Piekarnik nagrzać do 180 °C (grzanie góra dół) lub 165 °C (termoobieg).
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasnokremową masę (najlepiej mikserem, końcówka do ubijania). Stopniowo dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając aż dokładnie połączy się z masą. Dodać wanilię, zmiksować.
Mąkę przesiać do drugiej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy maślanej, zmiksować do połączenia się składników.
Bakalie pokroić na mniejsze kawałki (orzechy posiekać), obtoczyć w mące, dodać do ciasta, całość wymieszać łyżką. Na końcu w drugim naczyniu ubić sztywną pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać drewniana łyżką lub szpatułką.
Keksówkę o wym. ok. 30 x 11 cm nasmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut lub dłużej (aż patyczek zanurzony w cieście będzie suchy).
Gotowe ciasto wyjąć z formy, wystudzić na kratce. Oprószyć cukrem pudrem.
Przepis na tradycyjny keks, pełen bakalii. Wilgotny, aromatyczny i pyszny. Ulubione ciasto mojego dziecka. :) A pamiętam, że ja w dzieciństwie ze względu na bakalie za nim nie przepadałam. ;) Teraz kompletnie nie rozumiem dlaczego, bo jest naprawdę bardzo smaczne i tak nieodzownie kojarzy mi się ze świętami. :) Przepis pochodzi z książki "Desery i wypieki domowe" Z. Zawistowska, wprowadziłam jednak do niego kilka zmian, żeby dopasować ilość ciasta do mojej keksówki. Bardzo polecam!
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
250 g
masła w temperaturze pokojowej
cukru pudru
jajek, białka i żółtka oddzielnie
ekstraktu lub past z wanilii (w oryginale 1 torebka cukru wanilinowego)
Przepis na tradycyjny keks, pełen bakalii. Wilgotny, aromatyczny i pyszny. Ulubione ciasto mojego dziecka. :) A pamiętam, że ja w dzieciństwie ze względu na bakalie za nim nie przepadałam. ;) Teraz kompletnie nie rozumiem dlaczego, bo jest naprawdę bardzo smaczne i tak nieodzownie kojarzy mi się ze świętami. :) Przepis pochodzi z książki "Desery i wypieki domowe" Z. Zawistowska, wprowadziłam jednak do niego kilka zmian, żeby dopasować ilość ciasta do mojej keksówki. Bardzo polecam!
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
250 g
masła w temperaturze pokojowej
cukru pudru
jajek, białka i żółtka oddzielnie
ekstraktu lub past z wanilii (w oryginale 1 torebka cukru wanilinowego)
Piekarnik nagrzać do 180 °C (grzanie góra dół) lub 165 °C (termoobieg).
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasnokremową masę (najlepiej mikserem, końcówka do ubijania). Stopniowo dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając aż dokładnie połączy się z masą. Dodać wanilię, zmiksować.
Mąkę przesiać do drugiej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy maślanej, zmiksować do połączenia się składników.
Bakalie pokroić na mniejsze kawałki (orzechy posiekać), obtoczyć w mące, dodać do ciasta, całość wymieszać łyżką. Na końcu w drugim naczyniu ubić sztywną pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać drewniana łyżką lub szpatułką.
Keksówkę o wym. ok. 30 x 11 cm nasmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut lub dłużej (aż patyczek zanurzony w cieście będzie suchy).
Gotowe ciasto wyjąć z formy, wystudzić na kratce. Oprószyć cukrem pudrem.