KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Cytrynowa babka gotowana

Przyg: 25 min Pieczenie: 75 min
Łatwy
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
babka%20gotowana_11.JPG

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    250 g miękkiego masła
    cukru (dałam drobny cukier)
    dużych jajek
    mąki tortowej
    mąki ziemniaczanej
    proszku do pieczenia
    skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
    ekstraktu z cytryny lub aromatu cytrynowego
  • Lukier:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    soku z cytryny
    odrobina wrzątku

Sposób przygotowania

Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać cukier, stale ucierając. Następnie dodawać po jednym żółtku, w odstępach około pół minuty. Masa powinna być gładka i puszysta.

Obie mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i skórką otartą z cytryny. Suche składniki stopniowo dodawać do masy maślano-żółtkowej, stale ucierając.
Dodać ekstrakt lub aromat, zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem.

Specjalną foremkę do babki gotowanej natłuścić i oprószyć kaszą manną lub bułką tartą (można też użyć zwykłej formy do babki, ważne, żeby była dość wysoka i miała komin). Ciasto wlewamy do foremki, przykrywamy pokrywką od formy, a w przypadku zwykłej foremki dokładnie przykrywamy ją folią aluminiową, najlepiej szczelnie ją obwiązując. Formę z ciastem wstawiamy do garnka wypełnionego zimną wodą i obciążamy czymś pokrywkę, aby forma nie wypływała na wierzch (woda w garnku powinna sięgać do 3/4 wysokości formy). Garnek stawiamy na gazie.

Od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, ciasto powinno się gotować około 1 godziny i 15 minut. Po tym czasie odkrywamy pokrywę formy (zdejmujemy folię) i pozostawiamy obciążoną formą w gorącej wodzie na około 10 minut.

Następnie wyjmujemy formę z wody, ustawiamy w foremce na blacie i pozostawiamy tak do całkowitego wystudzenia.

Ostudzoną babkę wyjmujemy delikatnie na kratkę do studzenia. Dekorujemy lukrem (cukier puder utrzeć z gorącą wodą i sokiem z cytryny, aż lukier nabierze oczekiwanej przez nas konsystencji (w zależności od preferencji, co do gęstości lukru).


Smacznego :)

Przyg: 25 min Pieczenie: 75 min
Łatwy
Porcje: 12

To już chyba przedostatnia babka, jaką zdążę Wam zaproponować na zbliżające się wielkimi krokami święta. :) Planuję zamieścić jeszcze przepis na pyszną babkę , ale czas pokaże czy się wyrobię. :)

Ta prezentowana dzisiaj, jest bardzo smaczna, wilgotna, ale jednocześnie nie jest bardzo ciężka, choć cięższa niż klasyczna babka piaskowa. Jednak w smaku jest do niej bardzo podobna. Bardzo smaczna, i stosunkowo prosta w przygotowaniu, bezproblemowa. A w połączeniu z dobrą herbatą smakuje wybornie. Jej dodatkową zaletą jest fakt, że wcale nie potrzebujemy do niej specjalnej formy na babkę gotowaną. Wiem, bo robiłam ją zarówno w przeznaczonej do tego foremce, jak i w najzwyklejszej wysokiej ceramicznej formie z kominem. Przepis znalazłam w ubiegłorocznym marcowym wydaniu „Mojego Gotowania”. Polecam Wam bardzo. :)

babka%20gotowana_2.JPG babka_gotowana_3.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Tatiana Tatiana
    2014-02-19 08:10:14

    Rewelacyjny przepis wart polecenia. Dzięki Tobie przypomniałam sobie o gotowanych babkach.W sobotę upiekę. Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2013-10-23 12:19:20

    Ja polecam również wersję babki na budyniach i do tego .. czekoladową ;) http://gotujzrodzinka.pl/dla-dzieci/deser/babka-gotowana-czekoladowa/

    Twój komentarz
  • ewas ewas
    2013-06-10 20:37:57

    Babka przepyszna! Robiłam wcześniej babkę ale z innego przepisu była sucha i nie smakowała mi. Ta jest fantastyczna mokra i ten posmak cytryny. Super! Polecam.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-04-29 11:16:32

    @zapytanie - nie mam pojęcia, może babka za krótko się gotowała? sporo zależy od formy - jak pzrewodzi ciepło, moze trzeba w niej trochę dłużej pogotować :)

    Twój komentarz
  • zapytanie zapytanie
    2013-04-28 19:31:37

    dlaczego ciasto się przewraca i na samej górze jest nie ugotowane co robię źle?

    Twój komentarz
  • AGA AGA
    2013-03-30 18:57:48

    zrobiłam babkę choć to nie moja pierwsza baba gotowana co roku robię na wielkanoc to ta wybitnie wyszła mi super jeszcze nigdy nie wyrosła mi aż tak. Nie wiem dlaczego ponieważ robię z identycznego przepisu tyle że zamiast 7 jaj dawałam 6. Jest piękna oblałam gorzką czekoladą i posypałam płatkami migdałów. Ja do środka dodałam dobry kieliszek amaretto. Jest wyborna.

    Twój komentarz
  • kamycha kamycha
    2013-03-29 19:11:21

    Zrobiłam ją mimo nawału prac, ale jak to się mówi nie rób kilku rzeczy naraz i co ...przy przenoszeniu foremki na stół wypadła mi na podłogę i zostało jej 2/3 , ale i tak jest pyszna :)cytrynowa hmmmm mniam

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-03-28 22:16:11

    Jaka piękna baba! :) Cytrynowa - uwielbiam:)

    Twój komentarz
  • 2013-03-28 11:23:57

    mozna prosic o przepis, szukalam na blogu i nie znalazlam

    Twój komentarz
    • 2013-03-29 10:16:48

      już jest, wczoraj wieczorem wrzuciłam :)

      Twój komentarz
    • 2013-03-29 10:03:44

      oki byle przed swietami, bo ta babeczka wyglada cudownie

      Twój komentarz
    • 2013-03-28 12:16:53

      uporam się tylko z zawodowymi obowiązkami i wrzucę przepis na bloga, niedlugo będzie :)

      Twój komentarz
  • 2013-03-28 09:47:09

    Ja już nie wiem co mam upiec, co chwila pojawia się coś pysznego :D

    Twój komentarz
  • 2013-03-28 08:35:50

    i znowu cytrynowa-jak ja jej się oprę ;) moze teraz dla odmiany podasz przepisy na jakieś ciasta których nie lubię bo moje biodra strasznie ucierpią ;)

    Twój komentarz
    • 2013-03-28 14:58:36

      A pewnie, że wpadaj, zapraszam! :D

      Twój komentarz
    • 2013-03-28 14:09:07

      Aha to może ja tam wpadnę co ? :D :D

      Twój komentarz
    • 2013-03-28 14:08:31

      To gratuluję Kasiu silnej woli, ja takiej niestety nie mam po prostu łakomczuch ze mnie pierwsza klasa :D

      Twój komentarz
    • 2013-03-28 12:15:34

      Kamilla Wijata - Ja mam to wszystko w domu i tknąć nie mogę :D także, nie narzekaj, że masz źle :D

      Twój komentarz
    • 2013-03-28 12:09:18

      dokładnie tak, pojawią się kolejne pyszne przepisy i szlak trafi dietę ;)

      Twój komentarz
    • 2013-03-28 11:59:48

      Dieta haha dobre sobie ; włożysz znowu jakieś pyszności i będzie po diecie :D

      Twój komentarz
    • 2013-03-28 11:55:24

      :D :D oj dziewczyny bez przesady :D najwyżej po świętach będzie dieta :D

      Twój komentarz
    • 2013-03-28 11:16:34

      u mnie to samo a tu coraz to większe pyszności :D

      Twój komentarz
    • 2013-03-28 09:49:12

      Małgosia , u mnie już krzyczą ,że futryny trzeba będzie poszerzać :D

      Twój komentarz
  • 2013-03-28 01:43:31

    a bedzie przepis ?

    Twój komentarz
    • 2013-03-28 07:55:12

      będzie dzisiaj, już niedługo :)

      Twój komentarz

Cytrynowa babka gotowana

Cytrynowa babka gotowana

Przygotowanie: 25 min. Pieczenie: 75 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

To już chyba przedostatnia babka, jaką zdążę Wam zaproponować na zbliżające się wielkimi krokami święta. :) Planuję zamieścić jeszcze przepis na pyszną babkę , ale czas pokaże czy się wyrobię. :)

Ta prezentowana dzisiaj, jest bardzo smaczna, wilgotna, ale jednocześnie nie jest bardzo ciężka, choć cięższa niż klasyczna babka piaskowa. Jednak w smaku jest do niej bardzo podobna. Bardzo smaczna, i stosunkowo prosta w przygotowaniu, bezproblemowa. A w połączeniu z dobrą herbatą smakuje wybornie. Jej dodatkową zaletą jest fakt, że wcale nie potrzebujemy do niej specjalnej formy na babkę gotowaną. Wiem, bo robiłam ją zarówno w przeznaczonej do tego foremce, jak i w najzwyklejszej wysokiej ceramicznej formie z kominem. Przepis znalazłam w ubiegłorocznym marcowym wydaniu „Mojego Gotowania”. Polecam Wam bardzo. :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    250 g miękkiego masła
    cukru (dałam drobny cukier)
    dużych jajek
    mąki tortowej
    mąki ziemniaczanej
    proszku do pieczenia
    skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
    ekstraktu z cytryny lub aromatu cytrynowego
  • Lukier:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    soku z cytryny
    odrobina wrzątku

Sposób przygotowania

Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać cukier, stale ucierając. Następnie dodawać po jednym żółtku, w odstępach około pół minuty. Masa powinna być gładka i puszysta.

Obie mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i skórką otartą z cytryny. Suche składniki stopniowo dodawać do masy maślano-żółtkowej, stale ucierając.
Dodać ekstrakt lub aromat, zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem.

Specjalną foremkę do babki gotowanej natłuścić i oprószyć kaszą manną lub bułką tartą (można też użyć zwykłej formy do babki, ważne, żeby była dość wysoka i miała komin). Ciasto wlewamy do foremki, przykrywamy pokrywką od formy, a w przypadku zwykłej foremki dokładnie przykrywamy ją folią aluminiową, najlepiej szczelnie ją obwiązując. Formę z ciastem wstawiamy do garnka wypełnionego zimną wodą i obciążamy czymś pokrywkę, aby forma nie wypływała na wierzch (woda w garnku powinna sięgać do 3/4 wysokości formy). Garnek stawiamy na gazie.

Od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, ciasto powinno się gotować około 1 godziny i 15 minut. Po tym czasie odkrywamy pokrywę formy (zdejmujemy folię) i pozostawiamy obciążoną formą w gorącej wodzie na około 10 minut.

Następnie wyjmujemy formę z wody, ustawiamy w foremce na blacie i pozostawiamy tak do całkowitego wystudzenia.

Ostudzoną babkę wyjmujemy delikatnie na kratkę do studzenia. Dekorujemy lukrem (cukier puder utrzeć z gorącą wodą i sokiem z cytryny, aż lukier nabierze oczekiwanej przez nas konsystencji (w zależności od preferencji, co do gęstości lukru).


Smacznego :)