KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Ciasto półkruche z masą budyniowo-serową i truskawkami

Przyg: 40 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_2058.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
23x23 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    masła, zimnego
    mąki pszennej
    cukru pudru
    proszku do pieczenia
    żółtka (jajka rozmiar L)
    kwaśnej gęstej śmietany (daję 18%)
    ekstraktu lub paty z wanilii
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    mleka
    opakowanie budyniu waniliowego
    cukru
    ekstraktu lub pasty z wanilii
    truskawek
    miękkiego twarogu lub serka śmietankowego
  • Kruszonka:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    roztopionego masła
    zmielonych migdałów
    mąki

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, ekstrakt/pastę, żółtka oraz śmietanę, zagnieść szybko ciasto.

Kwadratową blachę o boku 23 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto rozwałkować (podsypując odrobinę mąką) na kwadrat wielkości blachy*. Schłodzić około 20 minut w lodówce. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) i podpiec około 10-15 minut, aż ciasto nabierze jasnozłotego koloru.

Nadzienie:

200 ml mleka zagotować. W pozostałym rozrobić proszek budyniowy, dodać ekstrakt/pastę i cukier, wymieszać. Do gotującego się mleka dodać rozpuszczony proszek budyniowy, wymieszać, gotować na wolnym ogniu jeszcze ok 2-3 minut cały czas mieszając, żeby budyń się nie przypalił. Gorący budyń przełożyć do miski, miksować aż wyraźnie przestygnie, dodać miękki twaróg lub serek śmietankowy, zmiksować do połączenia się składników. W razie potrzeby (w zależności od upodobań smakowych) dodać odrobine cukru, wymieszać.

Kruszonka:

Wszystkie składniki wymieszać dłonią w misce, palcami formując kruszonkę.

Całość:

Podpieczony spód oprószyć bulką tartą lub kaszą manną. Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć i pokroić na połówki. Gotową masę budyniowo-serową wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch wyłożyć truskawki. Obsypać kruszonką.

Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół), aż kruszonka wyraźnie się zarumieni. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić w formie (nie wyjmować z formy przed wystudzenia, bo masa budyniowo serowa musi zastygnąć, dopiero wtedy znacznie zgęstnieje).

Smacznego :)

*ciasto można rozwałkować bezpośrednio na papierze do wypieków, wtedy nie ma problemów przenoszeniem delikatnego ciasta

Przyg: 40 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 12

Proste w przygotowaniu, przesmaczne ciasto, które zasmakuje zarówno dużym i małym. Po raz kolejny potwierdza się reguła, że w prostocie tkwi siła. :) Bo ciasto niby takie banalne, a cała rodzinka się u nas nim zajadała. :) Spód jest półkruchy, z subtelną nutą wanilii, nieco przypomina w strukturze ciasto ucierane. Nadzienie to pyszna masa budyniowo-serowa, która w połączeniu z truskawkami i migdałową kruszonką smakuje po prostu wybornie. Ciasto już podczas pieczenia uwalnia aromat, który nie pozwala nam spokojnie usiedzieć i który jest sprawcą tego, że ciasto znika w niewyjaśnionych okolicznościach jeszcze gorące wyjadane łyżką z blachy, a po wystudzeniu cieszy się jeszcze większą popluranością. ;) Bardzo Wam polecam!

IMG_2062_1.JPG IMG_2073.JPG IMG_2082.JPG IMG_2089.JPG IMG_2094.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • wniebbie wniebbie
    2016-04-27 08:29:14

    Witam :) mam pytanie Jak długo piec ciasto po zwiększeniu składników na blachę 25x40 ? Czy można dodać rabarbaru zamiast truskawek? Dziękuję za odpowiedź :)

    Twój komentarz
  • martyna martyna
    2015-04-03 18:42:52

    Dziekuje za ekspresowa odp:-) pozdrawiam i zycze spokojnych i radosnych Swiat

    Wielkanocnych:-)

    Twój komentarz
  • martyna martyna
    2015-04-03 17:09:01

    Czy truskawki mrozone beda dobre do tego ciasta? Moze zrobic z nich mus? Zmiksowac i dodac galaretke? Hmm? Chcialabym upiec ale nie wiem za bardzo co z tymi truskawkami. Prosze o pomoc:-)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-04-03 17:24:30

      Najbezpieczniej dodać po prostu mrożone truskawki, można je dodać do masy serowej bez rozmrażania lub dodać rozmrożone. Można je też zmiksowac na mus, tochę go podgotować z cukrem, żeby był gęstszy i polać na surową mase serową i upiec, ale nie wylewamy za dużo bo jak przejdzie pod ser i dostanie się do ciasta to może się zrobić zakalec. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • anetaaa anetaaa
    2014-06-28 18:27:02

    właśnie się piecze, zapach cudoooooowny :) raz już zrobiłam, znikło bardzo szybko, nawet mój mąż się skusił, co za słodkościami nie przepada, ale tym razem zjadł sporo :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-06-08 10:25:05

    @Magdalena - trzeba zwiększyć o połowę ilość składników, czyli 180 g masła zamiast 120, itd. Ciasto można schłodzić w zamrażalniku zamiast w lodówce i wtedy jak już będzie odpowiednio schłodzone można je zetrzeć. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Magdalena Magdalena
    2014-06-07 13:29:11

    Witam. Mam blachę 25x33 bodajże. Wystarczy ciasta czy zwiększyć proporcje? I czy da radę ciasto zetrzeć na tarce zamiast walkowania? dzięki za odpowiedź :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-06-06 09:40:14

    @Gosia - tak, myślę, że spokojnie można takiego użyć. Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • Gosia Gosia
    2014-06-05 17:32:33

    ciasto wygląda obłędnie ;)chcę je upiec jutro ! w związku z tym mam jedno pytanie : czy mogę użyć twarogu w kostce (3-krotnie zmielonego )?? wyjdzie mi ta masa?? z góry dziękuję za odp ;)

    Twój komentarz
  • Kacpi Kacpi
    2014-06-01 15:35:21

    Upiekłem, przepyszne, po prostu przepyszne! Kruche ciasto, delikatna, puszysta masa, mnóstwo truskawek i jeszcze ta obłędna kruszonka :-). Cudne :-) Zniknęło w mgnieniu oka:-) Dziękuję za przepis:-)Pozdrawiam:-)

    Twój komentarz
  • Magdas Magdas
    2014-06-01 08:46:23

    Było pyszne!!! nawet się nie spodziewałam, że będzie takie smaczne :) na pewno jeszcze powtórzę

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-05-30 21:04:51

    @Jenusia - bardzo się cieszę, że smakowało :)

    Twój komentarz
  • jenusia jenusia
    2014-05-30 17:29:12

    jedno z lepszych ciast jakie jadłam..Znikło w mgnieniu oka :)

    Twój komentarz
  • gin gin
    2014-05-24 17:49:54

    Mmm, coś cudownego :)

    Twój komentarz

Ciasto półkruche z masą budyniowo-serową i truskawkami

Ciasto półkruche z masą budyniowo-serową i truskawkami

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 23x23 cm

Opis

Proste w przygotowaniu, przesmaczne ciasto, które zasmakuje zarówno dużym i małym. Po raz kolejny potwierdza się reguła, że w prostocie tkwi siła. :) Bo ciasto niby takie banalne, a cała rodzinka się u nas nim zajadała. :) Spód jest półkruchy, z subtelną nutą wanilii, nieco przypomina w strukturze ciasto ucierane. Nadzienie to pyszna masa budyniowo-serowa, która w połączeniu z truskawkami i migdałową kruszonką smakuje po prostu wybornie. Ciasto już podczas pieczenia uwalnia aromat, który nie pozwala nam spokojnie usiedzieć i który jest sprawcą tego, że ciasto znika w niewyjaśnionych okolicznościach jeszcze gorące wyjadane łyżką z blachy, a po wystudzeniu cieszy się jeszcze większą popluranością. ;) Bardzo Wam polecam!

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    masła, zimnego
    mąki pszennej
    cukru pudru
    proszku do pieczenia
    żółtka (jajka rozmiar L)
    kwaśnej gęstej śmietany (daję 18%)
    ekstraktu lub paty z wanilii
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    mleka
    opakowanie budyniu waniliowego
    cukru
    ekstraktu lub pasty z wanilii
    truskawek
    miękkiego twarogu lub serka śmietankowego
  • Kruszonka:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    roztopionego masła
    zmielonych migdałów
    mąki

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, ekstrakt/pastę, żółtka oraz śmietanę, zagnieść szybko ciasto.

Kwadratową blachę o boku 23 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto rozwałkować (podsypując odrobinę mąką) na kwadrat wielkości blachy*. Schłodzić około 20 minut w lodówce. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) i podpiec około 10-15 minut, aż ciasto nabierze jasnozłotego koloru.

Nadzienie:

200 ml mleka zagotować. W pozostałym rozrobić proszek budyniowy, dodać ekstrakt/pastę i cukier, wymieszać. Do gotującego się mleka dodać rozpuszczony proszek budyniowy, wymieszać, gotować na wolnym ogniu jeszcze ok 2-3 minut cały czas mieszając, żeby budyń się nie przypalił. Gorący budyń przełożyć do miski, miksować aż wyraźnie przestygnie, dodać miękki twaróg lub serek śmietankowy, zmiksować do połączenia się składników. W razie potrzeby (w zależności od upodobań smakowych) dodać odrobine cukru, wymieszać.

Kruszonka:

Wszystkie składniki wymieszać dłonią w misce, palcami formując kruszonkę.

Całość:

Podpieczony spód oprószyć bulką tartą lub kaszą manną. Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć i pokroić na połówki. Gotową masę budyniowo-serową wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch wyłożyć truskawki. Obsypać kruszonką.

Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół), aż kruszonka wyraźnie się zarumieni. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić w formie (nie wyjmować z formy przed wystudzenia, bo masa budyniowo serowa musi zastygnąć, dopiero wtedy znacznie zgęstnieje).

Smacznego :)

*ciasto można rozwałkować bezpośrednio na papierze do wypieków, wtedy nie ma problemów przenoszeniem delikatnego ciasta