gorzkiej czekolady dobrej jakości, 70% masy kakaowej
mleka
śmietanki kremówki
cukru pudru
masła, pokrojonego w kostkę
Sposób przygotowania
Czekoladę posiekać i umieścić w metalowej misce. Ustawić na garnku z gotującą się wodą (na wolnym ogniu), mieszając od czasu do czasu. Miskę zdjąć z garnka, gdy czekolada zupełnie się rozpuści i będzie jednolita i gładka.
W rondlu z grubym dnem połączyć mleko, śmietanę i cukier, mieszając trzepaczką doprowadzić do wrzenia (nie gotować).
Ciągle mieszając, wlać wrzącą mieszaninę mleka na rozpuszczoną czekoladą, a następnie z powrotem przelać do rondla i podgrzewać przez kilka sekund ciągle mieszając.
Zdjąć z ognia, dodać masło i wmieszać je trzepaczką, aż powstanie gładki lśniący, jednolity sos. Przelać go przez drobne sitko do kubeczka/butelki lub słoika i podawać od razu lub później, podgrzewając w kąpieli wodnej.
Klasyczny sos czekoladowy o głębokim smaku i aromacie czekolady, idealny na ciepło do lodów, naleśników, ciast i wszelkich deserów. Świetnie sprawdza się również jako fondue. Przepis autorstwa M. Roux.
Składniki:
Sos:
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady dobrej jakości, 70% masy kakaowej
Klasyczny sos czekoladowy o głębokim smaku i aromacie czekolady, idealny na ciepło do lodów, naleśników, ciast i wszelkich deserów. Świetnie sprawdza się również jako fondue. Przepis autorstwa M. Roux.
Składniki
Sos:
Ilość
Składnik
gorzkiej czekolady dobrej jakości, 70% masy kakaowej
mleka
śmietanki kremówki
cukru pudru
masła, pokrojonego w kostkę
Sposób przygotowania
Czekoladę posiekać i umieścić w metalowej misce. Ustawić na garnku z gotującą się wodą (na wolnym ogniu), mieszając od czasu do czasu. Miskę zdjąć z garnka, gdy czekolada zupełnie się rozpuści i będzie jednolita i gładka.
W rondlu z grubym dnem połączyć mleko, śmietanę i cukier, mieszając trzepaczką doprowadzić do wrzenia (nie gotować).
Ciągle mieszając, wlać wrzącą mieszaninę mleka na rozpuszczoną czekoladą, a następnie z powrotem przelać do rondla i podgrzewać przez kilka sekund ciągle mieszając.
Zdjąć z ognia, dodać masło i wmieszać je trzepaczką, aż powstanie gładki lśniący, jednolity sos. Przelać go przez drobne sitko do kubeczka/butelki lub słoika i podawać od razu lub później, podgrzewając w kąpieli wodnej.