Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 50 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Puszysta, mięciutka i wilgotna babka ucierana z wyraźną nutą pomarańczy, wyczuwalną zarówno w smaku jak i zapachu. Ja jestem fanką wszelkich cytrusowych smaków, więc mi bardzo przypadła do gustu. Dodatkową zaleta jest stosunkowo proste przygotowanie i fakt, że babka bardzo długo zachowuje świeżość. Polecam :)
Ilość | Składnik |
---|---|
220 g | masła, miękkiego |
drobnego cukru do wypieków | |
dużych jajek | |
pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem z wanilii lub 16 g cukru z prawdziwą wanilią) | |
mąki pszennej (1,5 szklanki) | |
skrobi ziemniaczanej (1 szklanka) | |
proszku do pieczenia | |
skórka starta z 1 średniej pomarańczy, dokładnie umytej i sparzonej | |
jogurtu naturalnego, niezbyt gęstego | |
soku wyciśniętego z pomarańczy |
Masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać (kolejne jajko dodajemy gdy uprzednio dodane połączyło się z masa maślaną w jednolitą całość, a masa jest puszysta). **
Dodać pastę/ekstrakt z wanilii, wymieszać
Maki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, dodać skórkę pomarańczową, jogurt i sok pomarańczowy, zmiksować na średnich obrotach do połączenia się składników.
Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką lub bułka tartą formy na babkę (powinno sięgać do 2/3 wysokości formy).
Piec w piekarniku piekarniku nagrzanym do temperatury 175 °C (grzanie góra/dół) lub 160 °C (termoobieg) około 40-50 minut (do suchego patyczka).
Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie, a następnie wyjąć na krajkę i całkowicie wystudzić. Gotowe oprószyć cukrem pudrem, polukrować lub polać polewą czekoladową.
Smacznego :)
*wszystkie składniki powinny być wyjęte z lodówki kilka godzin przed pieczeniem, żeby miały jednakową temperaturę
**Nawet jeśli na etapie dodawania jajek masa nam się zwarzy, nie przejmujemy się, po dodaniu mąki i reszty składników masa przybierze właściwą konsystencje i będzie odpowiednio puszysta