KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Tort chałwowy

Przyg: 90 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 10
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_8341.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
21 cm

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru
    mąki pszennej
    mąki ziemniaczanej
    kakao
  • Krem chałwowy:

    Ilość Składnik
    jajka
    masła o temperaturze pokojowej
    margaryny o temperaturze pokojowej (mozna dać 250 g masła i zrezygnować z margaryny)
    cukru
    350 g ulubionej chałwy, pokruszonej
    likieru kawowego
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    1 szklanka czekowiśni (moze być dżem z wiśni połączony z rozpuszczoną czekoladą lub kakao)
    likieru kawowego do nasączenia
    mocnej herbaty do nasączenia
    posiekanych drobno orzechów laskowych, prażonych

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta łyżką.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

Krem:

Jajka wyszorować i wyparzyć. Masło i margarynę utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę.

Jajka (w całości) wbić do blaszanej niedużej miseczki razem z cukrem. Ubić je na parze. W tym celu przygotować większy garnek z wrzącą wodą, jak do kąpieli wodnej (postawić go na palniku) i lekko podgrzewać przez cały czas, by woda parowała. Na nim postawić miskę z jajkami i cukrem, tak by nie dotykała powierzchni wody. Ubijać białka z cukrem mikserem na wysokich obrotach (przystawką do ubijania białek). Masa jajeczna powinna podwoić objętość, stać się jasna, puszysta i gęściejsza. Odstawić do przestudzenia, najlepiej do miski z zimną wodą.

Tak ubite jajka dodawać niewielkimi porcjami do masła, cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dodać likier. Dodać chałwę i wymieszać.

Krem przełożyć do naczynia i włożyć do lodówki, by trochę stężał (będzie zbyt rzadki do przekładania tortu).

Masy chałwowej wystarczy na dwukrotne przełożenie tortu lub - jak w przypadku tego tortu - na jedno przełożenie, pokrycie wierzchu i boków.

Czekowiśnię można zastąpić dobrą domową konfiturą wiśniową zmieszaną z 1 łyżką kakao.

Całość:

Likier i herbatę do nasączenia wymieszać.

Jeden blat tortu położyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu. Na niego wyłożyć trochę mniej niż połowę masy chałwowej. Przykryć drugim blatem i naponczować. Na niego wyłożyć czekowiśnię, wyrównać. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, naponczować. Wierzch i boki posmarować resztą masy chałwowej. Ozdobić orzechami. Schłodzić przez kilka godzin.


Smacznego :)

Przyg: 90 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 10

Szczerze mówiąc z początku obawiałam się tego tortu, niesłusznie myśląc, że będzie bardzo słodki, w końcu głównym składnikiem masy jest chałwa. Ale postanowiłam zaryzykować i okazało się, że to był bardzo trafiony wybór. :) Tort robiłam na imieniny dla mojej teściowej, która uwielbia chałwę i po tym torcie chyba jeszcze bardziej ją polubiła. ;) Tort nie jest za słodki, a masa chałwowa idealnie komponuje się z mało słodkim biszkoptem nasączonym likierem kawowym , a wprost genialnie pasuje do tego czekowiśnia, nadaje wyrazu i nieco kwaskowatości. I przyznaję się Wam, chałwa to zupełnie nie moje klimaty, ale ten tort mnie oczarował, pewnie dlatego, że posmak chałwy jest w nim tylko delikatnie wyczuwalny i wspaniale harmonizuje z resztą składników. Przepis pochodzi od niezawodnej dorotus76, lekko zmodyfikowany m.in. pod względem ilości cukru (zmniejszyłam ilość), ilości jajek w biszkopcie, etc. Szczerze polecam :)

IMG_8337.JPG IMG_8409.JPG IMG_8404.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • wrotka wrotka
    2014-10-22 17:49:34

    Tort jest przepyszny, robiłam go już kilka razy i zawsze wychodził pyszny :) W ogóle zawsze biorę przepisy na torty właśnie ze Słodkich Fantazji i nigdy się nie zawiodłam! Świetny blog!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-07-16 11:05:17

    @Pychotka - myślę, że można, masa cukrowa jest na tyle neutralna w smaku, że współgra smakowo z większością kremów. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • pychotka pychotka
    2013-07-13 20:07:18

    od dłuższego czasu obserwuje tego bloga i miałam przyjemność wypróbowaniu już kilku przepisów. Tym tortem jestem zachwycona smakuje rewelacyjnie ale dopiero po bardzo długim schłodzeniu. Lecz mam pytanie bo niedługo moja córcia będzie miała roczek i zastanawiam się czy można na wierzch dać masę cukrową by go ładnie udekorować? Boję się że nie będzie to razem współgrało

    Twój komentarz
  • drobnostka drobnostka
    2011-08-09 22:50:53

    uwielbiam chałwę! Kocham jej smak! i koniecznie chciałabym móc spróbować to chałwowe cudo...

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-08-07 10:05:02

    @Ela, białka oczywiście.

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-08-07 05:53:56

    ubija się białka czy całe jajka? bo tu taka niezgodność wystąpiła w opisie.

    Ela

    Twój komentarz
  • kuchennefascynacje kuchennefascynacje
    2011-07-31 08:14:50

    Łał :D Wspaniały :)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-07-28 15:13:54

    @Nemi, proszę bardzo. ;)

    @Asiek, dziękuję, fakt, ciężko się odchudzać, jak wkoło pokusy. ;)

    @Zauberi, tort mimo dodatku chałwy nie jest bardzo słodki, ja też nie przepadam za mocno słodkimi tortami, dlatego ten nie urzekłby mnie, gdyby taki był. :)

    @Agnieszka, dziękuję serdecznie :) Niestety już nie poczęstuję na żywo, bo u teściowej bardzo szybko zniknął. :))

    @Wedelka, dziękuję serdecznie za miłe słowa. :) ps. smakował naprawdę dobrze. ;)

    @Maggie, no to teraz tylko podsuń komuś ten przepis i zasugeruj co chcesz na prezent. ;)

    @Spencer, serdecznie polecam! :)

    @Magda K. naprawdę wart wypróbowania. :)

    @Chantel, dziękuję :)

    @Aga, dziękuję serdecznie :)

    @Arven, to nie ma na co czekać, zwłaszcza jeśli lubisz chałwę, mnie zachwycił, mimo, że nie przepadam za chałwą. :)

    @Paula, faktycznie był przepyszny, polecam! :)

    Twój komentarz
  • Paula Paula
    2011-07-28 12:21:21

    zapowiada się przepysznie! te orzeszki robią wrażenie :)

    Twój komentarz
  • Arvén Arvén
    2011-07-26 19:51:40

    Chałwa jest w czołówce moich ulubionych słodyczy i wiem, że doskonale sprawdza się w wypiekach...ale nigdy nie robiłam tego tortu - a mam taką ochotę - zwłaszcza po Twoich megaapetycznych zdjęciach!!

    Twój komentarz
  • Arvén Arvén
    2011-07-26 19:51:40

    Chałwa jest w czołówce moich ulubionych słodyczy i wiem, że doskonale sprawdza się w wypiekach...ale nigdy nie robiłam tego tortu - a mam taką ochotę - zwłaszcza po Twoich megaapetycznych zdjęciach!!

    Twój komentarz
  • aga aga
    2011-07-26 19:39:58

    Pieknie wyglada i smakuje rewelacyjnie :-)

    Twój komentarz
  • chantel chantel
    2011-07-26 18:23:58

    świetnie wygląda

    Twój komentarz
  • magda k. magda k.
    2011-07-26 17:14:30

    Tort prezentuje się bajecznie :) po takiej rekomendacji, też muszę kiedyś zrobić

    Twój komentarz
  • spencer spencer
    2011-07-26 16:08:01

    Piekłem kiedyś tort chałwowy ale z zupełnie innego przepisu..pyszny był! Uwielbiam smak chałwy.. Z tym, że ten mój nie był taki okazały, nie był taki ładny.. Przy najbliższej okazji wypróbuję:))

    Twój komentarz
  • Maggie Maggie
    2011-07-26 11:50:44

    Wyglada bardzo efektownie! Wcale bym sie nie pogniewala, gdyby ktos mi taki upiekl na urodziny...

    Twój komentarz
  • wedelka wedelka
    2011-07-26 09:39:37

    Jeśli smakuje tak jak wygląda, to musiała być to prawdziwa uczta :) Świetny jest :)

    Twój komentarz
  • agnieszka agnieszka
    2011-07-26 08:00:13

    Wygląda pięknie, a kontrastujące warstwy w środku naprawdę super! Musiał wyjść bardzo smaczny, chętnie bym spróbowała!

    Twój komentarz
  • zauberi zauberi
    2011-07-26 07:53:31

    coś czuję, że bym się zakochała w tym torcie, nie lubię zbyt słodkich tortów, ale po tym co piszesz myślę, że jest w sam raz :)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2011-07-26 07:40:53

    Cudownie Ci wyszedł! Pięknie wygląda. Jak tu się odchudzać, jak wszędzie się czają takie pyszności!

    Pozdrawiam:)

    Twój komentarz
  • wiosenka27 wiosenka27
    2011-07-26 06:58:12

    Wspaniale wygląda. Też go piekłami również uważam, że jest to bardzo udany przepis:)

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2011-07-26 06:57:59

    Chętnie porwałabym kawałek, bo wygląda obłędnie!:)

    Twój komentarz

Tort chałwowy

Tort chałwowy

Przygotowanie: 90 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 21 cm

Opis

Szczerze mówiąc z początku obawiałam się tego tortu, niesłusznie myśląc, że będzie bardzo słodki, w końcu głównym składnikiem masy jest chałwa. Ale postanowiłam zaryzykować i okazało się, że to był bardzo trafiony wybór. :) Tort robiłam na imieniny dla mojej teściowej, która uwielbia chałwę i po tym torcie chyba jeszcze bardziej ją polubiła. ;) Tort nie jest za słodki, a masa chałwowa idealnie komponuje się z mało słodkim biszkoptem nasączonym likierem kawowym , a wprost genialnie pasuje do tego czekowiśnia, nadaje wyrazu i nieco kwaskowatości. I przyznaję się Wam, chałwa to zupełnie nie moje klimaty, ale ten tort mnie oczarował, pewnie dlatego, że posmak chałwy jest w nim tylko delikatnie wyczuwalny i wspaniale harmonizuje z resztą składników. Przepis pochodzi od niezawodnej dorotus76, lekko zmodyfikowany m.in. pod względem ilości cukru (zmniejszyłam ilość), ilości jajek w biszkopcie, etc. Szczerze polecam :)

Składniki

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru
    mąki pszennej
    mąki ziemniaczanej
    kakao
  • Krem chałwowy:

    Ilość Składnik
    jajka
    masła o temperaturze pokojowej
    margaryny o temperaturze pokojowej (mozna dać 250 g masła i zrezygnować z margaryny)
    cukru
    350 g ulubionej chałwy, pokruszonej
    likieru kawowego
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    1 szklanka czekowiśni (moze być dżem z wiśni połączony z rozpuszczoną czekoladą lub kakao)
    likieru kawowego do nasączenia
    mocnej herbaty do nasączenia
    posiekanych drobno orzechów laskowych, prażonych

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta łyżką.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

Krem:

Jajka wyszorować i wyparzyć. Masło i margarynę utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę.

Jajka (w całości) wbić do blaszanej niedużej miseczki razem z cukrem. Ubić je na parze. W tym celu przygotować większy garnek z wrzącą wodą, jak do kąpieli wodnej (postawić go na palniku) i lekko podgrzewać przez cały czas, by woda parowała. Na nim postawić miskę z jajkami i cukrem, tak by nie dotykała powierzchni wody. Ubijać białka z cukrem mikserem na wysokich obrotach (przystawką do ubijania białek). Masa jajeczna powinna podwoić objętość, stać się jasna, puszysta i gęściejsza. Odstawić do przestudzenia, najlepiej do miski z zimną wodą.

Tak ubite jajka dodawać niewielkimi porcjami do masła, cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dodać likier. Dodać chałwę i wymieszać.

Krem przełożyć do naczynia i włożyć do lodówki, by trochę stężał (będzie zbyt rzadki do przekładania tortu).

Masy chałwowej wystarczy na dwukrotne przełożenie tortu lub - jak w przypadku tego tortu - na jedno przełożenie, pokrycie wierzchu i boków.

Czekowiśnię można zastąpić dobrą domową konfiturą wiśniową zmieszaną z 1 łyżką kakao.

Całość:

Likier i herbatę do nasączenia wymieszać.

Jeden blat tortu położyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu. Na niego wyłożyć trochę mniej niż połowę masy chałwowej. Przykryć drugim blatem i naponczować. Na niego wyłożyć czekowiśnię, wyrównać. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, naponczować. Wierzch i boki posmarować resztą masy chałwowej. Ozdobić orzechami. Schłodzić przez kilka godzin.


Smacznego :)