forma: 24 cm
Sernik z brzoskwiniami to połączenie, które cieszy się dużą popularnością. Delikatna masa serowa doskonale komponuje się z soczystością brzoskwiń, tworząc harmonijną całość.
Sernik z brzoskwiniami to idealny wybór na różne okazje. Może być serwowany jako deser po obiedzie, ale również sprawdzi się jako słodka przekąska na spotkanie z przyjaciółmi czy rodziną. Jego uniwersalność i wyjątkowy smak sprawiają, że jest jednym z najbardziej popularnych wariantów tego klasycznego ciasta.
Jeśli więc chcesz zaskoczyć swoich gości czy też sprawić sobie małą, ale wyjątkową przyjemność, sernik z brzoskwiniami jest doskonałym wyborem. Nie tylko zadowoli podniebienia, ale również stanie się ozdobą każdego stołu. Nie czekaj więc dłużej i zdecyduj się na sernik z brzoskwiniami, który z pewnością dostarczy Ci i Twoim bliskim niezapomnianych wrażeń smakowych.
Ilość | Składnik |
---|---|
tłustego twarogu | |
200 g | Kasi do pieczenia |
cukru pudru | |
dużych jajek (oddzielnie żółtka i białka) | |
cukru | |
ekstraktu lub pasty z wanilii | |
budyń waniliowy bez cukru (proszek, 40 g) | |
puszka brzoskwiń w syropie |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukru pudru |
Brzoskwinie osączyć z syropu, pokroić w kostkę.
Twaróg zmielić w maszynce dwu lub trzykrotnie. Kasię do pieczenia utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, w trakcie ucierania dodawać kolejno żółtka, po każdym ucierać około 30 sekund.
Dodać zmielony ser, ekstrakt waniliowy i proszek budyniowy, zmiksować, aż masa serowa będzie jednolita i gładka.
W drugim naczyniu ubić na sztywno białka, pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna dodać cukier ubijać aż piana wyraźnie zgęstnieje i zrobi się jeszcze sztywniejsza (około 1 - 2 minut). Ubitą pianę dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać do masy brzoskwinie, delikatnie wymieszać.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie wykładać i nie smarować.
Masę serową przełożyć do tortownicy o śr. 24-26 cm ( ja piekłam w tortownicy 24 cm, ale masa podczas pieczenia prawie się wylewała, więc polecam raczej tortownice 26 cm).
Piec około 50-60 minut w temp 180°C (góra/dół) lub 160°C (termoobieg).
Studzić w piekarniku. Wystudzony schłodzić kilka godzin w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)