Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 24x28 cm
Ostatnio troszkę mnie tu mniej ten stan potrwa jeszcze kilka tygodni, bo po pierwsze intensywnie pracuje nad nowa stroną, po drugie mam sporo niezaplanowanej pracy zawodowej, która spadła na mnie znienacka, a w międzyczasie będę miała jeszcze wyjazd wakacyjny z rodzinką, wiec trochę jeszcze potrwa zaczym wrócę tu na dobre. Ale od czasu do czasu na pewno będę dzielić się z Wami różnymi słodkościami, z uwagi na temperaturę pewnie głównie deserami, bo od piekarnika w taką pogodę trzymam się na ogół z daleka. :)
Dziś chciałam Was zachęcić do wypróbowania przepisu na pyszne ciasto jogurtowe. Jest naprawdę bardzo smaczne, chyba najlepsze jogurtowe, jakie do tej pory jadłam. Puszyste, a zarazem wilgotne, "miesiste" z lekko cytrynową nutą. Truskawki wyjątkowo dobrze komponują się z tym ciastem, choć myślę, że równie dobrze sprawdzą się jagody, porzeczki czy maliny. Bardzo polecam. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
duże lub dwa małe jajka | |
cukru pudru lub więcej (w zależności od preferencji smakowych) | |
oleju (do ciast jogurtowych używam słonecznikowego) | |
sok wyciśnięty z 1 średniej cytryny | |
jogurtu naturalnego (używam gęstego) | |
mąki pszennej tortowej | |
skórka otarta z 1 cytryny | |
proszku do pieczenia | |
sody |
Ilość | Składnik |
---|---|
truskawek lub innych owoców |
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać do miski, dodać skórkę otartą z 1 cytryny, wymieszać.
W drugim naczyniu wymieszać jajko/jajka z cukrem, olejem i sokiem z cytryny do połączenia się składników. Dodać jogurt, wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem i sodą, wymieszać łyżką do połączenia się składników (ciasto będzie dość gęste).
Blachę o wymiarach ok. 24 x 28 cm natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, wierzch wyrównać.
Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować, przekroić na połówki. Wyłożyć je na wierzch ciasta przeciętą stroną do góry.
Piec w temperaturze 160 -170 stopni z termoobiegiem (bez 180 stopni) przez około 60 minut (do suchego patyczka). Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.
Wystudzone można oprószyć cukrem pudrem (ja pominęlam).
Smacznego :-)