Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 30 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 10
Forma: 35x45 cm
Dzisiaj kringle estoński, czyli po naszemu wieniec drożdżowy. :) U mnie z dwoma rodzajami nadzienie do wyboru. Najpierw zrobiłam jak w oryginalnym przepisie z nadzieniem cynamonowym, ale nie było wielkich ochów i achów, bo u nas w domu jest mało zwolenników cynamonu :) w zasadzie głównie ja go lubię, a mąż i córcia kręcą nosem jak wyczują cynamon gdzieś poza szarlotką (tylko tam akceptują). :) Więc powstała druga wersja – z nadzieniem marcepanowym i tutaj buzie bardziej się rozpromieniły i wieniec szybciej znikał. Mnie chyba ten drugi również bardziej przypadł do gustu, ale podaję obydwie opcje, bo każdy lubi co innego. ;) Wieniec wychodzi mięciutki, puszysty i bardzo smaczny, idealny na śniadanko, nawet bez innych dodatków. Przy jego tworzeniu zainspirowałam się tym przepisem.
Ilość | Składnik |
---|---|
lekko ciepłego mleka | |
30 g | drożdży świeżych |
cukru | |
mąki pszennej | |
szczypta soli | |
duże jajko | |
masła, roztopionego |
Ilość | Składnik |
---|---|
miękkiego masła | |
cukru (u mnie domowy cukier z prawdziwą wanilią) | |
cynamonu |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukru z prawdziwą wanilią | |
300 g | schłodzonej masy marcepanowej |
małe jajko | |
mielonych migdałów do zagęszczenia nadzienia (opcjonalnie) | |
ekstraktu z migdałów lub 1 łyżka likieru Amaretto |
Ilość | Składnik |
---|---|
mleka | |
jajko | |
cynamonu |
Przygotować zaczyn – drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru i 2-3 łyżki mąki, przykryć, dostawić na 10-15 minut, aż rozczyn podrośnie.
Masło stopić, przestudzić.
Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Dodać wyrośnięty zaczyn i jajko. Wyrobić w robocie miękkie, elastyczne ciasto. Dodać stopione, przestudzone masło, ponownie wyrobić aż ciasto będzie mięciutkie, elastyczne i łatwo będzie odchodzić od rąk. Ciasto przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę (powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną obficie mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm - wymiary ok. 35 x 45 cm (zdjęcie 6).
Nadzienie cynamonowe:
Miękkie masło wymieszać z cukrem i cynamonem, rozsmarować pędzelkiem na cieście.
Nadzienie marcepanowe (zamiennie dla wersji cynamonowej):
Masę marcepanową zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Jajko roztrzepać i dodać do startej masy marcepanowej, wymieszać. Jeśli nadzienie marcepanowe jest zbyt rzadkie, dodać starte migdały. Można dodać ekstrakt migdałowy lub odrobinę Amaretto, wymieszać. Rozsmarować na cieście.
Całość:
Ciasto zwinąć w ścisłą roladę (zdjęcie 7). Ułożyć na papierze do pieczenia. Ostrym nożem rozciąć ją na pół wzdłuż, nie przecinając do końca, tak żeby powstały dwa kawałki ciasta połączone ze sobą na końcu (zdjęcie 8). Oba kawałki ciasta przekładać między sobą, tak jakbyśmy robili warkocz, uformować wieniec, końce mocno ze sobą skleić (zdjęcie 9).
Wierzch posmarować rozbełtanym z mlekiem jajkiem i posypać mieszanką cukru i cynamonu. Przełożyć razem z papierem na blachę
Odstawić na pół godziny do lekkiego wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 °C. Piec ok. 25-30 minut, aż wieniec nabierze głębokiego złotego koloru. Studzić na kratce.
Smacznego :)