ciasta francuskiego wcześniej rozmrożonego (najlepiej domowego, a jeśli kupowane, to polecam to robione na maśle)
moreli świeżych (poza sezonem mozna użyć tych z puszki)
cukru
masła
Sposób przygotowania
Ciasto francuskie rozmrozić. Morele umyć, przepołowić i pozbyć się pestek.
Cukier skarmelizować na patelni. W tym celu wysypać cukier na patelnię, dodać odrobinę wody, poczekać aż cukier zbryli się i ponownie roztopi, zmieniając kolor na ciemnobrązowy. Wtedy szybko dodajemy masło i energicznie mieszamy. Gdy tylko cukier ponownie się rozpuści i połączy z masłem karmel przekładamy do foremek na tartaletki (jeśli byłby zbyt gęsty lub zbyt szybko gęstnieje mozna podgrzać go z odrobiną śmietanki kremówki, mieszając aż sie połączy). Na wierzch kładziemy morele (nacięciem do spodu).
Z ciasta wycinany koła o średnicy większej od foremki o ok. 1 cm, przykrywamy nim morele i dociskamy do brzegów foremek.
Ciastka pieczemy ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C (piekłam z termoobiegiem, bez termoobiegu temperatura 220.
Dziś ekspresowe ciacha, idealne, gdy zachce się nam czegoś słodkiego niemalże natychmiast albo gdy po prostu nie mamy siły, tudzież ochoty, ślęczeć kilka godzin przy piekarniku. ;)
Nie ma się nad czym rozpisywać, bo ciastka są banalne w przygotowaniu, a mimo to bardzo smaczne. Wystarczy nam ciasto francuskie, kilkanaście moreli i karmel.:) Polecam!
Składniki:
Na ok. 8 sporych tartaletek:
Ilość
Składnik
450 g
ciasta francuskiego wcześniej rozmrożonego (najlepiej domowego, a jeśli kupowane, to polecam to robione na maśle)
moreli świeżych (poza sezonem mozna użyć tych z puszki)
Dziś ekspresowe ciacha, idealne, gdy zachce się nam czegoś słodkiego niemalże natychmiast albo gdy po prostu nie mamy siły, tudzież ochoty, ślęczeć kilka godzin przy piekarniku. ;)
Nie ma się nad czym rozpisywać, bo ciastka są banalne w przygotowaniu, a mimo to bardzo smaczne. Wystarczy nam ciasto francuskie, kilkanaście moreli i karmel.:) Polecam!
Składniki
Na ok. 8 sporych tartaletek:
Ilość
Składnik
450 g
ciasta francuskiego wcześniej rozmrożonego (najlepiej domowego, a jeśli kupowane, to polecam to robione na maśle)
moreli świeżych (poza sezonem mozna użyć tych z puszki)
cukru
masła
Sposób przygotowania
Ciasto francuskie rozmrozić. Morele umyć, przepołowić i pozbyć się pestek.
Cukier skarmelizować na patelni. W tym celu wysypać cukier na patelnię, dodać odrobinę wody, poczekać aż cukier zbryli się i ponownie roztopi, zmieniając kolor na ciemnobrązowy. Wtedy szybko dodajemy masło i energicznie mieszamy. Gdy tylko cukier ponownie się rozpuści i połączy z masłem karmel przekładamy do foremek na tartaletki (jeśli byłby zbyt gęsty lub zbyt szybko gęstnieje mozna podgrzać go z odrobiną śmietanki kremówki, mieszając aż sie połączy). Na wierzch kładziemy morele (nacięciem do spodu).
Z ciasta wycinany koła o średnicy większej od foremki o ok. 1 cm, przykrywamy nim morele i dociskamy do brzegów foremek.
Ciastka pieczemy ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C (piekłam z termoobiegiem, bez termoobiegu temperatura 220.