Następny świąteczny przepis. Tym razem na taśmę poszły muffinki piernikowe Nigelli.
Niektórzy z Was prosili mnie, bym dodała też kilka pysznych, ale ekspresowych przepisów, a więc oto i on. Przygotowanie tych muffinek nie zajmie Wam więcej niż kwadrans, a zaraz po upieczeniu możecie cieszyć się wspaniałym, niepowtarzalnym smakiem.
Muffinki są wilgotne, bardzo aromatyczne i długo zachowują świeżość. Za sprawą cukru muscovado przebija się w nich posmak karmelu, który ciekawie łączy się z charakterystycznym smakiem melesy i golden syropu… Lubię pierniki Nigelli i muszę przyznać, że po raz kolejny mnie nie zawiodła. Za przesłanie przepisu i inspirację serdecznie dziękuję Kasi. :)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
SlodkieFantazje
2013-12-11 09:50:09
@M - ja kupuje na ogół kupuje golden syrup w większych supermarketach/hipermarketach albo delikatesach. Na pewno dostępny jest w Leclerc, Auchan, Carrefour, Almie. Można też kupić w klepach internetowych, widziałam też kiedyś na allegro w dziale delikatesy. Pozdrawiam
m
2013-12-10 20:33:03
Pani Kasiu wie Pani gdzie mozna kupić golden syroup?? zakupiłam formę do minimufinek, ile powinny sie one piec??
agatka75
2013-11-29 21:42:38
Muffiny piernikowe w formie mini babeczek na specjalne życzenie. Szybkie i łatwe w wykonaniu z czego szczególnie dla małego faceta. Pięknie pachną podczas pieczenia a smakują jeszcze lepiej
ninula
2013-11-12 12:28:35
Święta, Święta idą Święta.... Mimo, że jeszcze trochę do nich czasu to ja już nie mogę się doczekać. Dobrze trochę potrenować ze świątecznymi wypiekami, że już nie wspomnę o tym zapachu, który rozchodzi się po mieszkaniu...
SlodkieFantazje
2013-09-17 11:45:03
@Karolina, myślę, że część cukru spokojnie można zastąpić miodem, ale nie dawałabym chyba samego miodu kosztem cukru, bo babeczki mogą wyjść dość twarde, takie jak typowy piernik i wtedy mogą nie przypaść do gustu dzieciom. :) Jak już Pani pokombinuje z proporcjami to proszę o podzielenie się informacją, jak wyszły. :) Myślę, że inne mamy też będą zainteresowane. :) Pozdrawiam serdecznie!
Karolina
2013-09-17 10:56:25
Mam pytanie czy zamiast cukrów muscovado, melasy i syropu mogę dodać więcej łyżek naturalnego miodu ???babeczki chcę zrobić dla dzieci i chciała bym ominąć taką ilość cukrów :)
Ewa
2013-01-30 21:12:56
A po co melasa, skoro muscovado już posiada dużą jej zawartość?
Lena
2012-12-21 14:02:06
Te muffiny na stałe zagoszczą w naszym meni. Naprawdę są lepsze niż nie jeden piernik, ps. mam nadzieję, że moja teściowa tego nie czyta. ;-)
Catherine
2012-12-20 09:21:00
Uśmiechnęłam się szeroko jak przeczytałam - "lepsze niż niejeden piernik". Kasiu... cieszę się, że smakowały Ci aż tak:) Polecam wszystkim te Muffiny piernikowe Nigelli bo nie dość, że ekspresowe to są naprawdę wspaniałe!
Następny świąteczny przepis. Tym razem na taśmę poszły muffinki piernikowe Nigelli.
Niektórzy z Was prosili mnie, bym dodała też kilka pysznych, ale ekspresowych przepisów, a więc oto i on. Przygotowanie tych muffinek nie zajmie Wam więcej niż kwadrans, a zaraz po upieczeniu możecie cieszyć się wspaniałym, niepowtarzalnym smakiem.
Muffinki są wilgotne, bardzo aromatyczne i długo zachowują świeżość. Za sprawą cukru muscovado przebija się w nich posmak karmelu, który ciekawie łączy się z charakterystycznym smakiem melesy i golden syropu… Lubię pierniki Nigelli i muszę przyznać, że po raz kolejny mnie nie zawiodła. Za przesłanie przepisu i inspirację serdecznie dziękuję Kasi. :)
Składniki
Ilość
Składnik
mąki pszennej
sody oczyszczonej
proszku do pieczenia
mielonego imbiru
cynamonu
mielonych goździków (utłuczonych w moździeżu)
duże jajko
jasnego cukru muscovado
mleka
octu balsamicznego (nie dawałam)
oleju
golden syrupu lub syropu kukurydzianego
melasy
Sposób przygotowania
W naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, sodę, proszek, przyprawy, cukry.
W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: jajko, mleko, ocet, olej, golden syrup i melasę.
Suche składniki połączyć z mokrymi tylko do wymieszania.
Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Wypełnić je ciastem do 2/3 wysokości.
Piec około 20 minut w temperaturze 200 C (piekłam w 180°C z termoobiegiem).