Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 10
Forma: 11x25 cm
Dzisiaj dla odmiany po ostatnim czekoladowym szaleństwie nieco zdrowsze ciasto przygotowane częściowo na bazie mąki pełnoziarnistej. Biała mąkę można w tym przepisie zupełnie wyeliminować i zastąpić w całości mąką pełnoziarnistą (dajemy jej wtedy około 50 g mniej), ale trzeba pamiętać, że ciasto będzie wtedy trochę bardziej zbite, odrobinę mniej wyrośnięte i ciut suchsze. Ja robiłam w obu wersjach i każda mi smakuje, ale ja lubię smak wypieków na mące razowej i nie przeszkadza mi, że są odrobinę mniej puszyste.
Ciasto jest dość wilgotne, ananas i syrop nadają mu lekko tropikalną nutę, a rum nieco zaostrza aromat i sprawia, że ciasto staje się bardziej wyraziste. Dla mnie to miła odmiana od cięższych karnawałowych wypieków. Przepis dostałam od sąsiadki (Pani Elu serdecznie dziękuję), wprowadziłam do niego trochę modyfikacji (m.in. zastąpiłam część białej mąki razową, dodałam bakalie i rum) i niech idzie w świat, bo ciacho jest bardzo smaczne. Polecam. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
puszka ananasa w kawałkach (340 g);* | |
200 g | miękkiego masła |
drobnego brązowego cukru | |
duże jajka w temperaturze pokojowej | |
mąki pszennej pełnoziarnistej | |
mąki pszennej tortowej | |
proszku do pieczenia | |
orzechów włoskich, drobno posiekanych | |
rodzynek lub innych ulubionych bakalii (można zastąpić też kandyzowanymi owocami, kandyzowanym imbirem, etc.) | |
50 ml syropu, w którym zanurzone były ananasy | |
ciemnego rumu | |
aromatu rumowego (opcjonalnie) |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukru pudru do oprószenia ciasta |
Piekarnik nagrzać do 180 ° C. Keksówkę o wymiarach ok. 25 x 11 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Ananasa odsączyć na papierowych ręcznikach (syropu nie wylewać), jeśli jest w plastrach pokroić na mniejsze kawałki.
Syrop z ananasa połączyć z rumem i ewentualnie z aromatem rumowym. Odstawić na bok.
Rodzynki sparzyć wrzątkiem, żeby zmiękły, odsączyć na sitku.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać kolejno jajka, każde następne dodajemy, gdy poprzednio dodane dobrze połączy się z masłem i gdy masa jest jednolita i puszysta.
Obie mąki przesiać do drugiego naczynia, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać do masy jajecznej na przemian z 2 łyżkami syropu ananasowego zmieszanego z rumem, po każdym dodaniu mąki lub płynów dokładnie ucieramy mikserem masę (gdy dodamy już prawie cała mąkę masa będzie bardzo gęsta, ale taka ma być, jeśli ciężko będzie ją ucierać można dodać 2-3 łyżki syropu z ananasów).
Ananasy i rodzynki obtoczyć w mące i razem z orzechami dodać do masy, wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do keksówki. Piec około 60 minut lub dłużej (do momentu, gdy patyczek zanurzony w cieście po wyjęciu będzie suchy).**
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić około kwadransa w formie, później wyjąć i studzić na kratce.
Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.
**Czas pieczenia zależy od piekarnika, dlatego dobrze już po ok. 50 minutach sprawdzić czy ciasto jest gotowe.
Smacznego :)