kropelek czekoladowych do zapiekania lub ulubionej posiekanej czekolady
Krem:
Ilość
Składnik
500 g
serka mascarpone
śmietanki kremówki 30%
cukru pudru (mniej lub więcej w zależności od upodobań smakowych)
pasty/ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzać do 180 °C – termoobieg lub 200 °C – grzanie góra dół.
Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w misce.
Pozostałe składniki (oprócz mleka i kropelek) zmiksować na jednolitą masę. Przesiać do niej mąkę i ponownie wymieszać do połączenia się składników. Jeśli masa jest zbyt gęsta, by dała się mieszać łyżką (powinna być na tyle gęsta i klejąca by obklejała dokładnie łyżkę i nie spływała z niej) dodajemy odrobinę mleka i mieszamy łyżka tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy kropelki/czekoladę, mieszamy i przekładamy ciasto do papilotek (do 2/3 wysokości papilotki).
Babeczki pieczemy około 15-20 minut, aż wyraźnie się zarumienią (można sprawdzić w środku patyczkiem czy na pewno się upiekły).
Wystudzić na kratce.
Krem:
Mascarpone i śmietankę ubić razem na sztywną puszystą masę (pod koniec ubijania dodać cukier puder i ekstrakt waniliowy). Trzeba uważać, żeby nie przebić masy, gdy będzie już tak sztywna, że stawia wyraźny opór podczas ubijania, trzeba przerwać, bo przebijemy masę.
Krem przełożyć do worka cukierniczego z dużą okrągłą końcówką (tylką), Udekorować spiralne wieżyczki, robiąc coraz mniejsze okręgi.
Delikatne, maślane babeczki o subtelnym waniliowym smaku i zapachu. Wypełnione kropelkami czekoladowymi, które można zastąpić posiekaną gorzką, mleczną lub białą czekoladą, ulubionymi bakaliami lub łyżeczką ulubionego dżemu. Taka szybka i prosta w przygotowaniu klasyka, która świetnie się sprawdzi, gdy brak nam czasu na bardziej skomplikowane wypieki. A smak pomimo całej prostoty przygotowania nie rozczarowuje, a wręcz przeciwnie. Polecam serdecznie. :)
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki pszennej tortowej
proszku do pieczenia
250 g
masła
cukru
duże jajka
pasty/ekstraktu z wanilii
mleka (jeśli ciasto byłoby zbyt gęste)
kropelek czekoladowych do zapiekania lub ulubionej posiekanej czekolady
Krem:
Ilość
Składnik
500 g
serka mascarpone
śmietanki kremówki 30%
cukru pudru (mniej lub więcej w zależności od upodobań smakowych)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Marzena
2015-03-19 21:41:03
Witam serdecznie. Uwielbiam Pani przepisy i zdjęcia pyszności. Co więcej, co prawda wypróbowałam dopiero dwa serniki ale oba wyszły rewelacyjnie ! Pytanie jest natomiast z innej beczki... Gdzie można zakupić taką prześliczną niebieską paterę jak na zdjęciu powyżej ? ;)
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-03-20 10:52:12
Witam serdecznie,
Niestety nie pamiętam dokładnie, bo mam ją już dość długo, a kupuje spore ilości pater do zdjęć. Na pewno kupowałam w jakimś sklepie internetowym lub ewentualnie na allegro. Pozdrawiam
Zjawa
2013-11-17 16:05:48
Ahhh... aż chce się robić ... by zjeść ;)
gin
2013-11-16 19:01:17
Śliczne są. I ten krem, taki cudownie puchaty :)
kasiek
2013-11-15 22:18:28
jest godzina 23:18 a tu takie smakowitości się ukazują:):)jutro chyba wypróbuję Twój przepis bo od dawna za mną chodzą babeczki:)PS powiedz mi, jakiego rozmiaru tylki użyłaś tutaj do ozdobienia babeczek? muszę w końcu zaopatrzyć się w parę różnych sztuk:)
Delikatne, maślane babeczki o subtelnym waniliowym smaku i zapachu. Wypełnione kropelkami czekoladowymi, które można zastąpić posiekaną gorzką, mleczną lub białą czekoladą, ulubionymi bakaliami lub łyżeczką ulubionego dżemu. Taka szybka i prosta w przygotowaniu klasyka, która świetnie się sprawdzi, gdy brak nam czasu na bardziej skomplikowane wypieki. A smak pomimo całej prostoty przygotowania nie rozczarowuje, a wręcz przeciwnie. Polecam serdecznie. :)
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki pszennej tortowej
proszku do pieczenia
250 g
masła
cukru
duże jajka
pasty/ekstraktu z wanilii
mleka (jeśli ciasto byłoby zbyt gęste)
kropelek czekoladowych do zapiekania lub ulubionej posiekanej czekolady
Krem:
Ilość
Składnik
500 g
serka mascarpone
śmietanki kremówki 30%
cukru pudru (mniej lub więcej w zależności od upodobań smakowych)
pasty/ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzać do 180 °C – termoobieg lub 200 °C – grzanie góra dół.
Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w misce.
Pozostałe składniki (oprócz mleka i kropelek) zmiksować na jednolitą masę. Przesiać do niej mąkę i ponownie wymieszać do połączenia się składników. Jeśli masa jest zbyt gęsta, by dała się mieszać łyżką (powinna być na tyle gęsta i klejąca by obklejała dokładnie łyżkę i nie spływała z niej) dodajemy odrobinę mleka i mieszamy łyżka tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy kropelki/czekoladę, mieszamy i przekładamy ciasto do papilotek (do 2/3 wysokości papilotki).
Babeczki pieczemy około 15-20 minut, aż wyraźnie się zarumienią (można sprawdzić w środku patyczkiem czy na pewno się upiekły).
Wystudzić na kratce.
Krem:
Mascarpone i śmietankę ubić razem na sztywną puszystą masę (pod koniec ubijania dodać cukier puder i ekstrakt waniliowy). Trzeba uważać, żeby nie przebić masy, gdy będzie już tak sztywna, że stawia wyraźny opór podczas ubijania, trzeba przerwać, bo przebijemy masę.
Krem przełożyć do worka cukierniczego z dużą okrągłą końcówką (tylką), Udekorować spiralne wieżyczki, robiąc coraz mniejsze okręgi.