Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 14
Forma: 24 cm
I jeszcze jedna propozycja na święta, choć równie dobrze sprawdzająca się na każdą inną okazje – kremowy sernik czekoladowo-kawowy. Intensywnie czekoladowy, z delikatnym posmakiem i aromatem kawy, jedwabiście kremowy, ciężki i zwarty.
Zdecydowanie nie jest to puszysty, delikatny sernik, ale właśnie ta ciężka, kremowa konsystencja sprawia, że jest tak obłędnie pyszny. Naprawdę nie sposób go nie polubić. Przygotowany na bazie sernika czekoladowo-karmelowego, choć nieco zmieniłam proporcje sera i oczywiście dodatki smakowe.
Bardzo Wam polecam, nie tylko na święta i nie tylko dla fanów kawowych wypieków. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
180 g | ulubionych herbatników |
gorzkiej czekolady | |
masła |
Ilość | Składnik |
---|---|
likieru kawowego | |
kawy rozpuszczalnej lub jeśli nie lubicie smaku kawy rozpuszczalnej - bardzo mocne espresso wcześniej zaparzone - 1/4 szklanki | |
mielonego twarogu śmietankowego | |
400 g | serka mascarpone |
cukru pudru | |
średnie jajka | |
ekstraktu lub pasty z wanilii | |
gorzkiej czekolady | |
kakao | |
śmietanki kremówki 30% (płynnej) |
Ilość | Składnik |
---|---|
gorzkiej czekolady | |
śmietanki kremówki 30% |
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (termoobieg 160 °C).
Spód:
Ciasteczka skruszyć prawie na pył w blenderze lub zapakować w foliowy woreczek i rozwałkować wałkiem na proszek.
Czekoladę przełożyć do rondla z grubym dnem, mieszając rozpuścić razem z masłem. Dodać pokruszone herbatniki, wymieszać.
Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie wykładamy. Na spód nałożyć masę ciasteczkową, docisnąć i wyrównać. Spód podpiec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do podanej wyżej temperatury.
Masa serowa:
Likier kawowy podgrzać w rondelku, dodać do niego kawę i mieszać do rozpuszczenia. Jeśli używamy płynnej kawy espresso, nie trzeba dodawać jej do likieru i nie trzeba go podgrzewać.
Wszystkie składniki masy serowej (łącznie z likierem i rozpuszczoną w nim kawą) połączyć, zmiksować na średnich obrotach miksera/robota. Masę serową wylać na podpieczony spód ciasteczkowy. Piec około 50-60 minut w temp. 165 °C (termoobieg 150 °C).
Studzić w piekarniku. Wystudzony sernik koniecznie schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy razem ze śmietanką w kąpieli wodnej (czekoladę i śmietankę przekładamy do metalowej miski, miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą; miska powinna mieć większą średnicę niż garnek, żeby woda i para nie dostawała się do czekolady, bo wtedy ta zgęstnieje; miska nie może również dotykać lustra wody). Sernik polać rozpuszczoną polewą czekoladową. Udekorować wg uznania.
Smacznego :)