Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 100 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 10
Forma: 21 cm
A oto moja kolejna wielka miłość! Chyba nie jestem stała w uczuciach. ;) Jeszcze kilka dni temu zachwycałam się tradycyjnym polskim piernikiem na miodzie, a już dziś pieje z zachwytu nad tym cudem. Ale zapewniam Was, że gdyby nie było powodu, to nie wypowiadałabym się o nim tak pochlebnie. :) To ciasto jest całkowitym przeciwieństwem naszych tradycyjnych pierników, ale zdecydowanie może z nimi konkurować. Nie dodajemy do niego miodu, za to dodajemy przeogromną ilość bakalii i aromatyczne brandy.
Kochani, tego, jak pachnie to ciasto, nie da się opisać, a smakuje co najmniej tak, jak pachnie. Piernik jest niesamowicie wilgotny, mięciutki i aromatyczny, najeżony do granic możliwości bakaliami. Można go robić tuż przed świętami, od razu jest miękki i wilgotny, ale można też przechowywać do 1,5 miesiąca w szczelnie zamkniętej puszce lub pojemniku. Z czystym sumieniem polecam go Wam na święta obok polskich pierników albo dla odmiany zamiast. Myślę, że nie będziecie zawiedzeni. :) Przepis powstał po wymieszaniu kilku (moim zdaniem najlepszych) przepisów na piernik angielski. Serdecznie polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
mieszanych rodzynek (sułtanek, złotych, koryntek, etc.) | |
⅓ szklanki | kandyzowanej skórki pomarańczowej |
⅓ szklanki | kandyzowanej skórki cytrynowej |
¾ szklanki | posiekanych daktyli lub moreli |
obranych migdałów | |
1 szklanka | brandy |
220 g | masła |
brązowego cukru | |
duże jajka | |
przesianej mąki pszennej | |
sody oczyszczonej | |
mielonego cynamonu | |
mielonego ziela angielskiego |
Wszystkie bakalie przełożyć do miski. Zalać brandy, przykryć i odstawić na co najmniej 8 godzin (najlepiej na całą noc).
Masło utrzeć z cukrem na puszystą, kremową masę. Kolejno dodawać jajka, stale miksując (kolejne dodawać, gdy poprzednie dokładnie scali się z masą). Dodać namoczone bakalie, mąkę, sodę, cynamon i ziele angielskie. Dokładnie wymieszać, żeby wszystkie składniki się połączyły.
Tortownicę o śr. 21 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, piec około 2 godzin lub nieco krócej (sprawdzać patyczkiem po upływie 1,5 h) w temp. 140°C. Ostudzić w formie.
Smacznego :)