Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
To jedna tych babek, które uwodzą swoją wyglądem już od pierwszej chwili, a wszystko za sprawą szafranu, który nadał jej niesamowitą żółtą barwę. :) Mi chyba jednak nie przypadła do gustu, nie jestem fanką szafranu, ale innym smakowała i szybko zniknęła, więc przepis podaję, może kogoś również zauroczy i przypadnie Wam do gustu nie tylko jej żółciutkie wnętrze. :) Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia 04/2011.
Ilość | Składnik |
---|---|
maki | |
230 g | masła |
jajka | |
proszku do pieczenia | |
soli | |
drobnego cukru | |
ekstraktu waniliowego | |
nitek szafranu | |
tłustego mleka |
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesiać mąkę z proszkiem i solą. Odstawić. Masło ucierać aż będzie puszyste. Dodać cukier i dalej miksować, ok. 5 minut. Dodawać po jednym jajku stale ucierając. Wlać ekstrakt i zmniejszyć obroty miksera.
Szafran rozpuścić w ciepłym mleku. Do masy wsypać najpierw 1/3 mąki i wlać połowę mleka. Stale ubijając dalej dodawać połowę pozostałej mąki i resztę mleka. Wymieszać i połączyć z pozostałą mąką.
Przelać masę do natłuszczonej i wysypane bułką tartą formy. Piec ok. godziny w temp. 165C, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów. Studzimy w formie przez 15 minut i wyjmujemy - najlepiej na metalową kratkę, aby ciasto stygło też od spodu.
Smacznego :)