W rondelku stopić masło, odstawić na chwilę do przestudzenia.
Śliwki umyć, przepołowić, osuszyć na papierowym ręczniku.
Mąkę i proszek przesiać do miski, wymieszać. Dodać cukier, cukier waniliowy/ekstrakt, sól i masło. Całość krótko zmiksować - najpierw na najniższych obrotach miksera później na najwyższych, aż powstanie ciasto na kruszonkę (można też zrobić kruszonkę palcami, bez użycia miksera).
Trzy czwarte ciasta wyłożyć na spód tortownicy (o śr. 20 cm) wyłożonej papierem do wypieków i docisnąć do dna. Na wierzchu ułożyć śliwki.
Polewa:
Trzepaczką wymieszać gęstą śmietanę, jajko, budyń w proszku i cukier na jednolitą masę. Wylać ją na śliwki, a na wierzch wysypać resztę kruszonki.
Pieczenie:
Ciasto piec około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (grzanie góra/dół) lub 160 °C (termoobieg).
Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić. Wyjąć z formy i dalej studzić na kratce (zostawiając ciasto w papierze aż całkowicie wystygnie).
Wystudzone przełożyć na paterę, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)