ulubionej czekolady gorzkiej lub deserowej/mlecznej bez cukru
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
śmietanki kokosowej lub śmietanki kremówki
startej h=gorzkiej cekolady
Sposób przygotowania
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Pokroić masło na kawałki i palcami wetrzeć w mąkę, aż masa będzie przypominała zacierki. Dodać ksylitol i wymieszać. W miarę potrzeby dodać wodę (tyle by wyrobić miękkie, nieklejące ciasto). Wyrobione ciasto przykryć, schłodzić około 30 min. w lodówce.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Powycinać z niego koła o śr. większej o 2-3 cm niż spód foremek na muffinki. Wyłożyć nim natłuszczone wcześniej foremki. Dno babeczek ponakłuwać widelczykiem.
W misce utrzeć ser z ksylitolem/erytrytolem na puszystą masę. Dodać jajka, nadal ucierać. Wmieszać jogurt. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę, nieco przestudzić. Przelać do masy, nie przerywając ucierania, bo się zwarzy. Napełnić masą babeczki i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (z termoobiegiem 170°C) przez około 15-20 minut, aż ciasto się zezłoci, a masa serowa się zetnie. Pozostawić w piekarniku do przestudzenia. Wyłożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem ubić na sztywno śmietankę kokosową lub kremówkę. Nałożyć ja do szprycy z nakładką w kształcie gwiazdki i ozdobić każdą babeczkę rozetką. Przybrać tartymi czekoladowymi wiórkami.
Małe co nieco idealne do popołudniowej kawki lub herbatki. Połączenie wszystkiego co pyszne: kruchutkie ciasto, kremowe, czekoladowo- serowe wnętrze, a na wierzchu kleksik bitej śmietany. Wszystko w postaci małych, prostych w przygotowaniu i bardzo smacznych babeczek. Jeśli podobnie jak ja jesteście „sernikożercami” pokochacie te babeczki od pierwszego kęsa, choć ja je pokochałam jeszcze wcześniej, za banalność i prostotę przygotowania, a smak tylko utwierdził mnie w tym uczuciu. :) Przepis (jeśli chodzi o ilość i proporcje składników praktycznie całkowicie zmodyfikowany, przygotowanie bez większych zmian) pochodzi z książki „Czekolada – Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku”. Gorąco Wam polecam! :)
Składniki:
Ciasto na ok. 12 szt.:
Ilość
Składnik
mąki gryczanej jasnej
zimnego masła
ksylitolu
4 łyżki
wody
Masę serowo-czekoladowa:
Ilość
Składnik
250 g zmielonego twarogu półtłustego
ksylitolu/erytrytolu zmielonego
małe jajka
jogurtu naturalnego
150 g
ulubionej czekolady gorzkiej lub deserowej/mlecznej bez cukru
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Daria
2016-06-04 12:02:34
Czy mozna je upiec pare dni wczesniej? Beda nadal swieze?
Pozdrawiam i dziekuje.
p.s. wygladaja cudownie i bardzo apetycznie :-)
SlodkieFantazje
2013-10-24 09:21:37
To zależy jakiej firmy sera użyjemy, jeśli jest pełnotłusty, to na ogół jest to napisane na opakowaniu, sernikowe są na ogół tłuste lub półtłuste. Dobrze, żeby ser miał minimum 13 proc. tłuszczu, choć te, których ja używam na sernik mają na ogół 18-30 proc. tłuszczu. Generalnie z chudszym też się uda, tylko masa będzie suchsza. Pozdrawiam!
belfermeg
2013-10-23 15:55:22
A ja mam pytanie laika który zaczął przygodę z tą stroną:P czy ser pełnotłusty to ten sam który kupuje się gotowy do serników?
SlodkieFantazje
2012-07-09 08:17:56
@Jolanata - nie używałam papilotek papierowych, ciasto nakładałam bezpośrednio do natłuszczonej foremki (blaszki) na muffiny.
Jolanta
2012-07-09 07:16:32
a jakie foremki uzywasz takie na mufinki papierowe?
Daniel Kacprzyk - Kromcio
2012-02-28 18:36:41
To jedne z najpiękniejszych babeczek ,które widziałem i na pewno smakują genialnie!
Norilim
2012-02-23 14:54:07
Też mam tę książkę i robiłam te babeczki, są pyszne! A Twoje wyglądają znakomicie :)
Kasia, Slodkie fantazje
2012-02-20 23:56:14
Serdecznie Wam dziękuję za miłe słowa :) potraficie człowieka uskrzydlić i wywołać uśmiech na twarzy jak nikt inny :) aż chce się piec, piec i jeszcze raz piec :) dziękuję za tak miłą i ciepłą motywacje :*
Kącik Słodkości
2012-02-20 21:58:01
cudne;) chętnie schrupałabym jedną;)
Hania-Kasia
2012-02-20 19:14:01
Piękne i apetyczne.
Kaś
2012-02-20 16:00:55
aaa porywam kilka :) małe pyszności
cukrowa wróżka
2012-02-20 15:50:05
jakie urocze maleństwa! robiłam praktycznie identyczne - ser i czekolada idą w parze. :D
cukrowa wróżka
2012-02-20 15:50:05
jakie urocze maleństwa! robiłam praktycznie identyczne - ser i czekolada idą w parze. :D
Canette
2012-02-20 14:21:59
Ooo już widzę, że je zrobię, ale pewnie dopiero na Wielkanoc, bo w poście nie robię nic słodkiego hehe:P Pyszności :)
Maggie
2012-02-20 13:19:53
Dwa razy polecac nie musisz - zakochalam sie w nich od pierwszego wejrzenia i jestem pewna, ze wkrotce sie u mnie pojawia!
Jolanta Szyndlarewicz
2012-02-20 10:53:04
cudeńka ....takie maleńkie, a tyle w nich smaku:)
Justin&Dorothy
2012-02-20 10:34:00
ale superowy pomysł, babeczki są świetne :)
Justin&Dorothy
2012-02-20 10:34:00
ale superowy pomysł, babeczki są świetne :)
kachna
2012-02-20 10:24:52
wyglądają super!
MałgosiaZ
2012-02-20 08:46:11
robiłam je...robiłam! są pyszne!!!
kocie-smaki
2012-02-20 08:43:01
bajeczne :)
Osia
2012-02-20 08:13:34
Śliczne są:)
Zrobię mojemu chłopakowi, On jest serniko-czekolado-żercą więc pewnie się ucieszy:)
asieja
2012-02-20 08:12:57
śliczne są.
pieczarka mySia
2012-02-20 06:09:34
cudowne babeczki :)
Majana
2012-02-20 05:53:40
Jej, jakie one są śliczne!
Mniam:)
Emma
2012-02-20 03:59:28
a nie szkoda jeść takich piękności?? ;)
Karmel-itka.
2012-02-19 23:45:31
piękne łyżeczki masz.. na zdjęciu jedna naprawdę cudna.
ale wrócę do babeczek. są... rewelacyjne! pod każdym względem. wygląda, urok, zapewne smak i zapach także. biorę. najlepiej wszystkie!
Asiek
2012-02-19 23:18:01
Piękne są! Teraz mam jeszcze większą ochotę na nie:)
Małe co nieco idealne do popołudniowej kawki lub herbatki. Połączenie wszystkiego co pyszne: kruchutkie ciasto, kremowe, czekoladowo- serowe wnętrze, a na wierzchu kleksik bitej śmietany. Wszystko w postaci małych, prostych w przygotowaniu i bardzo smacznych babeczek. Jeśli podobnie jak ja jesteście „sernikożercami” pokochacie te babeczki od pierwszego kęsa, choć ja je pokochałam jeszcze wcześniej, za banalność i prostotę przygotowania, a smak tylko utwierdził mnie w tym uczuciu. :) Przepis (jeśli chodzi o ilość i proporcje składników praktycznie całkowicie zmodyfikowany, przygotowanie bez większych zmian) pochodzi z książki „Czekolada – Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku”. Gorąco Wam polecam! :)
Składniki
Ciasto na ok. 12 szt.:
Ilość
Składnik
mąki gryczanej jasnej
zimnego masła
ksylitolu
4 łyżki
wody
Masę serowo-czekoladowa:
Ilość
Składnik
250 g zmielonego twarogu półtłustego
ksylitolu/erytrytolu zmielonego
małe jajka
jogurtu naturalnego
150 g
ulubionej czekolady gorzkiej lub deserowej/mlecznej bez cukru
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
śmietanki kokosowej lub śmietanki kremówki
startej h=gorzkiej cekolady
Sposób przygotowania
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Pokroić masło na kawałki i palcami wetrzeć w mąkę, aż masa będzie przypominała zacierki. Dodać ksylitol i wymieszać. W miarę potrzeby dodać wodę (tyle by wyrobić miękkie, nieklejące ciasto). Wyrobione ciasto przykryć, schłodzić około 30 min. w lodówce.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Powycinać z niego koła o śr. większej o 2-3 cm niż spód foremek na muffinki. Wyłożyć nim natłuszczone wcześniej foremki. Dno babeczek ponakłuwać widelczykiem.
W misce utrzeć ser z ksylitolem/erytrytolem na puszystą masę. Dodać jajka, nadal ucierać. Wmieszać jogurt. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę, nieco przestudzić. Przelać do masy, nie przerywając ucierania, bo się zwarzy. Napełnić masą babeczki i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (z termoobiegiem 170°C) przez około 15-20 minut, aż ciasto się zezłoci, a masa serowa się zetnie. Pozostawić w piekarniku do przestudzenia. Wyłożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem ubić na sztywno śmietankę kokosową lub kremówkę. Nałożyć ja do szprycy z nakładką w kształcie gwiazdki i ozdobić każdą babeczkę rozetką. Przybrać tartymi czekoladowymi wiórkami.