Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 50 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 25x25 cm
Myślę, że nie przesadzę, jeśli powiem, że to jedno ze smaczniejszych ciast jakie jadłam. Połączenie gruszek z Amaretto i czekoladą jest samo w sobie wyśmienite i nie jest to oczywiście żadne wielkie odkrycie, bo nie od dziś wiadomo, że zarówno gruszki w połączeniu z Amaretto, jak i gruszki plus czekolada dobrze się ze sobą czują. ;) Ja postanowiłam te klasyczne połączenia rozszerzyć o dodatek rozpływającego się w ustach kruchego ciasta i waniliowej pianki przygotowanej na bazie białek i budyniu (znanej Wam zapewne choćby z tego przepisu, które robił już chyba prawie każdy pasjonata pieczenia). :)
Ciasto jest zaskakująco dobre, z wierzchu i od spodu chrupiące, a wewnątrz czeka nas niespodzianka, bo smak delikatnej waniliowej pianki cudownie harmonizuje z gruszkowym nadzieniem i kawałkami nieco stopionej ciągnącej się czekolady. Bardzo Wam polecam ten „twór”. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
cukru pudru | |
proszku do pieczenia | |
300 g | zimnego masła |
duże żółtka | |
ekstraktu/pasty z wanilii |
Ilość | Składnik |
---|---|
gruszek | |
likieru Amaretto | |
wody | |
odrobina cukru do smaku | |
ekstraktu/pasty z wanilii (można zastąpić nasionkami z 1 laski wanilii) | |
gorzkiej czekolady |
Ilość | Składnik |
---|---|
duże białka | |
cukru pudru | |
opakowania budyniu waniliowego bez cukru (proszek) | |
oleju slonecznikowego |
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, ekstrakt oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Kwadratową formę o boku ok. 25 cm nasmarować masłem, wyłożyć papierem do wypieków.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (1/3 i 2/3 ciasta). Większą część rozwałkować, wyłożyć dno kwadratowej formy o oku ok. 25 cm. Mniejszą schować do zamrażalnika. Podpiec ok. 15 minut w temp. 180°C.
Nadzienie:
Gruszki poddusić przez kilka minut (do miękkości) w wodzie z dodatkiem Amaretto, posłodzić do smaku, dodać ekstrakt/pastę z wanilii i ewentualnie, jeśli masa byłaby zbyt rzadka mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
Czekoladę pokroić na małe kawałki, dodać do masy gruszkowej.
Na podpieczony spód wysypać nieco bułki tartej lub kaszy manny, wyłożyć mase gruszkową.
Waniliowa pianka:
Białka ubić na sztywno. Następnie powoli, łyżka po łyżce dodawać cukier puder, cały czas ubijając (kolejną łyżkę cukru dodajemy gdy masa jest wyraźnie sztywniejsza - mniej więcej co 30 sekund). Ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie stopniowo dodawać proszek budyniowy, cały czas miksując, by proszek dobrze się rozpuścił. Po dodaniu całego budyniu cieniutką strużką wlewać olej, miksując do połączenia (masa powinna być nadal sztywna, choć nieco luźniejsza niż po dodaniu cukru i proszku budyniowego.
Budyniową piankę wykładamy na masę gruszkową. Na wierzch ścieramy podmrożone ciasto.
Piec ok. 30-40 min. w temperaturze 180 °C (piekłam z termoobiegiem). Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)