Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 25 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 23x23 cm
To zdecydowanie mazurek wielkanocny dla zabieganych. Nie wymaga od nas dużego nakładu pracy i nie jest czasochłonny. Jedyne na co musimy czekać to ciasto piekące się w piekarniku, a w międzyczasie można ekspresowo przygotować pyszną masę z roztopionych krówek i ulubionych bakalii. Mazurek wychodzi bardzo smaczny, a przy tym jest zupełnie bezproblemowy, dlatego jeśli nie dysponujecie zbyt dużą ilością czasu, to bardzo Wam polecam właśnie ten. :) A jeśli szukacie wersji tradycyjnej, opartej na domowym kajmaku to zajrzyjcie tutaj.
Ps. Zamiast masy z krówek można użyć masy kajmakowej z puszki. W tym celu gotujemy ok. 2-3 godzin puszkę słodzonego mleka skondensowanego, pamiętając, że musi być cała zanurzona w wodzie i że otwieramy ją dopiero po wystudzeniu. Do gotowej masy dodajemy bakalie.
Ilość | Składnik |
---|---|
200 g | masła, zimnego |
cukru pudru | |
mąki pszennej (najlepiej krupczatka) | |
żółtka | |
opcjonalnie 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany |
Ilość | Składnik |
---|---|
kruchych krówek | |
masła | |
śmietanki kremówki |
Ilość | Składnik |
---|---|
rodzynek | |
suszonej żurawiny | |
kandyzowanej skórki pomarańczowej | |
rumu* |
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło. Połączyć z mąką, siekając nożem, aż powstaną małe grudki jak na kruszonkę. Dodać resztę składników, wyrobić i szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię, schłodzić w lodówce około 1 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (lub na papierze do pieczenia) na grubość palca, uformować prostokątny lub kwadratowy mazurek (u mnie kwadratowy o boku 23 cm) i wyłożyć ciastem spód formy, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Ze zbędnego ciasta, które nam zostało, uformować 4 jednakowe wałeczki i przykleić je, lekko dociskając, do brzegów ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) i piec około 20-25 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni. Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić
Bakalie:
Rodzynki i żurawinę sparzyć, dodać rum, pozostawić na około kwadrans, żeby dobrze zmiękły i „napiły się” rumu.
Masa krówkowa:
Krówki pokroić na małe kawałki, przesypać do rondla z grubym dnem, dodać masło i śmietankę. Krówki rozpuszczać na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy masa zrobi się jednolita i gładka, dodać, odsączone na sitku namoczone bakalie i skórkę pomarańczową, wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ciasto, równomiernie rozsmarować i udekorować wg uznania (u mnie esy floresy zrobione gorzką czekoladą).
Smacznego :)