Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 20 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 12
Już niebawem będę miała dla Was kilka nowych przepisów na pyszne pierniki, ale tymczasem zapraszam Was na równie smakowite piernikowe babeczki, nadziane powidłami i marcepanem. Bezproblemowe w przygotowaniu, bardzo smaczne, a do tego na pewno ucieszą oko domowników. Bardzo polecam. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki | |
kakao | |
proszku do pieczenia | |
przyprawy korzennej do piernika | |
cukru | |
mleka | |
średnie jajka | |
oleju | |
100 g | masy marcepanowej |
powideł śliwkowych |
Ilość | Składnik |
---|---|
300 g | masy marcepanowej |
powideł śliwkowych, przetartych przez sito | |
czerwony barwnik spożywczy w żelu |
Mąkę przesiać, wymieszać z resztą suchych składników (proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika i cukrem).
W drugiej misce wymieszać mleko, jajka i olej. Dodać do suchych składników i wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C – termoobieg lub 200 °C – grzanie górza/dół.
Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Z masy marcepanowej uformować 12 kuleczek wielkości małego orzecha włoskiego. Papilotki napełnić ciastem do 1/3 wysokości. Następnie włożyć na środek po 1 łyżeczce powideł i po 1 kulce marcepanu. Na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto, by sięgało do 2/3 wysokości papilotki.
Babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w wyżej podanej temperaturze.
Upieczone muffinki wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce kuchennej.
Masę marcepanową zabarwić na czerwono. Rozwałkować na lekko natłuszczonej olejem stolnicy (wałek również należy natłuścić olejem, dzięki czemu masa nie będzie się przyczepiała i ładnie nam się rozwałkuje) na grubość ok 2-3 mm i wyciąć z niej kółka o śr. większej o 1-2 cm niż wierzch babeczek.*
Wierzch babeczek posmarować cienko powidłami, przykryć wyciętą masą marcepanową, lekko dociskając, by masa dobrze przyczepiła się do babeczki.
Wierzch z masy lekko natłuścić olejem (dosłownie kilka kropelek oleju na dłoń) i obsypać posypką w kształcie gwiazdek lub brokatem.
Smacznego :)
*Zamiast oleju można też podsypywać stolnicę cukrem pudrem, ale zostawia on jaśniejsze smugi na marcepanie i masa robi się matowa zamiast lśniąca.