Ciasto (ilość na 6 wysokich babeczek, a standardowych ok. 12):
Ilość
Składnik
mąki pszennej (daję tortową)
proszku do pieczenia
szczypta soli
masła
cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
duże jajka (rozamir L)
mleka
wody różanej
Krem:
Ilość
Składnik
serka mascarpone
śmietanki kremówki
cukru pudru (mniej lub więcej wg upodobań smakowych)
wody różanej
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
konfitury lub marmolady różanej
Sposób przygotowania
Ciasto:
Piekarnik rozgrzać do 180 °C (piekę z termoobiegiem). Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
Mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli wymieszać w misce. W drugim naczyniu utrzeć masło z cukrem, dodać jajka, wodę różaną, zmiksować do połączenia się składników. Dodać przesiana mąkę, zmiksować do momentu aż masa będzie jednolita. Dodać mleko, krótko wymieszać do momentu połączenia się składników.
Papilotki wypełnić ciastem do 2/3 wysokości i piec około 20-25 minut (do suchego patyczka). Gotowe wyjąć z piekarnika, nieco przestudzić. Jeszcze ciepłe nadziewać konfiturą lub marmoladą za pomocą szprycy z długą końcówka do nadziewania (jeśli góra babeczek jest bardzo wyrośnięta wtedy jeszcze przed nadziewaniem ścinamy im wierzchy).
Krem:
Serek ubić razem ze śmietanką na bardzo sztywną masę. Dodać cukier puder i wodę różaną, wymieszać na wolnych obrotach. Krem podzielić na dwie równe części. Połowę zabarwic na różowo. Dwa jednakowe worki cukiernicze skleic ze sobą rónolegle np. za pomoca taśmy dwustronnej. Do jednego włożyć krem biały, do drugego różowy. Worki wlożyć do większego worka cukierniczego, na końcu którego umieściliśmy tylkę 9końcówkę ) w kształcie gwiazdki (worki powinny swobdnie wchodzic w tę końcówkę). Równomiernie wyciskajac krem z obu worków dekorować wierzch babeczek zaczynając od brzegu wystudzonej babeczki, kierując się do środka i ku górze.
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
SlodkieFantazje
2014-07-18 21:16:23
@Mik - 30 proc. Pozdrawiam
Mik
2014-07-18 20:31:02
Babeczki wyglądają prześlicznie. Ile procent miała Pani kremówka?pozdrawiam
SlodkieFantazje
2014-02-13 12:42:35
@Milenasy - ja kupuję w sklepie aledobre.pl. Ale myślę, że jest dostępna również w innych sklepach internetowych z akcesoriami cukierniczymi. Pozdrawiam
milenasy
2014-02-13 11:32:11
śliczne, gdzie można kupić wodę różaną?
gin
2014-02-13 09:21:59
Prześliczne są :)
Catherine
2014-02-12 08:09:51
O! Widzę Kasiu, że ostatnio u Ciebie babeczkowy urodzaj:)Ależ one ładniutkie....
Babeczki z różą- nie za słodkie. W środku mają konfiture różaną. Mają pyszny, puszysty krem mascarpone. Bardzo polecam.
Składniki
Ciasto (ilość na 6 wysokich babeczek, a standardowych ok. 12):
Ilość
Składnik
mąki pszennej (daję tortową)
proszku do pieczenia
szczypta soli
masła
cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
duże jajka (rozamir L)
mleka
wody różanej
Krem:
Ilość
Składnik
serka mascarpone
śmietanki kremówki
cukru pudru (mniej lub więcej wg upodobań smakowych)
wody różanej
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
konfitury lub marmolady różanej
Sposób przygotowania
Ciasto:
Piekarnik rozgrzać do 180 °C (piekę z termoobiegiem). Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
Mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli wymieszać w misce. W drugim naczyniu utrzeć masło z cukrem, dodać jajka, wodę różaną, zmiksować do połączenia się składników. Dodać przesiana mąkę, zmiksować do momentu aż masa będzie jednolita. Dodać mleko, krótko wymieszać do momentu połączenia się składników.
Papilotki wypełnić ciastem do 2/3 wysokości i piec około 20-25 minut (do suchego patyczka). Gotowe wyjąć z piekarnika, nieco przestudzić. Jeszcze ciepłe nadziewać konfiturą lub marmoladą za pomocą szprycy z długą końcówka do nadziewania (jeśli góra babeczek jest bardzo wyrośnięta wtedy jeszcze przed nadziewaniem ścinamy im wierzchy).
Krem:
Serek ubić razem ze śmietanką na bardzo sztywną masę. Dodać cukier puder i wodę różaną, wymieszać na wolnych obrotach. Krem podzielić na dwie równe części. Połowę zabarwic na różowo. Dwa jednakowe worki cukiernicze skleic ze sobą rónolegle np. za pomoca taśmy dwustronnej. Do jednego włożyć krem biały, do drugego różowy. Worki wlożyć do większego worka cukierniczego, na końcu którego umieściliśmy tylkę 9końcówkę ) w kształcie gwiazdki (worki powinny swobdnie wchodzic w tę końcówkę). Równomiernie wyciskajac krem z obu worków dekorować wierzch babeczek zaczynając od brzegu wystudzonej babeczki, kierując się do środka i ku górze.