KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Ciasto mocno czekoladowe

Przyg: 20 min Pieczenie: 80 min
Łatwy
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_0495.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
21 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady o zawartości kakao min.60%
    ciemnego cukru muscovado
    200 g masła
    kawy rozpuszczalnej
    wody
    mąki tortowej
    proszku do pieczenia
    ¼ łyżeczki sody
    jasnego cukru demerara
    kakao
    średnie jajka
    śmietany 12%, jogurtu lub 75 ml maślanki
    100 g mrożonych wiśni lub malin (opcjonalnie)
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    mleka
    cukru pudru
    kakao
    masła
    2 łyżki soku z malin

Sposób przygotowania


Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić z wodą, masłem i kawą, lekko przestudzić.

Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i kakao, dodać oba cukry i dokładnie wymieszać z mąką.

Jajka rozmącić ze śmietaną i dodać do sypkich składników, dodać również czekoladę z masłem i rum, wymieszać dokładnie. Dodać mrożone owoce.

Tortownicę (u mnie o śr. 21 cm) natłuścić masłem i lekko wysypać bułką tartą . Wlać ciasto i piec je 70-90 minut w temperaturze 140°C (patyczek po wbiciu w ciasto nie powinien być oblepiony mokrym, lejącym ciastem, ale jak najbardziej mogą być na nim przyklejone wilgotne okruszki ciasta.

Mleko rozpuścić z masłem i gorące wlać do cukru przesianego z kakao. Wymieszać wszystko na gładką masę. Na lekko przestudzonym cieście rozsmarować polewę i odstawić do zastygnięcia.

Smacznego :)

Ciasto mocno czekoladowe

Ocena:
Przyg: 20 min Pieczenie: 80 min
Łatwy
Porcje: 12

Jedno z lepszych ciast czekoladowych jakie jadłam. Mocno czekoladowe, wilgotne, rozpływające się w ustach. Smakowało nawet osobom, które nie przepadają za czekoladowymi wypiekami. Podobno najlepsze na drugi, trzeci dzień, ale wspaniale smakuje również zaraz po upieczeniu na ciepło. Ciasto, jeśli chodzi o strukturę jest raczej lekkie, nie gliniaste, nie przypominające brownies.



Przepis pochodzi stąd. Polecam, szczególnie czekoladoholikom. ;)

IMG_0474.JPG IMG_0480.JPG IMG_0491.JPG IMG_0498.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Antenka Antenka
    2016-02-28 11:12:48

    Dziękuję bardzo za ten przepis. Wielokrotnie piekłam to ciasto i za każdym razem wychodzi FANTASTYCZNY! Wszystkim smakuje i każdy chce przepis (ale nie zdradzę źródła pochodzenia - taka mała słodka tajemnica ;) ) Teraz mam zamiar sprawdzić inne Pani przepisy - na pewno dam znać jak wyszły. Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • Babeczka Babeczka
    2015-01-30 12:58:43

    Przepis chyba pochodzi stąd http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-mocno-czekoladowe ???

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-01-30 13:07:36

      Otóż nie. :) W przepisie jest link do źródła i zamiast coś sugerować najpierw warto dokładnie przeczytać i sprawdzić... Przepis pochodzi stąd: http://thepassionatecook.typepad.com/thepassionatecook/2004/05/seriously_rich_.html Dortota podaje jako źródło Galerie potraw http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,61654068.html, a na GP podane jest oryginalne źródło... także bez komentarza...

      Twój komentarz
      • Babeczka Babeczka
        2015-01-31 19:33:49

        Mój komentarz był zapytaniem, a Pani mnie atakuje. Hmmm. "Bezmyślnie"... No cóż... Pozostawię pani zachowanie bez komentarza. Życzę więcej dystansu do siebie i kultury do czytelników.

        Twój komentarz
        • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
          2015-02-02 11:31:14

          Ja nikogo nie atakuję. Wchodzi Pani na przepis, w którym na samym wstępie jest wyraźnie zaznaczone źródło jego pochodzenia. A Pani zamiast poświecić chwilę i przeczytać, sprawdzić, zadaje podejrzliwe pytanie.

          Czemu takie pytanie ma służyć i kto tu kogo atakuje. :) Ja nie mam nic do ukrycia, nigdy nie wykorzystałam czyjegokolwiek przepisu bez podania źródła, a większość z nich jest mojego autorstwa. Więc proszę się zastanowić czy kulturalne jest wchodzenie do kogoś na blog i sugerowanie mu, że przywłaszczył sobie czyjś przepis bez oznaczenia skąd pochodzi. :) Ja się w takim, razie zapytam gdzie tu jest kultura i coś takiego szacunek dla blogera lub po prostu dla drugiego człowieka. Ok, określenie, że Pani zachowanie było bezmyślne nie było zbyt trafne, za co przepraszam, ale zadane w ten sposób pytanie nie było na miejscu, ani nie było oznaką kultury osobistej. I ja naprawdę nikogo nie zmuszam, żeby korzystał z moich przepisów, jest wiele innych stron, gdzie być może mile widziane są tego typu pytania.

          Twój komentarz
  • kama kama
    2013-04-24 11:40:02

    Dziękuję za wyczerpującą odp;-) zerknełam na orginalne zdjęcie i rzeczywiście na nim ciasto wygląda inaczej niż u Ciebie;-) właśnie moje takie było jeżeli chodzi o konsystencje:) takie klejące jak na zdjęciu:) u Ciebie wyszło jak pulchniutki murzynek;-) jednak co inna ręka to inne ciasto mimo tego samego przepisu;-) pokombinuję jeszcze z temperaturą żeby tak nie opadło albo zmniejszę blaszkę:)Pozdrawiam;-)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-04-23 22:06:57

    @Kama - szczerze mówiąc nie mam pojęcia czemu opadło. Może trzeba trochę pokombinować z temperaturą? Mój piekarnik dość mocno przypieka, więc te 140 stopni C u mnie to w innym piekarniku pewnie coś koło 155-160 stopni. Może spórbuj ciut zwiększyc temperature i ewentualnie skrócić czas pieczenia? Te 140 stopni u mnie było z termoobiegiem. Na opcji góra/dół moim zdaniem trzeba zwiększyc do około 160 stopni. Jeśli chodzi o strukture ciasta to z tego, co pamiętam raczej nie przypominało ono brownies, raczej taki mocno wilgotny murzynek. Było mocno wilgotne i puszyste, ale nie klejące, no i chyba niewiele opadło, ale może ono powinno byc właśnie takie jak Tobie wyszło. :) Zerknij na przepis oryginalny, tam na zdjęciu wygląda na takie truflowe i klejące, więc może to mi jakoś przypadkiem wyszło inne. :D pozdrawiam serdecznie i cieszę się, że mimo przygód ciasto smakowało :D

    Twój komentarz
  • kama kama
    2013-04-23 18:28:07

    witam;-) wczoraj upiekłam. ściśle trzymałam się przepisu i niestety wyszła mi klapa;-) tzn tak:ciasto w smaku jest przepyszne…jak dla mnie w konsystencji podobne do Brownie no i właśnie takie mi wyszło…do czego zmierzam to do tego,że podczas pieczenia fakt urosło a potem mega opadło;/ ale nie wpłyneło to na smak…mi wyszło jak taka pralinka która rozpływa się w ustach…troszkę zbite i kleiste…czy Twoje też takie było? i jak myślisz czemu mi aż tak opadło? w sumie nie przeszkadza mi to bo czuje się jak bym właśnie brownie upiekła;-) ale za kilka dni powtórzę i zobaczymy czy również tak opadnie….DLA CZEKO-MANIAKÓW POLECAM BO JEST PRZEPYSZNE:)

    Twój komentarz
  • f. f.
    2012-06-03 23:38:34

    PRZEPYSZNE, zrobiłam bez rumu i z podwójną porcją malin. już dwukrotnie w ciągu tygodnia:) smakuje wszystkim.ciężko oderwać się od jedzenia, wspaniały przepis, pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2011-10-06 17:10:01

    To ciasto zdecydowanie dla mnie:) Zapisuję:)

    Twój komentarz
  • Monisia Monisia
    2011-10-06 16:41:50

    Wspaniałości;)

    Twój komentarz
  • jolanta szyndlarewicz jolanta szyndlarewicz
    2011-10-06 14:26:40

    Piekłam podobne i było przepyszne ...uwielbiam czekoladowe ciasta:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • DaisyDukes DaisyDukes
    2011-10-06 08:35:43

    już tak dawno nie jadłam czekoladowego ciasta... a tu takie pyszności ;) fantastyczna struktura ciasta :)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2011-10-06 08:05:58

    Fantastycznie czekoladowe! I do tego takie wilgotne... Pyszności:)

    Pozdrawiam:)

    Twój komentarz
  • majka majka
    2011-10-06 07:05:31

    Cudowne. Takie ciasta bardzo lubie. I kiedy patrze na Twoje zdjecia to az mi slinka cieknie :))

    Pozdrawiam.

    Twój komentarz

Ciasto mocno czekoladowe

Ciasto mocno czekoladowe

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 80 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 21 cm

Opis

Jedno z lepszych ciast czekoladowych jakie jadłam. Mocno czekoladowe, wilgotne, rozpływające się w ustach. Smakowało nawet osobom, które nie przepadają za czekoladowymi wypiekami. Podobno najlepsze na drugi, trzeci dzień, ale wspaniale smakuje również zaraz po upieczeniu na ciepło. Ciasto, jeśli chodzi o strukturę jest raczej lekkie, nie gliniaste, nie przypominające brownies.



Przepis pochodzi stąd. Polecam, szczególnie czekoladoholikom. ;)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady o zawartości kakao min.60%
    ciemnego cukru muscovado
    200 g masła
    kawy rozpuszczalnej
    wody
    mąki tortowej
    proszku do pieczenia
    ¼ łyżeczki sody
    jasnego cukru demerara
    kakao
    średnie jajka
    śmietany 12%, jogurtu lub 75 ml maślanki
    100 g mrożonych wiśni lub malin (opcjonalnie)
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    mleka
    cukru pudru
    kakao
    masła
    2 łyżki soku z malin

Sposób przygotowania


Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić z wodą, masłem i kawą, lekko przestudzić.

Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i kakao, dodać oba cukry i dokładnie wymieszać z mąką.

Jajka rozmącić ze śmietaną i dodać do sypkich składników, dodać również czekoladę z masłem i rum, wymieszać dokładnie. Dodać mrożone owoce.

Tortownicę (u mnie o śr. 21 cm) natłuścić masłem i lekko wysypać bułką tartą . Wlać ciasto i piec je 70-90 minut w temperaturze 140°C (patyczek po wbiciu w ciasto nie powinien być oblepiony mokrym, lejącym ciastem, ale jak najbardziej mogą być na nim przyklejone wilgotne okruszki ciasta.

Mleko rozpuścić z masłem i gorące wlać do cukru przesianego z kakao. Wymieszać wszystko na gładką masę. Na lekko przestudzonym cieście rozsmarować polewę i odstawić do zastygnięcia.

Smacznego :)