Ilość | Składnik |
---|---|
mąki orkiszowej | |
sody oczyszczonej | |
proszku do pieczenia | |
oleju rzepakowego lub kokosowgo | |
ksylitol (można zastąpić zwykłym cukrem) | |
duże jajka | |
mielonego cynamonu | |
przyprawy do piernika | |
startej na drobnych oczkach marchewki | |
szczypta soli | |
skórka starta z jednej sparzonej pomarańczy |
Ilość | Składnik |
---|---|
serka śmietankowego (może być kanapkowy) | |
cukru pudru | |
soku z cytryny |
Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, odstawić na bok. W drugim naczyniu wymieszać olej z cukrem. Następnie dodawać po 1 jajku, dalej mieszając (najwygodniej trzepaczką/ubijaczką). Dodać mąkę, przyprawy, startą skórkę pomarańczową. Wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Dodać startą marchewkę, ponownie krótko wymieszać.
Ciasto nałożyć do papilotek, do 2/3 wysokości. Piec około 15-20 minut w temperaturze 200 °C (piekę z termoobiegiem).
Gotowe muffinki studzić na kratce.
Polewa:
Serek utrzeć mikserem lub drewnianą łyżką z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, aż masa będzie gładka i jednolita.
Gotowe babeczki posmarować polewą.
Smacznego :)
Bardzo smaczne, wilgotne i mięciutkie muffinki marchewkowe o korzennym aromacie. Te muffinki są idealne na jesienną porę. Przepis na muffiny marchewkowe są doskonałym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą cieszyć się smakiem tradycyjnych ciastek z nutą cynamonu. Marchew dodaje wilgotności, a jednocześnie wprowadza ciekawy kontrast w konsystencji i smaku. Te muffinki są idealne na śniadanie, podwieczorek lub jako przekąska na każdą okazję.
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki orkiszowej | |
sody oczyszczonej | |
proszku do pieczenia | |
oleju rzepakowego lub kokosowgo | |
ksylitol (można zastąpić zwykłym cukrem) | |
duże jajka | |
mielonego cynamonu | |
przyprawy do piernika | |
startej na drobnych oczkach marchewki | |
szczypta soli | |
skórka starta z jednej sparzonej pomarańczy |
Ilość | Składnik |
---|---|
serka śmietankowego (może być kanapkowy) | |
cukru pudru | |
soku z cytryny |
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Ciężko dostać mąkę orkiszową. Jakiś zamiennik? (byle nie pszenna ;) )
Ryżowa, jaglana, gryczana z kaszy niepalonej, choć moim zdaniem łatwiej dostać orkiszowa niż te powyższe.
Czy zamiast mąki orkiszowej mogę dodać pszenną tortową?
Tak,może być tortowa
Moje ulubione babeczki!! A ta polewa *-* Próbowałam przepyszne
Ciasta wkładamy do nagrzanego pieca czy zimnego? Czas, który jest podany to czas pieczenia już w nagrzanym piecu?
Tak, wkładamy do nagrzanego. Czas pieczenia to czas od momentu wstawienia surowych muffinek do nagrzanego piekarnika. :)
Dziękuję 😊
Rewelacja, za każdym razem idealne, przepis genialny. Dziekuję
REWELACJA!!!! dzis pieklam i to bylona bank nie po raz ostatni!!! co prawda robilam bez skorki z pomaranczy, alei tak BOMBA!!!
polewe zrobilam z cukru pudru i jogurtu naturalnego!
dzieki za inspiracje:)
Mam pytanie, czy starta marchewke nalezy odsaczyc z wody czy dodac wszystko co zetre? :)
Ja nie odsączam, ale jeśli marchewka jest wyjątkowo soczysta i ma dużo soku, to można go trochę odlać. Pozdrawiam
Witam;) mam pytanie odnośnie tego serka. Czy to ma być serek taki topiony śmietankowy jak Hochland czy taki słodki homogenizowany?
Z góry dziękuję za odpowiedz;)
Serek kanapkowy taki do smarowania, jak np. Twój smak Piątnicy albo serek Philadelphia. Pozdrawiam
Świetny przepis! Brak mi talentu do pieczenie, ale tym razem wyszło pysznie. Niestety nie miałam serka więc zamiast tego zrobiłam lukier cytrynowy (z brązowego cukru). Następnym razem zaopatrzę się w serek :) Wielkie dzięki za przepis! Już nie mogę się doczekać, aż wypróbuję następny.
Zrobiłam dziś te babeczki i wyszły pysznie. Bardzo dobre na podwieczorek z mlekiem. =]
hej, serek śmietankowy kanapkowy - chodzi o serek topiony? czy coś w deseń almette
z góry dziękuję za odpowiedź!
olla
Czy zamiast brązowego cukru można dodać biały?
Tak. Pozdrawiam
Babeczki wyszły przepyszne..a z tym lukrem smakują niesamowicie! Mam jednak jedno pytanie, tą skórkę pomarańczy to ile powinnam jej dodać? czy to może być gotowa już skórka kupiona w sklepie?
Już dodałam w przepisie, bo nie wiedzieć czemu nie chciała się wyświetlać w składnikach. :)
(Link usunięty) Zrobione!
Ile dać sody i proszku?
już dodałam w przepisie, ilość zniknęła zapewne podczas migrowania przepisów na nową stronę, nie wiem czemu póki co, zapewne to jakiś jeszcze nie odkryty błąd w programie.
pozdrawiam
@Magdalena - bardzo się cieszę, że przypadły Twoim dzieciom do gustu :) Tutaj: http://www.slodkiefantazje.pl/tags/babeczki i muffinki znajdziesz więcej babeczek i muffinek, część z nich jest typowo dla dzieci, więc któreś pewnie przypadną do gustu również Twoim szkrabom :) Pozdrawiam serdecznie! :)
Mmmmm uwielbiamy z dziecmi te Twoje babeczki, piekłam je juz kilka razy i dzieci co jakis czas pytają kiedy je znowu upieke :)Dzisiaj znów zamierzam je upiec :)Polecam wszystkim ten przepis!!!
Babeczki wyszly przepyszne!
Zrobiłam. Naprawdę smaczne. A z tą polewą rewelacja:) Polecam!
Dziękuje za prosty, szybki i smaczny przepis :).
zrobie w piątek bo mnie kuszą!! bardzo lubie Pani przepisy i myśle ze i tym razem się nie zawiodę!! :D pozdrawiam
Upiekłam właśnie, są jeszcze ciepłe ale już próbowałam :). PYSZNE!!! Na początku przestraszyłam się konsystencji bo wyszła bardzo gęsta, ale wyrosły i są świetne :). Obowiązkowo na Święta :)
Cudo! I ten sos na wierzchu... Dodaję do zakładek :)
Zrobiłam :-D udały się Są piękne Dzięki będę tu zaglądać
Prześliczne są :)
Te korzenne przyprawy muszą nadawać niesamowitego smaku!
Catherine - Kasiu, polewa zastyga, ale jest dość miękka, nie twardnieje tak jak lukier. Pozdrawiam!
Babeczki marchewkowe wyglądają smacznie i soczyście:)Ciekawa ta serowa polewa, tylko czy ona zastyga podobnie jak lukier? Pozdrawiam!
Z cynamonem i przyprawą piernikową - ach muszą być boskie!:)Pięknie się prezentują.
Z tym kremowym lukrem - cudne! :)
śliczne muffiny! poza tym bardzo lubię wszelkie marchewkowe wypieki ! :D
Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 20 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Bardzo smaczne, wilgotne i mięciutkie muffinki marchewkowe o korzennym aromacie. Te muffinki są idealne na jesienną porę. Przepis na muffiny marchewkowe są doskonałym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą cieszyć się smakiem tradycyjnych ciastek z nutą cynamonu. Marchew dodaje wilgotności, a jednocześnie wprowadza ciekawy kontrast w konsystencji i smaku. Te muffinki są idealne na śniadanie, podwieczorek lub jako przekąska na każdą okazję.
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki orkiszowej | |
sody oczyszczonej | |
proszku do pieczenia | |
oleju rzepakowego lub kokosowgo | |
ksylitol (można zastąpić zwykłym cukrem) | |
duże jajka | |
mielonego cynamonu | |
przyprawy do piernika | |
startej na drobnych oczkach marchewki | |
szczypta soli | |
skórka starta z jednej sparzonej pomarańczy |
Ilość | Składnik |
---|---|
serka śmietankowego (może być kanapkowy) | |
cukru pudru | |
soku z cytryny |
Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, odstawić na bok. W drugim naczyniu wymieszać olej z cukrem. Następnie dodawać po 1 jajku, dalej mieszając (najwygodniej trzepaczką/ubijaczką). Dodać mąkę, przyprawy, startą skórkę pomarańczową. Wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Dodać startą marchewkę, ponownie krótko wymieszać.
Ciasto nałożyć do papilotek, do 2/3 wysokości. Piec około 15-20 minut w temperaturze 200 °C (piekę z termoobiegiem).
Gotowe muffinki studzić na kratce.
Polewa:
Serek utrzeć mikserem lub drewnianą łyżką z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, aż masa będzie gładka i jednolita.
Gotowe babeczki posmarować polewą.
Smacznego :)