Przygotowanie: 25 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 18 cm
Kolejna propozycja na Wielkanocny stół. Tym razem mam dla Was pyszną babkę orzechowo-truflową. Niewątpliwie to jedna z lepszych babek jakie jadłam. W smaku i aromacie delikatnie wyczuwalne orzechy laskowe. Mocno najeżona kawałkami trufli czekoladowych, nie sposób ugryźć choć kawałek, by nie natknąć się na smak czekolady. :) Ale to akurat zaleta. :)
Niewielką wada jest to, że tę babkę trzeba przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, folii, etc, by nie traciła wilgoci i nie obsychała, bo bez opakowania jej dość szybko wysycha.
Polecam ba nadchodzące święta. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
czekoladek/jajeczek z nadzieniem truflowym, pokrojonych na ćwiartki | |
gorzkiej czekolady, posiekanej | |
Kasi do pieczenia (w temperaturze pokojowej); można zastąpić masłem | |
cukru pudru | |
ekstraktu z wanilii | |
średnich jajek (rozmiar M) | |
mąki pszennej | |
orzechów laskowych zmielonych | |
proszku do pieczenia |
Ilość | Składnik |
---|---|
gorzkiej lub mlecznej czekolady | |
oleju |
Ciasto:
Ciasto:
Kasie do pieczenia utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać ekstrakt waniliowy, zmiksować. Kolejno dodawać jajka, po każdym miksując około pól minuty.
Mąkę przesiać, wymieszać z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej, zmiksować. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i pokrojone na kawałki trufelki.
Małą formę do babki (u mnie o pojemności 1,5 l) natłuścić i oprószyć kaszą manną. Przełożyć ciasto.
Piec około 50-60 minut w temperaturze 170 °C (termoobieg 150°C).
Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, pozostawić na 10-15 min. do przestudzenia w formie, a następnie wyjąć z foremki i studzić na kratce.
Polewa:
Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej razem z olejem lub masłem (czekoladę przekładamy do metalowej miski, miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą; miska powinna mieć większą średnicę niż garnek, żeby woda i para nie dostawała się do czekolady, bo wtedy ta zgęstnieje; miska nie może również dotykać lustra wody). Ciasto polać rozpuszczoną polewą czekoladową. Pozostawić do zastygnięcia.
Smacznego :)