Schłodzić w lodówce okrągłą miskę o pojemności 1,5 l. Mascarpone doprawić do smaku cukrem i sokiem cytrynowym. Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z mascarpone. Połowę masy przełożyć do drugiej miski. Do jednej dodać oczyszczone i wydrylowane wiśnie (zostawiając kilka do dekoracji) i likier amaretto.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i dodać do drugiej części masy serowo-śmietanowej. Dodać likier czekoladowy.
Schłodzoną w lodówce miskę wyłożyć folią spożywczą. Włożyć do niej masę czekoladową i ugniatając łyżką przykryć masa dno i boki miski.
Posmarować zmiksowaną na mus konfiturą wiśniową. Wstawić do zamrażalnika na 1-2 godziny, aż masa czekoladowa dobrze się zamrozi. Następnie wypełnić środek masą wiśniową. Wyrównać wierzch i szczelnie przykryć folią. Wstawić do zamrażalnika na 5-6 godzin.
Najlepiej wyjąć z zamrażalnika na 15-20 minut przed podaniem (będzie łatwiej kroić). Ostrożnie usunąć folię. Na koniec udekorować listkami mięty i wiśniami.
To połączenie zapewne testowaliście wiele razy, nie od dziś wiadomo, że wiśnie i czekolada to zgrany duet, ale czy próbowaliście połączyć je w mrożonym deserze? Ja, szczerze mówiąc, do tej pory nie. ;) Ale nawet w tej zdecydowanie lodowej wersji ten duet sprawdza się znakomicie. Może za sprawą innych dodatków, jak bita śmietana czy serek mascarpone, a może po prostu ta para zawsze się ze sobą dobrze komponuje. ;) Tak czy siak, deser smakuje całkiem ciekawie, zdecydowanie orzeźwiająco, a słodycz masy czekoladowej jest cudownie przełamana kwaskowatymi wiśniami otulonymi śmietanową kołderką. Jak dla mnie deser nadal ciut słodki, ale moi znajomi twierdzili, prosząc o dokładkę, że absolutnie nie.:) Także pewnie jest to kwestia tolerancji na słodkość, u mnie jest dość niska, jeśli chodzi o tego typu mrożone desery. :) Po prostu, jak mało kto, lubię mało słodkie. Tak już mam. :) Przepis zaczerpnięty z gazetki „Ciasta z owocami i konfitury”, poddany modyfikacjom.
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Mona
2012-11-16 09:55:03
Robiłam kiedyś podobny w formie deser, i mogę podpowiedzieć, że jeśli nie wykładamy miski folią wtedy powierzchnia kuli jest pięknie gładka. Problemem też nie jest wtedy wyjęcie kuli z miski, bo wystarczy ją na chwilę zanurzyć we wrzątku, ciasto lekko puści od miski i pięknie wychodzi:)
Jolanta Szyndlarewicz
2012-06-20 14:23:56
Fantastycznie wyglada ten deser:)
judik1119
2011-08-03 10:40:52
Ten deser wygląda wspaniale!!:)
majka
2011-08-03 07:47:05
To musi byc pyszne! I dla mnie na pewno nie byloby za slodkie. Moj poziom tolerancji na slodkosc jest strasznie wysoki :))
Pozdrawiam.
Arvén
2011-08-02 10:45:59
Jak dla mnie to mrożone desery muszą być niesłodkie - orzeźwiające i delikatne, a nie zamulające ;-) Na słodko wcinam czekoladę w kostkach :D
Ślicznie wygląda!!
Arvén
2011-08-02 10:45:59
Jak dla mnie to mrożone desery muszą być niesłodkie - orzeźwiające i delikatne, a nie zamulające ;-) Na słodko wcinam czekoladę w kostkach :D
Ślicznie wygląda!!
slodkiefantazje
2011-08-01 21:51:01
@Wiosenka27, dziękuję! :)
@Zielu1, fakt miałeś okazję zjeść... jak zresztą większość moich deserów. ;)
@Asieja, też tak uważam. :)
@Agnieszka, polecam wypróbować! :)
@Kornik, również lubię to połączenie, dlatego się na niego skusiłam. ;)
@Eve, w takim razie koniecznie powtórz! ;)
@Karmelitka, koniecznie sie skuś. ;) szczerze polecam :)
Karmel-itka.
2011-08-01 21:44:02
kurka, jak wygląda pięknie!
kusi. nęci.
chyba się skuszę.
EVE
2011-08-01 19:01:38
mniam! aż mi ślinianki zaczęły wariować! chyba szybko powtórzę u siebie ten wyczyn!
kornik
2011-08-01 18:25:48
Pysznie się prezentuje!
bardzo lubię połączenie czekolady i wiśni więc to na bank deser dla mnie:)
agnieszka
2011-08-01 09:25:50
Ten deser musi być przepyszny! Wygląda super ;)
asieja
2011-08-01 08:38:13
wiśnie i czekolada..tak jest pysznie.
zielu1
2011-08-01 08:37:17
Jadłem... pyszny... kwaskowate wiśnie sprawiają, że nie był mdły:)...
To połączenie zapewne testowaliście wiele razy, nie od dziś wiadomo, że wiśnie i czekolada to zgrany duet, ale czy próbowaliście połączyć je w mrożonym deserze? Ja, szczerze mówiąc, do tej pory nie. ;) Ale nawet w tej zdecydowanie lodowej wersji ten duet sprawdza się znakomicie. Może za sprawą innych dodatków, jak bita śmietana czy serek mascarpone, a może po prostu ta para zawsze się ze sobą dobrze komponuje. ;) Tak czy siak, deser smakuje całkiem ciekawie, zdecydowanie orzeźwiająco, a słodycz masy czekoladowej jest cudownie przełamana kwaskowatymi wiśniami otulonymi śmietanową kołderką. Jak dla mnie deser nadal ciut słodki, ale moi znajomi twierdzili, prosząc o dokładkę, że absolutnie nie.:) Także pewnie jest to kwestia tolerancji na słodkość, u mnie jest dość niska, jeśli chodzi o tego typu mrożone desery. :) Po prostu, jak mało kto, lubię mało słodkie. Tak już mam. :) Przepis zaczerpnięty z gazetki „Ciasta z owocami i konfitury”, poddany modyfikacjom.
Składniki
Ilość
Składnik
mascarpone
śmietanki kremówki
cukru pudru (do smaku)
400 g
wiśni
gorzkiej czekolady
likieru czekoladowego
likieru Amaretto
sok z 1 cytryny
½ szklanki
konfitury wiśniowej
Sposób przygotowania
Schłodzić w lodówce okrągłą miskę o pojemności 1,5 l. Mascarpone doprawić do smaku cukrem i sokiem cytrynowym. Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z mascarpone. Połowę masy przełożyć do drugiej miski. Do jednej dodać oczyszczone i wydrylowane wiśnie (zostawiając kilka do dekoracji) i likier amaretto.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i dodać do drugiej części masy serowo-śmietanowej. Dodać likier czekoladowy.
Schłodzoną w lodówce miskę wyłożyć folią spożywczą. Włożyć do niej masę czekoladową i ugniatając łyżką przykryć masa dno i boki miski.
Posmarować zmiksowaną na mus konfiturą wiśniową. Wstawić do zamrażalnika na 1-2 godziny, aż masa czekoladowa dobrze się zamrozi. Następnie wypełnić środek masą wiśniową. Wyrównać wierzch i szczelnie przykryć folią. Wstawić do zamrażalnika na 5-6 godzin.
Najlepiej wyjąć z zamrażalnika na 15-20 minut przed podaniem (będzie łatwiej kroić). Ostrożnie usunąć folię. Na koniec udekorować listkami mięty i wiśniami.