Mąkę i cukier wymieszać. Przesiać na stolnicę. Masło posiekać razem z mąką i cukrem. Dodać żółtka i ekstrakt waniliowy lub pomarańczowy. Szybko zagnieść ciasto (zbyt długie wyrabianie i ugniatanie powoduje, że ciasto kruche jest po upieczeniu twarde). Zagniecione ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 2 godzin.
Schłodzone ciasto rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy na grubość 1 cm (u mnie prostokąt o wymiarach 18 x 28 cm.
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do wypieków, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20 minut w temp. 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół).
Masa czekoladowa:
Obie czekolady drobno pokroić lub posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać śmietankę i masło. Podgrzewać kilka minut. Masę czekoladową wystudzić, schłodzić w lodówce by nieco zgęstniała. Rozsmarować na upieczonym kruchym spodzie. Wierzch udekorować ulubionymi bakaliami (najlepiej je wcześniej sparzyć).
Odkąd go spróbowałam to mój ulubiony mazurek. Robiąc go nie wiedziałam do końca czy efekt będzie taki jak sobie to wyobrażałam, ale powiem Wam szczerze, że mazurek przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. I pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam mazurków. :)
Delikatne kruche i rozpływające się w ustach ciasto wspaniale współgra z masa czekoladową, a ta smakuje z kolei wyśmienicie z dodatkiem bakalii, którymi jest obsypana.
To jedno z tych ciast, które mogę Wam w ciemno polecić będąc pewna, że nie będziecie rozczarowani.
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Monika
2017-04-12 12:37:50
Czy mogłaby Pani króciutko doradzić jak zrobić taki ładny brzeg mazurka?
SlodkieFantazje
2014-04-11 19:36:52
Ewela można podobnie jak u mnie wierzch udekorować białą lub mleczną czekoladą. Trudno mi powiedzieć czy będzie za słodki, dla mnie ten w wersji pól mlecznej i pół gorzkiej jest już mocno słodki i jestem w stanie zjeść go tylko kawałeczek. :) Każdy ma inne preferencje smakowe, więc trzeba spróbować dodać na wierzch czekoladę i ocenić. :) Pozdrawiam
ewela
2014-04-11 15:14:10
Zrobiłam i wszystko wyszło, jednak jak dla mnie za bardzo wyczuwalna gorzka czekolada. Czy można to jeszcze jakoś uratować? Myślałam, żeby polać to jeszcze czekoladą deserową, ale nie wiem czy nie będzie za słodkie. Pozdrawiam
2013-03-31 23:16:37
Mazurek doskonały!!! Pozwoliłam sobie odwzorować go w całości :) Zachęca wyglądem i jest wyśmienity w smaku!!! Goście byli zachwyceni :) Dziękuję za przepis. Z pewnością wykorzystam go jeszcze w przyszłości.
2013-04-01 15:08:02
Ciesze się przeogromnie, że Wam smakował :)
Moni
2013-03-31 16:33:35
zrobiłam. Wyszedł bardzo dobry. maślane kruche ciasto z czekoladą. Jedynym problemem bylo dla mnie ciasto, cięzko było robić warkocz na boki ciasta. Może dlatego, że trzymałam za krótko w lodowce - 1,5 godz
kasiaaaa24
2013-03-30 20:27:25
Spokojnych, radosnych, pełnych rodzinnego ciepła i miłości Świąt Wielkanocnych oraz stołu uginającego się pod całą masą smakowitości :)
karmel-itka
2013-03-30 20:21:22
och, obłęd to mało powiedziane!Radosnych Świąt Ci życzę :]
Majana
2013-03-30 19:27:54
Piękny jest ten mazurek! Musi być pyszny. Radosnych Świąt Wielkanocnych Kasiu :)
Inspirowane Smakiem
2013-03-30 05:36:39
O pyszności! Faktycznie obłęd. :)))
2013-03-29 22:03:21
Mniaaam!!
2013-03-29 21:26:31
wygląda super
2013-03-29 20:23:41
W środe takie jadłam na śniadaniu wielkanocnym pycha polecam
2013-03-29 19:54:51
a gdzie przepis:)))
2013-03-29 20:04:04
będzie jeszcze dzisiaj na blogu :)
2013-03-29 19:46:30
Ojeju jeju! A właśnie chce mi się czegoś słodkiego... Ależ bym zjadła takiego mazurka :)
Odkąd go spróbowałam to mój ulubiony mazurek. Robiąc go nie wiedziałam do końca czy efekt będzie taki jak sobie to wyobrażałam, ale powiem Wam szczerze, że mazurek przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. I pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam mazurków. :)
Delikatne kruche i rozpływające się w ustach ciasto wspaniale współgra z masa czekoladową, a ta smakuje z kolei wyśmienicie z dodatkiem bakalii, którymi jest obsypana.
To jedno z tych ciast, które mogę Wam w ciemno polecić będąc pewna, że nie będziecie rozczarowani.
Składniki
Ciasto kruche:
Ilość
Składnik
mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
220 g
zimnego masła
ekstraktu z wanilii lub z pomarańczy
żółtka, z dużych jajek
cukru pudru
Masa czekoladowa:
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady
mlecznej czekolady
śmietanki kremówki 30%
masła
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
ulubione bakalie do dekoracji
Sposób przygotowania
Ciasto:
Mąkę i cukier wymieszać. Przesiać na stolnicę. Masło posiekać razem z mąką i cukrem. Dodać żółtka i ekstrakt waniliowy lub pomarańczowy. Szybko zagnieść ciasto (zbyt długie wyrabianie i ugniatanie powoduje, że ciasto kruche jest po upieczeniu twarde). Zagniecione ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 2 godzin.
Schłodzone ciasto rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy na grubość 1 cm (u mnie prostokąt o wymiarach 18 x 28 cm.
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do wypieków, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20 minut w temp. 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół).
Masa czekoladowa:
Obie czekolady drobno pokroić lub posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać śmietankę i masło. Podgrzewać kilka minut. Masę czekoladową wystudzić, schłodzić w lodówce by nieco zgęstniała. Rozsmarować na upieczonym kruchym spodzie. Wierzch udekorować ulubionymi bakaliami (najlepiej je wcześniej sparzyć).