Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 100 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 4
Uzależniające babeczki, którym już po pierwszym kęsie bardzo ciężko się oprzeć. Chrupiąca z wierzchu i lekko ciągnąca wewnątrz beza o wyraźnym smaku orzecha laskowego przełożona pysznym puszystym kremem o smaku Nutelli. Przypadną do gustu szczególnie fanom wspomnianego kremu, choć musze przyznać, że mimo iż ja za Nutellą nie przepadam, a i bezy nie robią na mnie większego wrażenia, to smak babeczek rozłożył mnie na łopatki. Babeczki za sprawą samej bezy, jak i kremu Nutellowego są na tyle słodkie, że spokojnie można liczyć, że jedna wystarczy na parę. ;) Tym niemniej ta słodycz jest nieziemsko pyszna, wiec bardzo polecam. ;) Poza tym za jakiś czas można sięgnąć po kolejną… ;)
Ilość | Składnik |
---|---|
orzechów laskowych, podprażonych na suchej patelni (aż skórka będzie znacznie ciemniejsza) | |
białek (z dużych jajek) | |
cukru pudru | |
octu winnego lub soku z cytryny | |
skrobi ziemniaczanej |
Ilość | Składnik |
---|---|
500 g | serka mascarpone |
śmietanki kremówki | |
Nutelli |
Podprażone orzechy wysypać na suchą, czystą ściereczkę i energicznie nią pocierać, by podprażona skórka odpadła. Orzechy zmielić na mączkę.
Białka ubić na sztywną pianę. Gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, miksując po każdym dodaniu cukru około 30 sekund lub dłużej aż piana ponownie zrobi się sztywna i coraz bardziej lśniąca. Miksować do wyczerpania całego cukru, na koniec piana powinna być bardzo sztywna (stawiać opór podczas ubijania) i bardzo lśniąca. Dodać ocet lub sok z cytryny i przesianą skrobię. Krótko zmiksować. Dodać zmielone na pył orzechy laskowe, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Piekarnik nagrzać do 180 °C (piekłam z termoobiegiem).
Na papierze do wypieków odrysować 3 kola o śr. 22 cm (dwa obok siebie – zachowując 2-3 cm odstęp, a jedno oddzielnie). Papier wyłożyć do dwóch blach, czyli na jednej blasze powinny być dwa koła, a na drugiej jedno. Na narysowane koła wyłożyć ubitą masę bezową. Wstawić do piekarnika, piec około 10 minut w temp 180 °C, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 °C i piec jeszcze około 90 minut (jeśli chcemy by beza była chrupiąc również w środku suszymy ją około 30 minut dłużej).
Upieczona bezę studzimy w uchylonym piekarniku. Zupełnie wystudzoną kładziemy na blacie, spód bezy oddzielamy od papieru i wykrawaczką w kształcie serca wycinamy z każdego blatu po 4 serduszka.*
*Bezę można od razu upiec w kształcie serduszek w tym celu na papierze do wypieków od średniej wielkości wykrawaczki (foremki) w kształcie serca odrysowujemy kształt w odstępach około 2 cm od siebie. Papier do wypieków kładziemy na blasze, wystające boki przycinamy, żeby się nie marszczył. Ubitą masę wykładamy dokładnie na każde serduszko, starając się nie wychodzić za linie (beza i tak wyrośnie nieco poza linie). Podpiekamy 5 minut w temp. 180 °C, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 °C i pieczemy około 60 minut, nieco dłużej, jeśli chcemy by beza była chrupiąca również w środku. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Krem:
Serek mascarpone wykładamy do miski, dodajemy śmietankę, ubijamy na sztywno. Dodajemy Nutelle, miksujemy do połączenia (można na początek dodać mniej, a później ewentualnie dodawać wg smaku).
Gotowy krem przełożyć do szprycy zakończonej końcówką w kształcie gwiazdki. Kremem przełożyć bezy (każda babeczka to trzy warstwy bezy, dwie warstwy kremu).
Smacznego :)