KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Muffiny piernikowe – lepsze niż niejeden piernik

Przyg: 15 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
muffinki%20piernikowe_1.JPG

Składniki:

  • Ilość Składnik
    mąki pszennej
    sody oczyszczonej
    proszku do pieczenia
    mielonego imbiru
    cynamonu
    mielonych goździków (utłuczonych w moździeżu)
    duże jajko
    jasnego cukru muscovado
    mleka
    octu balsamicznego (nie dawałam)
    oleju
    golden syrupu lub syropu kukurydzianego
    melasy

Sposób przygotowania

W naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, sodę, proszek, przyprawy, cukry.

W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: jajko, mleko, ocet, olej, golden syrup i melasę.

Suche składniki połączyć z mokrymi tylko do wymieszania.

Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Wypełnić je ciastem do 2/3 wysokości.

Piec około 20 minut w temperaturze 200 C (piekłam w 180°C z termoobiegiem).

Smacznego :)

Przyg: 15 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12

Następny świąteczny przepis. Tym razem na taśmę poszły muffinki piernikowe Nigelli.

Niektórzy z Was prosili mnie, bym dodała też kilka pysznych, ale ekspresowych przepisów, a więc oto i on. Przygotowanie tych muffinek nie zajmie Wam więcej niż kwadrans, a zaraz po upieczeniu możecie cieszyć się wspaniałym, niepowtarzalnym smakiem.

Muffinki są wilgotne, bardzo aromatyczne i długo zachowują świeżość. Za sprawą cukru muscovado przebija się w nich posmak karmelu, który ciekawie łączy się z charakterystycznym smakiem melesy i golden syropu… Lubię pierniki Nigelli i muszę przyznać, że po raz kolejny mnie nie zawiodła. Za przesłanie przepisu i inspirację serdecznie dziękuję Kasi. :)

muffinki%20piernikowe_3.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-11 09:50:09

    @M - ja kupuje na ogół kupuje golden syrup w większych supermarketach/hipermarketach albo delikatesach. Na pewno dostępny jest w Leclerc, Auchan, Carrefour, Almie. Można też kupić w klepach internetowych, widziałam też kiedyś na allegro w dziale delikatesy. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • m m
    2013-12-10 20:33:03

    Pani Kasiu wie Pani gdzie mozna kupić golden syroup?? zakupiłam formę do minimufinek, ile powinny sie one piec??

    Twój komentarz
  • agatka75 agatka75
    2013-11-29 21:42:38

    Muffiny piernikowe w formie mini babeczek na specjalne życzenie. Szybkie i łatwe w wykonaniu z czego szczególnie dla małego faceta. Pięknie pachną podczas pieczenia a smakują jeszcze lepiej

    Twój komentarz
  • ninula ninula
    2013-11-12 12:28:35

    Święta, Święta idą Święta.... Mimo, że jeszcze trochę do nich czasu to ja już nie mogę się doczekać. Dobrze trochę potrenować ze świątecznymi wypiekami, że już nie wspomnę o tym zapachu, który rozchodzi się po mieszkaniu...

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-17 11:45:03

    @Karolina, myślę, że część cukru spokojnie można zastąpić miodem, ale nie dawałabym chyba samego miodu kosztem cukru, bo babeczki mogą wyjść dość twarde, takie jak typowy piernik i wtedy mogą nie przypaść do gustu dzieciom. :) Jak już Pani pokombinuje z proporcjami to proszę o podzielenie się informacją, jak wyszły. :) Myślę, że inne mamy też będą zainteresowane. :) Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Karolina Karolina
    2013-09-17 10:56:25

    Mam pytanie czy zamiast cukrów muscovado, melasy i syropu mogę dodać więcej łyżek naturalnego miodu ???babeczki chcę zrobić dla dzieci i chciała bym ominąć taką ilość cukrów :)

    Twój komentarz
  • Ewa Ewa
    2013-01-30 21:12:56

    A po co melasa, skoro muscovado już posiada dużą jej zawartość?

    Twój komentarz
  • Lena Lena
    2012-12-21 14:02:06

    Te muffiny na stałe zagoszczą w naszym meni. Naprawdę są lepsze niż nie jeden piernik, ps. mam nadzieję, że moja teściowa tego nie czyta. ;-)

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2012-12-20 09:21:00

    Uśmiechnęłam się szeroko jak przeczytałam - "lepsze niż niejeden piernik". Kasiu... cieszę się, że smakowały Ci aż tak:) Polecam wszystkim te Muffiny piernikowe Nigelli bo nie dość, że ekspresowe to są naprawdę wspaniałe!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-12-18 22:01:36

    Śliczne muffiny! Pyszne,bo piernikowe :)Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • Ania Ania
    2012-12-18 19:37:17

    Super :) Dziękuję i zabieram się do roboty ;)

    Twój komentarz
  • Kamciss Kamciss
    2012-12-18 18:53:27

    Wyglądają cudownie, kradnę przepis :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-18 18:20:31

    @Ania - pewnie najłatwiej zastąpić miodem, myślę, że ok 4 łyżki powinny wystarczyć.

    Twój komentarz
  • Ania Ania
    2012-12-18 17:04:59

    Czy golden syrup można czymś innym zastąpić lub pominąć?

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-12-18 16:02:06

    Muffinki - oj jak dawno ich nie piekłam ...zachciało mi się tych maleństw:) pozdrawiam

    Twój komentarz

Muffiny piernikowe – lepsze niż niejeden piernik

Muffiny piernikowe – lepsze niż niejeden piernik

Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Następny świąteczny przepis. Tym razem na taśmę poszły muffinki piernikowe Nigelli.

Niektórzy z Was prosili mnie, bym dodała też kilka pysznych, ale ekspresowych przepisów, a więc oto i on. Przygotowanie tych muffinek nie zajmie Wam więcej niż kwadrans, a zaraz po upieczeniu możecie cieszyć się wspaniałym, niepowtarzalnym smakiem.

Muffinki są wilgotne, bardzo aromatyczne i długo zachowują świeżość. Za sprawą cukru muscovado przebija się w nich posmak karmelu, który ciekawie łączy się z charakterystycznym smakiem melesy i golden syropu… Lubię pierniki Nigelli i muszę przyznać, że po raz kolejny mnie nie zawiodła. Za przesłanie przepisu i inspirację serdecznie dziękuję Kasi. :)

Składniki

  • Ilość Składnik
    mąki pszennej
    sody oczyszczonej
    proszku do pieczenia
    mielonego imbiru
    cynamonu
    mielonych goździków (utłuczonych w moździeżu)
    duże jajko
    jasnego cukru muscovado
    mleka
    octu balsamicznego (nie dawałam)
    oleju
    golden syrupu lub syropu kukurydzianego
    melasy

Sposób przygotowania

W naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, sodę, proszek, przyprawy, cukry.

W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: jajko, mleko, ocet, olej, golden syrup i melasę.

Suche składniki połączyć z mokrymi tylko do wymieszania.

Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Wypełnić je ciastem do 2/3 wysokości.

Piec około 20 minut w temperaturze 200 C (piekłam w 180°C z termoobiegiem).

Smacznego :)