mielonych orzechów laskowych ( w oryginaleorzechy włoskie)
białek
cukru pudru
drobno startej gorzkiej czekolady
Beza:
Ilość
Składnik
białka
octu winnego
drobnego cukru
kakao
Masa nugatowa (można zastąpić kremem nugatowym):
Ilość
Składnik
masła
kakao
100 g
nugatu domowego lub ze sklepu
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami. Białka ubić na sztywno, stopniowo wsypując cukier puder. Dodać mąkę z orzechami i startączekoladę, wymieszać. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do ¾ wysokości (muffinki ładnie wyrastają). Piec15-20 minut w temperaturze 200°C (ja piekłam w 180°C z termoobiegiem), na złotobrązowy kolor. Temperaturępiekarnika zmniejszyć do 180° (z termoobiegiem do 160°C). Muffinki piec jeszcze 5 minut. Wystudzić na kratce. Temperaturę zmniejszyć do 80-100°C.
Bezy:
Białka ubić na bardzo sztywno. Następnie, nie przerywając ubijania dodać ocet, dalej ubijać, następnie dodawać po jednej łyżce cukier, na końcu dodać kakao, masa powinna być lśniąca i bardzo sztywna. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć12 dużych lub 36 malutkich bezików (ewentualnie ze 2 więcej do testowania podczas suszenia). Suszyć w lekko uchylonym piekarniku około 2-3 godzin -duże(po 2 godzinach sprawdzając czy konsystencja już nam odpowiada), 1-2 godzin małe. Czas zależy też od tego czy lubimy bezy suche w środku czy lekko ciągnące. Gotowe delikatnie oderwać od papieru, wystudzić.
Masa nugatowa:
Masło pokroić w mała kostkę i dokładnie utrzeć z kakao. Nugat rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masło kakaowe i mieszać, aż się roztopi. Masę lekko wystudzić i wyłożyć na muffinki. Na wierzchu każdej położyć dużą bezę lub po 3 małe beziki. Odstawić aż masa zastygnie. Najlepsze tego samego i następnego dnia, później pozostawione na wierzchu lekko obsychają.
Smacznego :)
Babeczki czekoladowe z nugatową czapą i kakaową bezą
Dzisiaj zapraszam Was na chrupiące babeczki czekoladowe z nugatową czapą. :) Rrobi się je nietypowo jak na babeczki, do ciasta nie dodaje się żółtek, ani żadnego tłuszczu, mąki dajemy tylko odrobinę, a zastępujemy ją zmielonymi orzechami. Zapach jaki roznosi się podczas pieczenia, bezcenny :)... a smak… jeśli lubicie nutellę będziecie w siódmym niebie. :) A połączenie muffinek z masą nugatową i chrupiącą bezą… tego nie da się opisać słowami, po prostu trzeba spróbować. :) Polecam Wam bardzo! Źródło przepisu: „Sól i Pieprz” nr 1-2/2012 z drobnymi zmianami.
Składniki:
Składniki 12 szt. (lub 8-9 szt. wysokich):
Ilość
Składnik
mąki
1 łyżka
proszku do pieczenia
mielonych orzechów laskowych ( w oryginaleorzechy włoskie)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Kachajek
2012-06-25 10:59:04
Pysznosci!A mam prośbę - mogłaby Pani podać ten przepis na nugat? Bo cały, który miałam własnie spoczywa na tych babeczkach, a u mnie w mieście ciężko bardzo go dostać.Z góry dziękuje :)
Soul and Pepper
2012-03-14 14:38:43
byłbym w stanie zrezygnować z obiadu na rzecz takich babeczek ;)
Patrycja
2012-03-10 18:57:32
Bardzo oryginalne!
Kasia, Slodkie fantazje
2012-03-07 21:09:16
@Anonimowy - mam tu na myśli tradycyjny nugat suchy (dlatego rozpuszczamy go w kąpieli wodnej). W sumie jest łatwy też do przygotowania w domu, w razie zainteresowania mogę podać przepis. Oczywiście można też skorzystać ze sklepowego. Pozdrawiam serdecznie
Anonymous
2012-03-07 14:16:45
Jaki nugat do tego mam kupic?
Slysze o masie nugatowej ale czy robi sie ja z suchego nugatu np z orzechami?
cukrowa wróżka
2012-03-06 18:17:21
już dla samej masy nugatowej dałabym się pokroić. :D
cukrowa wróżka
2012-03-06 18:17:21
już dla samej masy nugatowej dałabym się pokroić. :D
Eat with gusto!
2012-03-06 15:01:47
Pysznie wyglądają. :)
Gosia
2012-03-06 14:38:33
są prześliczne! a połączenie smaków.. pyszności :)
Dusia
2012-03-06 13:44:35
obłędnie pysznie!
Samantha
2012-03-06 13:07:30
Przepiękne babeczki, jak również ciekawy przepis na ich wykonanie, pozdrawiam :)
Jolanta Szyndlarewicz
2012-03-06 12:46:08
poproszę jedną:) teraz , na taki mały smutek:)
Mr. & Mrs. Sandman
2012-03-06 12:09:47
Patrzę i podziwiam, patrzę i podziwiam. Nie mogę się od nich oderwać :)
Mr. & Mrs. Sandman
2012-03-06 12:09:47
Patrzę i podziwiam, patrzę i podziwiam. Nie mogę się od nich oderwać :)
Maggie
2012-03-06 10:36:58
Przesliczne! Chetnie porwalabym jedna do kawy :)
Miss Disorderly
2012-03-06 09:25:56
Są przecudowne. Jedne z najpiękniejszych jakie widziałam. I myślę, że gdy nadejdzie dzień słabości to takie zrobię :)
Kermeet
2012-03-06 08:14:14
Piękne babeczki, super wyglądają :)
Panna Malwinna
2012-03-06 07:42:30
Rozkosznie wyglądają
DarkANGELika
2012-03-06 07:20:37
Obłędne babeczki;) Wyglądają bardzo bogato, myślę, że taka jedna zaspokoiła by największego łakomczucha;)
judik
2012-03-06 06:57:46
Jakie śliczne, wysokie:) A jak pięknie udekorowane!:)
Angie
2012-03-06 06:39:39
Wyglądaja rewelacyjne, pyszny sposób na wykorzystanie białek. Uwielbiam takie orzechowe wypieki!
PS. Chochlik wdarł się w nazwe posta ;)
Majana
2012-03-06 05:58:07
Ale piękne są te babeczki! Częstuję się jedną na śniadanie:)
Babeczki czekoladowe z nugatową czapą i kakaową bezą
Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 180 min
Poziom trudności: Zaawansowany
Ilość porcji: 9
Opis
Dzisiaj zapraszam Was na chrupiące babeczki czekoladowe z nugatową czapą. :) Rrobi się je nietypowo jak na babeczki, do ciasta nie dodaje się żółtek, ani żadnego tłuszczu, mąki dajemy tylko odrobinę, a zastępujemy ją zmielonymi orzechami. Zapach jaki roznosi się podczas pieczenia, bezcenny :)... a smak… jeśli lubicie nutellę będziecie w siódmym niebie. :) A połączenie muffinek z masą nugatową i chrupiącą bezą… tego nie da się opisać słowami, po prostu trzeba spróbować. :) Polecam Wam bardzo! Źródło przepisu: „Sól i Pieprz” nr 1-2/2012 z drobnymi zmianami.
Składniki
Składniki 12 szt. (lub 8-9 szt. wysokich):
Ilość
Składnik
mąki
1 łyżka
proszku do pieczenia
mielonych orzechów laskowych ( w oryginaleorzechy włoskie)
białek
cukru pudru
drobno startej gorzkiej czekolady
Beza:
Ilość
Składnik
białka
octu winnego
drobnego cukru
kakao
Masa nugatowa (można zastąpić kremem nugatowym):
Ilość
Składnik
masła
kakao
100 g
nugatu domowego lub ze sklepu
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami. Białka ubić na sztywno, stopniowo wsypując cukier puder. Dodać mąkę z orzechami i startączekoladę, wymieszać. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do ¾ wysokości (muffinki ładnie wyrastają). Piec15-20 minut w temperaturze 200°C (ja piekłam w 180°C z termoobiegiem), na złotobrązowy kolor. Temperaturępiekarnika zmniejszyć do 180° (z termoobiegiem do 160°C). Muffinki piec jeszcze 5 minut. Wystudzić na kratce. Temperaturę zmniejszyć do 80-100°C.
Bezy:
Białka ubić na bardzo sztywno. Następnie, nie przerywając ubijania dodać ocet, dalej ubijać, następnie dodawać po jednej łyżce cukier, na końcu dodać kakao, masa powinna być lśniąca i bardzo sztywna. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć12 dużych lub 36 malutkich bezików (ewentualnie ze 2 więcej do testowania podczas suszenia). Suszyć w lekko uchylonym piekarniku około 2-3 godzin -duże(po 2 godzinach sprawdzając czy konsystencja już nam odpowiada), 1-2 godzin małe. Czas zależy też od tego czy lubimy bezy suche w środku czy lekko ciągnące. Gotowe delikatnie oderwać od papieru, wystudzić.
Masa nugatowa:
Masło pokroić w mała kostkę i dokładnie utrzeć z kakao. Nugat rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masło kakaowe i mieszać, aż się roztopi. Masę lekko wystudzić i wyłożyć na muffinki. Na wierzchu każdej położyć dużą bezę lub po 3 małe beziki. Odstawić aż masa zastygnie. Najlepsze tego samego i następnego dnia, później pozostawione na wierzchu lekko obsychają.