KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Muffinki cynamonowo-korzenne z konfiturą morelową

Przyg: 10 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
muffinki%20cynamonowo-korzenne%20z%20konfitura%20morelowa.JPG

Składniki:

  • Składniki:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    brązowego cukru
    cynamonu
    proszku do pieczenia
    szczypta soli
    ekstraktu lub pasty z wanilii (można zastąpić ziarenkami wydrążonymi z 1 laski wanilii)
    duże jajko
    mleka
    oleju słonecznikowego
    konfitury lub dżemu morelowego (lub innego)

Sposób przygotowania

W jednej misce wymieszać suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól). W drugim naczyniu wymieszać jajko, mleko, olej, ekstrakt). Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać konfiturę/dżem. Odrobinę wymieszać (ale nie bardzo dokładnie). Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, nakładać do 3/4 wysokości. Piec około 20-25 minut (do suchego patyczka - może być lekko wilgotny, bo muffiny są wilgotne od konfitury, ale nie powinien być obklejony ciastem) w temperaturze 175 °C (piekarnik wcześniej nagrzany).

Smacznego :)

Przyg: 10 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12

Wielokrotnie już powtarzałam, że muffinki nie robią na mnie większego wrażenia. Choć od czasu do czasu zdarzają się wyjątki (np. muffinki, o których właśnie piszę). Ale moja córcia uwielbia wszelkie muffiny, a ja cenię w nich szybkość i prostotę wykonania. W ciągu chwili możemy mieć naprawdę smaczne drugie śniadanie czy podwieczorek.

Tym razem chce Was zachęcić do zrobienia muffinek cynamonowo-korzennych z konfitura morelową (którą z powodzeniem można zastąpić powidłami śliwkowymi, konfiturą lub dżemem brzoskwiniowym, jabłkowym, pomarańczowym lub każdym innym, którego połączenie z cynamonem lubicie).

Muffinki wychodzą mięciutkie, wilgotne, wspaniale pachną cynamonem, a nuta owocowa z konfitur świetnie harmonizuje z ciastem i przełamuje jego słodycz. Bardzo polecam!

muffinki%20cynamonowo-korzenne%20z%20konfitura%20morelowa_2.JPG muffinki%20cynamonowo-korzenne%20z%20konfitura%20morelowa_3.JPG muffinki%20cynamonowo-korzenne%20z%20konfitura%20morelowa_44.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Majka Majka
    2014-02-27 14:00:31

    Niestety, miałam ten sam problem co Kasia. Ciasta nie mieszałam za długo, tyle co do połączenia składników z grubsza. Długo nie chciały się upiec a za chwilę były już za mocno rumiane. Coś z tym przepisem nie tak :(

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-16 10:22:32

    @Kasia - piekę z termoobiegiem, muffinki na ogół wychodzą twarde, zbite i gumowate, gdy ciasto jest za długo mieszane. Po połączeniu suchych i mokrych składników wystarczy tylko lekko wymieszać je łyżką, do połączenia się składników w jedną całość (nie szkodzi, ze zostaną grudki, etc.) i od razu nakładać do papilotek. Wtedy powinny wyjść takie jak trzeba. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2013-12-14 20:33:35

    piekłam i wyszły mi zbite, gumowate, długo nie chciały się dopiec, pieczesz je z termoobiegiem? ciasto powinno być bardzo gęste czy raczej jak gęsta śmietana? składniki dałam identycznie jak w przepisie, było mocno zwarte, to już drugie muffinki, które mi nie wyszły, szukam przyczyny co robię źle, jakiej mąki używasz? Będę wdzięczna za wskazówki

    Twój komentarz
  • Ania Ania
    2012-12-16 23:56:39

    dziękuję :D na pewno zrobię :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-15 16:15:20

    @Ania - pieczemy 20-25 minut (sprawdzamy patyczkiem), już dopisałam w przepisie. :)

    Twój komentarz
  • Ania Ania
    2012-12-15 14:28:48

    a jak długo je pieczemy? :) są piękne :D

    Twój komentarz
  • Lena Lena
    2012-11-30 11:08:31

    Śliczne są, a połączenie składników powaląjace. Muszę wypróbować, i to szybko!

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2012-11-30 09:27:13

    Kasiu! Szalejesz przedświątecznie z przepisami;) Co zerknę do Ciebie to coś nowego . To lubię! Ciężko się będzie zdecydować co upiec na te Święta. Wszystkie Twoje wypieki wyglądają tak wspaniale i niemal kusza zapachem z ekranu monitora;) A te muffinki cynamonowe przypominają mi małe złociste słoneczka.... Zapewne wypróbuję;)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-11-30 05:39:50

    Piękne są. :) I mają śliczne ubranka. A takie smaki uwielbiam!:)

    Twój komentarz
  • Kamciss Kamciss
    2012-11-29 22:05:40

    Mmm jakie aromatyczne :)

    Twój komentarz

Muffinki cynamonowo-korzenne z konfiturą morelową

Muffinki cynamonowo-korzenne z konfiturą morelową

Przygotowanie: 10 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Wielokrotnie już powtarzałam, że muffinki nie robią na mnie większego wrażenia. Choć od czasu do czasu zdarzają się wyjątki (np. muffinki, o których właśnie piszę). Ale moja córcia uwielbia wszelkie muffiny, a ja cenię w nich szybkość i prostotę wykonania. W ciągu chwili możemy mieć naprawdę smaczne drugie śniadanie czy podwieczorek.

Tym razem chce Was zachęcić do zrobienia muffinek cynamonowo-korzennych z konfitura morelową (którą z powodzeniem można zastąpić powidłami śliwkowymi, konfiturą lub dżemem brzoskwiniowym, jabłkowym, pomarańczowym lub każdym innym, którego połączenie z cynamonem lubicie).

Muffinki wychodzą mięciutkie, wilgotne, wspaniale pachną cynamonem, a nuta owocowa z konfitur świetnie harmonizuje z ciastem i przełamuje jego słodycz. Bardzo polecam!

Składniki

  • Składniki:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    brązowego cukru
    cynamonu
    proszku do pieczenia
    szczypta soli
    ekstraktu lub pasty z wanilii (można zastąpić ziarenkami wydrążonymi z 1 laski wanilii)
    duże jajko
    mleka
    oleju słonecznikowego
    konfitury lub dżemu morelowego (lub innego)

Sposób przygotowania

W jednej misce wymieszać suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól). W drugim naczyniu wymieszać jajko, mleko, olej, ekstrakt). Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać konfiturę/dżem. Odrobinę wymieszać (ale nie bardzo dokładnie). Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, nakładać do 3/4 wysokości. Piec około 20-25 minut (do suchego patyczka - może być lekko wilgotny, bo muffiny są wilgotne od konfitury, ale nie powinien być obklejony ciastem) w temperaturze 175 °C (piekarnik wcześniej nagrzany).

Smacznego :)