ekstraktu lub pasty z wanilii (można zastąpić ziarenkami wydrążonymi z 1 laski wanilii)
duże jajko
mleka
oleju słonecznikowego
konfitury lub dżemu morelowego (lub innego)
Sposób przygotowania
W jednej misce wymieszać suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól). W drugim naczyniu wymieszać jajko, mleko, olej, ekstrakt). Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać konfiturę/dżem. Odrobinę wymieszać (ale nie bardzo dokładnie). Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, nakładać do 3/4 wysokości. Piec około 20-25 minut (do suchego patyczka - może być lekko wilgotny, bo muffiny są wilgotne od konfitury, ale nie powinien być obklejony ciastem) w temperaturze 175 °C (piekarnik wcześniej nagrzany).
Wielokrotnie już powtarzałam, że muffinki nie robią na mnie większego wrażenia. Choć od czasu do czasu zdarzają się wyjątki (np. muffinki, o których właśnie piszę). Ale moja córcia uwielbia wszelkie muffiny, a ja cenię w nich szybkość i prostotę wykonania. W ciągu chwili możemy mieć naprawdę smaczne drugie śniadanie czy podwieczorek.
Tym razem chce Was zachęcić do zrobienia muffinek cynamonowo-korzennych z konfitura morelową (którą z powodzeniem można zastąpić powidłami śliwkowymi, konfiturą lub dżemem brzoskwiniowym, jabłkowym, pomarańczowym lub każdym innym, którego połączenie z cynamonem lubicie).
Muffinki wychodzą mięciutkie, wilgotne, wspaniale pachną cynamonem, a nuta owocowa z konfitur świetnie harmonizuje z ciastem i przełamuje jego słodycz. Bardzo polecam!
Składniki:
Składniki:
Ilość
Składnik
mąki pszennej
brązowego cukru
cynamonu
proszku do pieczenia
szczypta soli
ekstraktu lub pasty z wanilii (można zastąpić ziarenkami wydrążonymi z 1 laski wanilii)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Majka
2014-02-27 14:00:31
Niestety, miałam ten sam problem co Kasia. Ciasta nie mieszałam za długo, tyle co do połączenia składników z grubsza. Długo nie chciały się upiec a za chwilę były już za mocno rumiane. Coś z tym przepisem nie tak :(
SlodkieFantazje
2013-12-16 10:22:32
@Kasia - piekę z termoobiegiem, muffinki na ogół wychodzą twarde, zbite i gumowate, gdy ciasto jest za długo mieszane. Po połączeniu suchych i mokrych składników wystarczy tylko lekko wymieszać je łyżką, do połączenia się składników w jedną całość (nie szkodzi, ze zostaną grudki, etc.) i od razu nakładać do papilotek. Wtedy powinny wyjść takie jak trzeba. Pozdrawiam!
Kasia
2013-12-14 20:33:35
piekłam i wyszły mi zbite, gumowate, długo nie chciały się dopiec, pieczesz je z termoobiegiem? ciasto powinno być bardzo gęste czy raczej jak gęsta śmietana? składniki dałam identycznie jak w przepisie, było mocno zwarte, to już drugie muffinki, które mi nie wyszły, szukam przyczyny co robię źle, jakiej mąki używasz? Będę wdzięczna za wskazówki
Ania
2012-12-16 23:56:39
dziękuję :D na pewno zrobię :)
SlodkieFantazje
2012-12-15 16:15:20
@Ania - pieczemy 20-25 minut (sprawdzamy patyczkiem), już dopisałam w przepisie. :)
Ania
2012-12-15 14:28:48
a jak długo je pieczemy? :) są piękne :D
Lena
2012-11-30 11:08:31
Śliczne są, a połączenie składników powaląjace. Muszę wypróbować, i to szybko!
Catherine
2012-11-30 09:27:13
Kasiu! Szalejesz przedświątecznie z przepisami;) Co zerknę do Ciebie to coś nowego . To lubię! Ciężko się będzie zdecydować co upiec na te Święta. Wszystkie Twoje wypieki wyglądają tak wspaniale i niemal kusza zapachem z ekranu monitora;) A te muffinki cynamonowe przypominają mi małe złociste słoneczka.... Zapewne wypróbuję;)
Majana
2012-11-30 05:39:50
Piękne są. :) I mają śliczne ubranka. A takie smaki uwielbiam!:)
Wielokrotnie już powtarzałam, że muffinki nie robią na mnie większego wrażenia. Choć od czasu do czasu zdarzają się wyjątki (np. muffinki, o których właśnie piszę). Ale moja córcia uwielbia wszelkie muffiny, a ja cenię w nich szybkość i prostotę wykonania. W ciągu chwili możemy mieć naprawdę smaczne drugie śniadanie czy podwieczorek.
Tym razem chce Was zachęcić do zrobienia muffinek cynamonowo-korzennych z konfitura morelową (którą z powodzeniem można zastąpić powidłami śliwkowymi, konfiturą lub dżemem brzoskwiniowym, jabłkowym, pomarańczowym lub każdym innym, którego połączenie z cynamonem lubicie).
Muffinki wychodzą mięciutkie, wilgotne, wspaniale pachną cynamonem, a nuta owocowa z konfitur świetnie harmonizuje z ciastem i przełamuje jego słodycz. Bardzo polecam!
Składniki
Składniki:
Ilość
Składnik
mąki pszennej
brązowego cukru
cynamonu
proszku do pieczenia
szczypta soli
ekstraktu lub pasty z wanilii (można zastąpić ziarenkami wydrążonymi z 1 laski wanilii)
duże jajko
mleka
oleju słonecznikowego
konfitury lub dżemu morelowego (lub innego)
Sposób przygotowania
W jednej misce wymieszać suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól). W drugim naczyniu wymieszać jajko, mleko, olej, ekstrakt). Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać konfiturę/dżem. Odrobinę wymieszać (ale nie bardzo dokładnie). Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, nakładać do 3/4 wysokości. Piec około 20-25 minut (do suchego patyczka - może być lekko wilgotny, bo muffiny są wilgotne od konfitury, ale nie powinien być obklejony ciastem) w temperaturze 175 °C (piekarnik wcześniej nagrzany).