Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej (może być pół na pół pszenna i żytnia*) | |
posiekanych migdałów bez skórki | |
posiekanych orzechów (u mnie włoskie) | |
kandyzowanej skorki pomarańczowej | |
rodzynek | |
sody | |
skórka otarta z 1 pomarańczy lub cytryny | |
kwaśnej śmietany | |
jajek | |
miękkiego masła | |
cukru | |
miodu | |
mleka | |
przyprawa korzenna do piernika (2-3 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 łyżeczka mielonych goździków, ½ łyżeczki kardamonu i imbiru, ¼ łyżeczki utartej gałki muszkatołowej, 5 ziaren zmiażdżonego pieprzu czarnego) lub 1 opakowanie gotowej przyprawy do piernika |
Ilość | Składnik |
---|---|
śmietanki 30% | |
oleju | |
gorzkiej czekolady |
Mąkę przesiać. Miód ogrzewać kilka minut na małym ogniu, dodać skórkę otartą z pomarańczy (cytryny) i skórkę kandyzowaną, ogrzewać (cały czas na małym ogniu) około 10 minut, lekko przestudzić. Wymieszać z mąką, masłem, mlekiem, przyprawami przesianymi przez sitko. Bakalie obtoczyć w mące (1-2łyżki mąki).
Żółtka utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Wymieszać z przygotowanym ciastem, dodając jednocześnie śmietanę. Ucierać do czasu aż powstanie jednolite, gładkie ciasto, w trakcie ucierania dodać sodę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach zimnej wody.
Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 3 łyżki cukru. Ubijać jeszcze 1-2 minuty (piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca).
Do ciasta dodać bakalie. Wymieszać. Na koniec dodać pianę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Keksówki (u mnie dwie** o wymiarach 23 x 11 x 7 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nie ciasto, napełniając je do połowy wysokości.
Wstawić do piekarnika o temp. około 155°C termoobieg (bez termoobiegu 170°C) i piec około 50-60 minut lub dłużej (sprawdzić przed wyjęciem z piekarnika patyczkiem, jeśli ciasto będzie w pełni upieczone patyczek będzie całkiem suchy, nieoblepiony).
Upieczone pierniki pozostawić w formach do wystygnięcia. Ostudzone polukrować lub polać polewą czekoladową ( w tym celu: czekoladę, śmietankę i olej włożyć do metalowej miski, miskę ustawić na garnku z gotującą się/parującą wodą - wodę gotować na wolnym ogniu. Miska nie pwowinna dotykać wody, a opierać sie tylko na ściankach garnka. Zarówno woda jak i para nie mogą dostać się do miski z czekoladą. Rozpuszczoną czekoladę wymieszać, jeszcze gorącą polać obydwa pierniki. Przechowywać owinięte folią lub pergaminem (najlepiej w chłodnym miejscu).
Smacznego :)
* nie nadaje się mąka żytnia razowa
** można też zrobić jeden długi piernik w większej keksówce np. 35 x 11 x 7 cm
Kochani, myślę, że nie przesadzę, jeśli powiem, że to była miłość od pierwszego wejrzenia… no może raczej od pierwszego skosztowania tego ciasta. :) Jest to zdecydowanie jeden z najlepszych pierników jakie jadłam. Tego jak pachnie nie da się opisać, a smak… to niebo w gębie! Piernik wprost rozpływa się w ustach, od razu po upieczeniu jest mięciutki i taki pozostaje przez co najmniej tydzień, a jestem pewna, że i dłużej (u nas doczekał tylko 6-7 dni, stopniowo znikał w niewyjaśnionych okolicznościach). ;) Dlatego piernik ten można spokojnie upiec tuż przed samymi świętami a nawet w Wigilię i od razu po ostudzeniu częstować gości. Gwarantuję Wam, że nie będą zawiedzeni. ;) Piernik przez pierwsze dni jest wręcz wilgotny od bakalii, a jednocześnie pulchny.
Ps. Zawsze wydawało mi się, że tylko lubię pierniki, ale mogę bez nich przeżyć, po spróbowaniu tego jednoznacznie stwierdzam, że je kocham i nie obejdę się bez takiego na święta. :) Musicie go zrobić! :) Serdecznie polecam! :)
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej (może być pół na pół pszenna i żytnia*) | |
posiekanych migdałów bez skórki | |
posiekanych orzechów (u mnie włoskie) | |
kandyzowanej skorki pomarańczowej | |
rodzynek | |
sody | |
skórka otarta z 1 pomarańczy lub cytryny | |
kwaśnej śmietany | |
jajek | |
miękkiego masła | |
cukru | |
miodu | |
mleka | |
przyprawa korzenna do piernika (2-3 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 łyżeczka mielonych goździków, ½ łyżeczki kardamonu i imbiru, ¼ łyżeczki utartej gałki muszkatołowej, 5 ziaren zmiażdżonego pieprzu czarnego) lub 1 opakowanie gotowej przyprawy do piernika |
Ilość | Składnik |
---|---|
śmietanki 30% | |
oleju | |
gorzkiej czekolady |
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Pani Kasiu, pojawiło się już to pytanie, ale nie znalazłam odpowiedzi...masło ma być miękkie czy roztopione?
Miękkie, w temperaturze pokojowej
A u mnie niestety klapa..ciasto smaczne zaraz po wystudzeniu a potem szybko zaczęło sie wysuszac. Jak na tyle pracy i naczyn do mycia jestem rozczarowana. Jedyne co zmienilam to ilosc cukru bo wydawal mi się za słodki przepis. Po upieczeniu nadal byl dla nas za slodki wiec polewa czekoladowa gorzka. Dodam ze pieklam w formie z kominem, ciasto ladnie uroslo, pieklam do suchego patyczka piekarnik gora dół. Po wyjeciu wilgotny a potem suchmielec :( chcialam dodac zdjęcie ale z komórki nie chce się wczytac, spróbuję potem z kompa
upieklam ten piernik, jest bardzo smaczny. To byl moj pierwszy piernik ktory pieklam sama. Pieklam go w dwoch keksowkach 20cm kazda. Dodalam cale opakowanie przypraw do piernika- Prymat. Dobry przepis, dziekuje.
Super dziękuję za przepis :) To moje piąte podejście do piernika i w końcu mi wyszedł!!! Bardzo smaczny :-)
Kasiu potrzebuję Twojej rady bo nie wiem czy nie przedobrzę:) A gdybym do samego ciasta dodała mniej bakali ale za to na wierzch wyłożyła wiśnie i migdały i to zapiekła ? Marzy mi się coś murzynkowego, piernikowego, wilgotnego i z wiśniami :) Tylko czy to się będzie komponowało?
Jak najbardziej można dodać mniej bakalii lub pominąć. Na wierzch można wyłożyć jak najbardziej wiśnie, migdały... Jak zależy Ci na czymś piernikowo-murzynkwoym to można też zrobic to ciasto http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3186/soczyste-ciasto-czekoladowe-z-wisniami lub to: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3380/czekoladowa-babka-z-wisniami, dając wiśnie na wierzch a do środka nieco bakalii i przyprawę do piernika. :) Na pewoe będzie się komponowało :)
Dziękuję bo już myślałam, ze nie masz czasu tu zajrzeć:) Wiadomo, gorączka świąt:) Coś wymyślę i zobaczymy co z tego wyjdzie:)
Najlepszy piernik na świecie!!! Piekłam do w jednej dużej keksówce (42 cm) i była w sam raz. Mój siedział w piekarniku godzinę i 10 minut i był idealny.
Drugie święta już go robie jest pyszny właśnie siedzi w piekarniku. Polecam.
Serdecznie dziękuje za cudowny przepis! Piernik planuję upiec jutro, jako imieninowy prezent dla mojej Mamy - jestem pewna, że będzie zachwycona! Mam jedynie pytanie o przyprawy, podane w opisie przygotowania ciasta. Co dokładnie ma nią być i w jakich proporcjach? Pozdrawiam i życzę udanych świątecznych wypieków! :-)
Witam serdecznie, już dodałam w przepisie, nie wiem czemu, ale podczas importu przepisów na nową stronę program usunął ten składnik :) Przyprawę można zrobić samemu wg podanych proporcji lub dodać gotową mieszkankę przypraw do piernika. Pozdrawiam
Super Piernik ! Taki na już,puszysty i delikatny ! Dziękuję za przepis,pozdrawiam.Ewa.
Ogromnie się cieszę, że smakował. :)
Upieklam dzisiaj w dwóch keksowkach. Dodatkowa przlozylam przpysznym dżemem,zrobilam polewe czekoladowa, a jutro będzie degustacja. Dam znac jakie cuda mi wyszly.
Dziękuję za przepis:) To już trzeci raz i trzeci rok w bożonarodzeniowy czas będę ten piernik piec,polecam,jest przepyszny!!
Kochani ten piernik to Niebo w Gębie!!! jestem pod oromnym wrażeniem a najlepszym dowodem na to ,że ten piernik jest przesmaczny to t , że muszę upiec już czwarty, bo go zjadamy a święta tuż tuż:)
Piekłam dzisiaj z gotową przyprawą do piernika. Pięknie wyrósł. Jest pyszny, pięknie pachnie. Piekłam go na kwadratowej blaszce. Trochę ciężko się go miksuje, ale dałam rade. POLECAM. Jak mi się udał (pierwszy raz piekłam piernik) to Wam też się na pewno uda. Pozdrawiam. Wesołych Świąt.
sprawdziłem kilkakrotnie ten pierniczek .zamiast cukru dodaje miodu.zawsze wychodzi rewelacyjnie z przepięknym kanionem na całej długości ;) rewelacja.
upiekłam na święta ten pierniczek :) wyszedł pycha! mięciutki, aromatyczny, dodałam duuużo różnistych bakalii :) był po prostu idealny, każdy chwalił :) dzięki za przepis
Czy można czymś zastąpić kwaśną śmietanę?
Witaj, chcialam podziekowac za przepis! Jest idealny, bo w miare szybki i prosty. To jest moje pierwsze podejscie do piernika, przeszukalam google w poszukiwaniu dobrego przepisu, a Twoj opis wydal bardzo kuszacy :) piernik wlasnie dochodzi sobie w piekarniku, wyglada i pachnie przepysznie! A balam sie, ze go ze tak powiem spierniczylam, bo zapomnialam o sodzie (ale na szczescie uzylam maki z proszkiem do pieczenia). Ale wyglada pieknie ahh :) Mam nadzieje, ze bedzie smakowac rodzinie mojego chlopaka :) Acha, ja dodalam maslo i przyprawe do podrzanego miodu, aby sie polaczyly, ciekawe czy to cos zmienia..
Nie piekę na co dzień jednak ten przepis jest prosty i szybki. Piernik wyszedł cudownie! Wielkie dzięki!Wesołych świat
Jak tu ładnie! :) Cieszę się, że tutaj trafiłam - choć stało się to przez przypadek. Szukałam informacji na temat pierników. Właściwie piekę muffinki piernikowe, bo na piernik jest już za późno :/ Wszędzie pisze, żeby robić je najpóźniej na 2 tygodnie przed świętami... Cóż, spóźniłam się z tym pomysłem. Odkładałam, odkładałam i... nie mam :D W przyszłym roku sobie odbiję. Twój piernik wygląda bardzo apetycznie. Na pewno spróbuję roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Moja mama przyrządzała polewy inaczej, więc szłam za jej przykładem, ale spróbuję czegoś nowego. Mam nadzieję, że metalowe miski, które mam, będą pasować do garnka. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia! I z dużym wyprzedzeniem - wszystkiego dobrego w Nowym Roku! ;)
Można spokojnie upiec dziś lub jutro, przechowywany w szczelnym pudełku lub owinięty folią spożywczą na pewno nie sczerstwieje a jeszcze nabierze mocy... ale będzie też smaczny jeśli upieczemy go tuż pzred świętami, bo jest od razu mięciutki i nawet bez leżakowania bardzo aromatyczny.
jeszcze nigdy nie piekłam piernika, w tym roku postanowiłam, że to zrobię :P szukałam przepisu, aż trafiłam na ten i przyznaję, że inne się do niego nie umywają :) mam tylko pytanie - czy taki piernik lepiej upiec dzień przed, czy kilka dni przed? nie chcę, żeby zrobił się czerstwy.. ale wydaje mi się, że piernik powinien trochę postać? doradź!:)
@qwert123 - Witam, dodałam szczegółowy opis przygotowania polewy, jest na końcu przepisu. Pozdrawiam serdecznie!
Hej! planuję zrobić jutro to cudo, ale nie wiem jak obejść się z polewą? mogłabyś mi napisać?
@Kathy - myślę, że kwaśną śmietanę w tym przypadku spokojnie można zastąpić jogurtem naturalnym lub greckim, ważne, żeby był dość gęsty i raczej tłusty.Pozdrawiam serdecznie :)
Witam,Juz szukam przepisow na Swieta i po przeczytaniu tego przepisu juz wiem jaki piernik bede robic w tym roku. Na pewno bede robic piernik angielski i chcialabym tez zrobic ten. Mam tylko jeden problem, nie mam dostepu do kwasnej smietany (ani maslanki). Czym moglabym zastapic ten skladnik? Moze jogurtem naturalnym lub greckim? Prosze o pomoc.Pozdrawiam cieplo
@Karolla - z podanej porcji wychodzą dwie spore keksówki, więc jak najbardziej można upiec w jednej większej prostokątnej formie. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miłe słowa. :)
Mam pytanie czy czy składniki są dostosowane do keksówki, cz może wyjdzie w dużej prostokątnej blasze? Piękny blog pozdrawiam :-)
Piernik wspaniały Pyszny , bardzo smaczny
Rewelacyjny przepis! Piekłam 2 x i za każdym razem był pyszny!
Dziękuję i pozdrawiam :)
Niestety jestem wielką fanką pierników ,ale mimo bardzo bogatego składu ,coś wyszło nie tak -w smaku dobry chociaż mysle ze nieco za słodki ,ale konsystencja mało puszysta -to taki dla mnie ciężki piernik ,zreszta troche sie spodziewałam bo najpierw żółtka się nie chciały utrzec z cukrem ,później wszystko razem połączyć mikser nie dał rady ,nie jest zakalcem ,ale delikatnosci mu brakuje ja poza tym wolę takie winne pierniki
@Anonimowy - oj to szkoda, nie mam pojęcia co się mogło stać, ja piekam go już kilkakrotnie i nigdy nie było żadnego zaalca, zawsze pięknie wyrasta i jest wręcz puszysty, co jest rzadkością u pierników. Może za krótko był pieczony albo coś w skladnikach zmieniłaś...
@Czarna - dziękuję i również życzę zdrowych i pogodnych Świąt, pozdrawiam serdecznie
a mi wyszedł strasznie zakalcowaty, lepi się do noża przy krojeniu... w smaku bardzo dobry, ale konsystencja na 2 ;/
Wygląda przepysznie!!!
Jutro upiekę na 100% :-)
Pozdrawiam i życzę Zdrowych i Wesołych Świąt Wszystkim:)Czarna.
ps. Błagam Was Kochani podpisujcie się imieniem, loginem, etc. w komentarzach, bo jak mam tylko info, że Anonimowy, to muszę masowo odpisywać, a wolałabym komunikować się z Wami indywidaualnie. :*
Cieszę się przeogromnie, że Wam smakuje, u mnie piecze się już kolejny, bo te upieczone wcześniej znikały szybciej niż się pojawiły :) ps. I ogromnie mi miło czytać takie ciepłe komentarze, aż się na serduchu ciepło robi. :) Zdrowych i radosnych Świąt Wam życzę, otulonych zapachem pierników i innych smakowitości. :)
Upiekłam go! Pyyyyszny! ja też jeszcze takiego dobrego nie jadlam. Moj osmioletni synek mieszal miod ze starta skorka pomarańczy i kandyzowana skorka pomaranczowa i stwierdzil ze on to juz widzi ze z tego wyjdzie cos pysznego...i sie nie pomylil:-) To bedzie moj drogocenny przepis.
@Anonimowy - wystarczy, że będzie miękkie.
Wczoraj upiekłam, na próbę. Jest rewelacyjny. Dzisiaj upiekłam następny, i ten będzie czekał na święta. Piekłam już dużo pierników. Ten jest NAJLEPSZY.
Dziękuję za przepis. Pozdrawiam i życzę miłych i pogodnych Świąt.
czzy maslo ma byc stopione czy tylko miekkie?
Wczoraj upiekłam akurat TEN piernik! Wyszedł wspaniały i taki pyszny! Polecam wszystkim! W trakcie pieczenie popękał ale to dodało mu tylko uroku :)
@Anonimowy - kwaśną, gęstą - 18 lub 22%.
@Elesine - cieszę się, że smakował :) ja na święta na pewno muszę upiec jeszcze jeden, bo zniknął szybciej niż się pojawił :)
witam
jaką śmietanę muszę dać do tego piernika?
Rewelacja! Nie przepadam za piernikami, ale ten jest boski...tylko nie wiem czy doczeka do świąt :)
@Zuzka - Jak najbardziej można na blasze, mi z podanej porcji wyszły dwie keksówki o wymiarach 25 x 11 cm, więc na blachę 25 x 40 porcja będzie w sam raz. Jeśli piernik nie wyszedłby aż tak wysoki, to można po upieczeniu i wystudzeniu przekroić go na pół i przełożyć powidłami. Zawsze można też zrobić z półtora porcji wtedy piernik będzie na pewno wysoki. :) pozdrawiam serdecznie, Kasia
Pani Kasiu a czy mozna poernik upiec na blaszce czy konieczna jest keksówka? Czy na blache o wymiarach 25/40 zwiekszyc porcje? Z gory dziekuje za pomoc
Zapachniało.... :)cudownie wygląda :) a przepis juz zapisałam :)Pozdrawiam
Zapachniało.... :)cudownie wygląda :) a przepis juz zapisałam :)Pozdrawiam
Przepiękny i ślicznie udekorowany! :)
a pewnie, ze sobie upiekę, a co ...oprócz tego mojego ukochanego:)
Kusisz niesamowicie. Ale jak patrzę na Twoje foty to chyba zasłużenie, bo wygląda bardzo apetycznie ;]
mmm...
ale kusisz tym piernikiem.
wygląda naprawdę smakowicie.
Cudownie wygląda!! Bardzo mi się podoba i aż czuję jego smak i zapach:)
No i jak zwykle cudne zdjęcia:)
Pozdrawiam serdecznie!
poczułam Święta :), pięknie się prezentuje
wygląda bajecznie!
piękne zdjęcia
pozdrawiam
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Bardzo apetyczny;) Świętami aż zapachniało;)
Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 24
Forma: 11x35 cm
Kochani, myślę, że nie przesadzę, jeśli powiem, że to była miłość od pierwszego wejrzenia… no może raczej od pierwszego skosztowania tego ciasta. :) Jest to zdecydowanie jeden z najlepszych pierników jakie jadłam. Tego jak pachnie nie da się opisać, a smak… to niebo w gębie! Piernik wprost rozpływa się w ustach, od razu po upieczeniu jest mięciutki i taki pozostaje przez co najmniej tydzień, a jestem pewna, że i dłużej (u nas doczekał tylko 6-7 dni, stopniowo znikał w niewyjaśnionych okolicznościach). ;) Dlatego piernik ten można spokojnie upiec tuż przed samymi świętami a nawet w Wigilię i od razu po ostudzeniu częstować gości. Gwarantuję Wam, że nie będą zawiedzeni. ;) Piernik przez pierwsze dni jest wręcz wilgotny od bakalii, a jednocześnie pulchny.
Ps. Zawsze wydawało mi się, że tylko lubię pierniki, ale mogę bez nich przeżyć, po spróbowaniu tego jednoznacznie stwierdzam, że je kocham i nie obejdę się bez takiego na święta. :) Musicie go zrobić! :) Serdecznie polecam! :)
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej (może być pół na pół pszenna i żytnia*) | |
posiekanych migdałów bez skórki | |
posiekanych orzechów (u mnie włoskie) | |
kandyzowanej skorki pomarańczowej | |
rodzynek | |
sody | |
skórka otarta z 1 pomarańczy lub cytryny | |
kwaśnej śmietany | |
jajek | |
miękkiego masła | |
cukru | |
miodu | |
mleka | |
przyprawa korzenna do piernika (2-3 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 łyżeczka mielonych goździków, ½ łyżeczki kardamonu i imbiru, ¼ łyżeczki utartej gałki muszkatołowej, 5 ziaren zmiażdżonego pieprzu czarnego) lub 1 opakowanie gotowej przyprawy do piernika |
Ilość | Składnik |
---|---|
śmietanki 30% | |
oleju | |
gorzkiej czekolady |
Mąkę przesiać. Miód ogrzewać kilka minut na małym ogniu, dodać skórkę otartą z pomarańczy (cytryny) i skórkę kandyzowaną, ogrzewać (cały czas na małym ogniu) około 10 minut, lekko przestudzić. Wymieszać z mąką, masłem, mlekiem, przyprawami przesianymi przez sitko. Bakalie obtoczyć w mące (1-2łyżki mąki).
Żółtka utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Wymieszać z przygotowanym ciastem, dodając jednocześnie śmietanę. Ucierać do czasu aż powstanie jednolite, gładkie ciasto, w trakcie ucierania dodać sodę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach zimnej wody.
Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 3 łyżki cukru. Ubijać jeszcze 1-2 minuty (piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca).
Do ciasta dodać bakalie. Wymieszać. Na koniec dodać pianę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Keksówki (u mnie dwie** o wymiarach 23 x 11 x 7 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nie ciasto, napełniając je do połowy wysokości.
Wstawić do piekarnika o temp. około 155°C termoobieg (bez termoobiegu 170°C) i piec około 50-60 minut lub dłużej (sprawdzić przed wyjęciem z piekarnika patyczkiem, jeśli ciasto będzie w pełni upieczone patyczek będzie całkiem suchy, nieoblepiony).
Upieczone pierniki pozostawić w formach do wystygnięcia. Ostudzone polukrować lub polać polewą czekoladową ( w tym celu: czekoladę, śmietankę i olej włożyć do metalowej miski, miskę ustawić na garnku z gotującą się/parującą wodą - wodę gotować na wolnym ogniu. Miska nie pwowinna dotykać wody, a opierać sie tylko na ściankach garnka. Zarówno woda jak i para nie mogą dostać się do miski z czekoladą. Rozpuszczoną czekoladę wymieszać, jeszcze gorącą polać obydwa pierniki. Przechowywać owinięte folią lub pergaminem (najlepiej w chłodnym miejscu).
Smacznego :)
* nie nadaje się mąka żytnia razowa
** można też zrobić jeden długi piernik w większej keksówce np. 35 x 11 x 7 cm