Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 10
Forma: 22 cm
Ciasto z morelami to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i dodanie koloru oraz smaku do każdej okazji. Nie tylko zachwyca swoją soczystością i słodyczą, ale również jest niezwykle łatwe w przygotowaniu. Ciasto z morelami to idealny deser na letnie dni, kiedy morele są w pełni sezonu, ale równie dobrze smakuje z morelami z kompotu, gdy potrzebujesz słodkiego pocieszenia w chłodniejsze dni.
Jeśli szukasz prostego, ale efektownego deseru, ciasto z morelami jest tym, czego potrzebujesz. Nie tylko zadowoli podniebienia, ale również stanie się ozdobą każdego stołu. Nie zwlekaj, więc i wprowadź słodki akcent do swojego menu, wybierając ciasto z morelami jako gwiazdę deserowego stołu.
Ilość | Składnik |
---|---|
białej czekolady dobrej jakości | |
śmietanki kremówki 30% | |
mocno schłodzonego serka mascarpone | |
ekstraktu z wanilii | |
żelatyny |
Ilość | Składnik |
---|---|
dojrzałych moreli (mogą być z puszki) | |
soku morelowego (może być z dodatkiem innych owoców), można zastąpić świeżo wyciskanym sokiem pomarańczowym | |
cukru | |
żelatyny |
Ilość | Składnik |
---|---|
białej czekolady |
Śmietankę podgrzać (nie gotować), rozpuścić w niej połamaną na małe kawałki białą czekoladę. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce (jeśli chcemy skrócić czas chłodzenia, można wstawić masę do zamrażalnika, wyjąć, gdy będzie mocno schłodzona, ale za czym zacznie zamarzać).
Do masy czekoladowo śmietanowej dodać serek mascarpone, wszystko razem ubić na sztywny krem. Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance zimnej wody, wymieszać, by napęczniała, następnie podgrzać aż żelatyna się rozpuści (nie gotować). Do żelatyny dodać kolejno ok. 2 łyżek masy, wymieszać. Dodać do reszty masy czekoladowo-śmietanowej i szybko zmiksować.
Mus morelowy.
Morele umyć, przepołowić, wrzucić do rondla dodać 300 ml soku i cukier. Podgotować ok. 10-15 minut (do czasu aż morele będą miękkie). Zdjąć z ognia, przetrzeć przez sito do drugiego naczynia.
W pozostałym soku morelowym/pomarańczowym rozpuścić żelatynę, dodać do przetartego musu morelowego. Wymieszać. Schłodzić.
Całość:
Gdy mus morelowy wystygnie i zacznie się proces chłodzenia żelatynę przeznaczoną do kremu czekoladowego rozpuścić w 1/4 szklance zimnej wody, wymieszać, by napęczniała, następnie podgrzać aż żelatyna się rozpuści (nie gotować). Do żelatyny dodać kolejno ok. 2 łyżek masy czekoladowo-śmietanowej, wymieszać. Dodać do reszty masy i szybko zmiksować. Schłodzić.
Gdy masa zacznie powoli tężeć wyłożyć połowę do tortownicy o średnicy 21-22 cm, wierzch wyrównać.
Na wierzch wylać tężejący mus morelowy. Gdy zastygnie wykładamy na niego pozostałą masę czekoladowo-śmietanową. Schładzamy przez kilka godzin.
Wierzch (do zrobienia gdy torcik zastygnie:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Na papierze do wypieków odrysowujemy koło o średnicy identycznej jak tortownica, czyli 21 lub 22 cm. Czekoladę wylewamy na koło narysowane na papierze i równomiernie rozsmarowujemy dość cienką warstwę nie wychodząc poza linię koła (zbędną czekoladę zbieramy). Czekoladę pozostawiamy w chłodnym miejscu by nieco zastygła (nie w lodówce). Torcik oddzielamy od krawędzi tortownicy za pomocą ostrego zwilżonego ciepłą wodą noża. Obręcz tortownicy zdejmujemy. Na wierzch wykładamy nasze
Taką prawie zastygniętą czekoladę wykładamy na wierzch schłodzonego ciasta (papierem do góry, wstawiamy ponownie na kilka minut do lodówki. Gdy wierzch jest już zupełnie zastygnięty (czekolada jest twarda) zdejmujemy delikatnie papier.
Smacznego :)