Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 40 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 23x23 cm
Proste w przygotowaniu, przesmaczne ciasto, które zasmakuje zarówno dużym i małym. Po raz kolejny potwierdza się reguła, że w prostocie tkwi siła. :) Bo ciasto niby takie banalne, a cała rodzinka się u nas nim zajadała. :) Spód jest półkruchy, z subtelną nutą wanilii, nieco przypomina w strukturze ciasto ucierane. Nadzienie to pyszna masa budyniowo-serowa, która w połączeniu z truskawkami i migdałową kruszonką smakuje po prostu wybornie. Ciasto już podczas pieczenia uwalnia aromat, który nie pozwala nam spokojnie usiedzieć i który jest sprawcą tego, że ciasto znika w niewyjaśnionych okolicznościach jeszcze gorące wyjadane łyżką z blachy, a po wystudzeniu cieszy się jeszcze większą popluranością. ;) Bardzo Wam polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
masła, zimnego | |
mąki pszennej | |
cukru pudru | |
proszku do pieczenia | |
żółtka (jajka rozmiar L) | |
kwaśnej gęstej śmietany (daję 18%) | |
ekstraktu lub paty z wanilii |
Ilość | Składnik |
---|---|
mleka | |
opakowanie budyniu waniliowego | |
cukru | |
ekstraktu lub pasty z wanilii | |
truskawek | |
miękkiego twarogu lub serka śmietankowego |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukru pudru | |
roztopionego masła | |
zmielonych migdałów | |
mąki |
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, ekstrakt/pastę, żółtka oraz śmietanę, zagnieść szybko ciasto.
Kwadratową blachę o boku 23 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkować (podsypując odrobinę mąką) na kwadrat wielkości blachy*. Schłodzić około 20 minut w lodówce. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) i podpiec około 10-15 minut, aż ciasto nabierze jasnozłotego koloru.
Nadzienie:
200 ml mleka zagotować. W pozostałym rozrobić proszek budyniowy, dodać ekstrakt/pastę i cukier, wymieszać. Do gotującego się mleka dodać rozpuszczony proszek budyniowy, wymieszać, gotować na wolnym ogniu jeszcze ok 2-3 minut cały czas mieszając, żeby budyń się nie przypalił. Gorący budyń przełożyć do miski, miksować aż wyraźnie przestygnie, dodać miękki twaróg lub serek śmietankowy, zmiksować do połączenia się składników. W razie potrzeby (w zależności od upodobań smakowych) dodać odrobine cukru, wymieszać.
Kruszonka:
Wszystkie składniki wymieszać dłonią w misce, palcami formując kruszonkę.
Całość:
Podpieczony spód oprószyć bulką tartą lub kaszą manną. Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć i pokroić na połówki. Gotową masę budyniowo-serową wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch wyłożyć truskawki. Obsypać kruszonką.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół), aż kruszonka wyraźnie się zarumieni. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić w formie (nie wyjmować z formy przed wystudzenia, bo masa budyniowo serowa musi zastygnąć, dopiero wtedy znacznie zgęstnieje).
Smacznego :)
*ciasto można rozwałkować bezpośrednio na papierze do wypieków, wtedy nie ma problemów przenoszeniem delikatnego ciasta