budynie bez cukru (ja użyłam półtora, bo chcialam, żeby budyń byl tylko drobnym akcentem)
mleka
cukru
truskawek
galaretki truskawkowe
Sposób przygotowania
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Z białek ubić sztywną pianę. Obie mąki przesiać, wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy żółtkowej. Dodać olej lub roztopione wystudzone masło. Wymieszać. Delikatnie połączyć z ubitą pianą. Przełożyć do prostokątnej formy lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica o wym. 21 x 27 cm). Ciasto można też upiec w okrąglej tortownicy o śr. 22-24 cm. Piec w temp. 180°C około 50-60 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie. Pod koniec pieczenia przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu (zmniejszając ilość mleka). Truskawki oczyścić, przekroić na połówki. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu zmniejszając przy każdej ilość wody o 100 ml. Galaretki odstawić, żeby nieco stężały. Jeszcze ciepły budyń wykładać na ciepłe ciasto. Schłodzić, żeby budyń przestygł. Truskawki ułoży na wierzchu ciasta. Na wierzch wylać tężejące galaretki. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Proste, ciasto ucierane z dodatkiem budyniu o dowolnym smaku, truskawek i galaretki. Idealne na letnie wieczory do herbatki. Ciasto wychodzi puszyste, dość wilgotne, jest mało kłopotliwe w przygotowaniu. A jeśli pominiemy zabawy z budyniem i galaretką i dodamy same owoce ciasto przyrządzimy dosłownie w kwadrans. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
jajek
cukru
cukru waniliowego domowego
mąki pszennej (u mnie tortowa)
mąki ziemniaczanej
proszku do pieczenia
oleju lub rozpuszczonego masła
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
budynie bez cukru (ja użyłam półtora, bo chcialam, żeby budyń byl tylko drobnym akcentem)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Renia
2013-06-10 12:27:27
Kwadrans to za mało, żeby budyń przestygł. Gdy ułożyłam na nim truskawki i zalałam tężejącą galaretką, efekt był taki, że galaretka rozpuściła się i powoli wsiąkła do ciasta...:(
Daria
2013-05-22 14:53:03
Dzisiaj zrobiłam swoją wersję tego ciasta. Zamiast ucieranego ciasta biszkopt, budynie śmietankowe, na to brzoskwinie z puszki i galaretki w 2 smakach. Mam nadzieję, że będzie dobre ;)
mala
2013-02-22 14:22:34
same kluchy mi wyszly przed polaczeniem z bialkami. nie wiem co to bedzie, jednolita masa to nie byla. zobacze po upieczeniu, ale nie sadze, ze bedzie szal.
Nat
2012-08-29 21:29:24
Bardzo dziękuję za ten przepis! Czegoś takiego szukałam. Wczoraj zrobiłam placuszek. Wyszedł idealnie, wszystkim bardzo smakuje. I wygląda niesamowicie apetycznie. Pychotka...
ilona
2012-06-23 09:14:08
Zrobiłam-pyszności:-) Mój spód wyszedł jednak zdecydowanie cieńszy;-) Dzięki za smakowitą inpirację. Pozdrowienia!
sofieta
2012-06-17 19:55:27
Super przepis! a najwazniejsze, ze krem bez masla! juz zapisuje do zrobienia na niedziele)) pozdrawiam,
domynyka
2012-06-17 08:52:40
Swietny przepis, perfekcyjnie wyjaśnione jak zrobić.Po mimo że mam 14 lat wczoraj zrobiłam i wszystko pięknie, jedynie co to galaretka poleciała na dół :< Dziękuje za przepis, buziaki ; *****
karmel-itka
2012-06-16 21:03:57
mniam, mniam, mniam! klasyka ;]
Jolanta Szyndlarewicz
2012-06-16 20:44:00
Budyń, truskawki i galaretka:) pysznie:)
Kaś
2012-06-16 19:35:29
mogę kawałek? pysznie wygląda!
wiosenka27
2012-06-16 15:37:43
Kolejne wspaniałe ciasto:)
juliette
2012-06-16 08:40:24
mmm pyszności!jaki ciekawy blog;) już żałuję, że pierwszy raz tu jestem!
Proste, ciasto ucierane z dodatkiem budyniu o dowolnym smaku, truskawek i galaretki. Idealne na letnie wieczory do herbatki. Ciasto wychodzi puszyste, dość wilgotne, jest mało kłopotliwe w przygotowaniu. A jeśli pominiemy zabawy z budyniem i galaretką i dodamy same owoce ciasto przyrządzimy dosłownie w kwadrans. Polecam!
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
jajek
cukru
cukru waniliowego domowego
mąki pszennej (u mnie tortowa)
mąki ziemniaczanej
proszku do pieczenia
oleju lub rozpuszczonego masła
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
budynie bez cukru (ja użyłam półtora, bo chcialam, żeby budyń byl tylko drobnym akcentem)
mleka
cukru
truskawek
galaretki truskawkowe
Sposób przygotowania
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Z białek ubić sztywną pianę. Obie mąki przesiać, wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy żółtkowej. Dodać olej lub roztopione wystudzone masło. Wymieszać. Delikatnie połączyć z ubitą pianą. Przełożyć do prostokątnej formy lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica o wym. 21 x 27 cm). Ciasto można też upiec w okrąglej tortownicy o śr. 22-24 cm. Piec w temp. 180°C około 50-60 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie. Pod koniec pieczenia przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu (zmniejszając ilość mleka). Truskawki oczyścić, przekroić na połówki. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu zmniejszając przy każdej ilość wody o 100 ml. Galaretki odstawić, żeby nieco stężały. Jeszcze ciepły budyń wykładać na ciepłe ciasto. Schłodzić, żeby budyń przestygł. Truskawki ułoży na wierzchu ciasta. Na wierzch wylać tężejące galaretki. Wstawić na kilka godzin do lodówki.