jogurtu greckiego (lub innego, ważne, żeby był tłusty i gęsty)
cukru (lub mniej, w zależności od kwaśności owoców)
likieru Amaretto
Sposób przygotowania
Wiśnie umyć, wydrylować, przełożyć do rondla, dodać cukier. Gotować pod przykryciem kilka minut, aż wiśnie zmiękną. Gotowe zdjąć z ognia, dodać Amaretto, wymieszać i wystudzić.
Wystudzone wiśnie przelać do blendera (razem z sokiem), dodać jogurt, zmiksować na gładką, jednolitą masę. Wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby masa mocno się schłodziła. Następnie zamrażać w maszynce do lodów, zgodnie z jej instrukcją (jeśli nie mamy maszynki masę mrozimy w zamrażalniku przez kilka godzin, mieszając ja co 20-30 minut).
Banalne w przygotowaniu i bardzo smaczne lody, nieco lżejsze od tych robionych na bazie śmietanki czy mleka kondensowanego. Orzeźwiające, niezbyt słodkie z delikatnie wyczuwalnym aromatem Amaretto. Polecam!
Składniki:
Ilość
Składnik
500 g
wiśni
jogurtu greckiego (lub innego, ważne, żeby był tłusty i gęsty)
cukru (lub mniej, w zależności od kwaśności owoców)
Banalne w przygotowaniu i bardzo smaczne lody, nieco lżejsze od tych robionych na bazie śmietanki czy mleka kondensowanego. Orzeźwiające, niezbyt słodkie z delikatnie wyczuwalnym aromatem Amaretto. Polecam!
Składniki
Ilość
Składnik
500 g
wiśni
jogurtu greckiego (lub innego, ważne, żeby był tłusty i gęsty)
cukru (lub mniej, w zależności od kwaśności owoców)
likieru Amaretto
Sposób przygotowania
Wiśnie umyć, wydrylować, przełożyć do rondla, dodać cukier. Gotować pod przykryciem kilka minut, aż wiśnie zmiękną. Gotowe zdjąć z ognia, dodać Amaretto, wymieszać i wystudzić.
Wystudzone wiśnie przelać do blendera (razem z sokiem), dodać jogurt, zmiksować na gładką, jednolitą masę. Wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby masa mocno się schłodziła. Następnie zamrażać w maszynce do lodów, zgodnie z jej instrukcją (jeśli nie mamy maszynki masę mrozimy w zamrażalniku przez kilka godzin, mieszając ja co 20-30 minut).