Ciasto francuskie rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm (gotowego ciasta zwijanego w rulon nie musicie już rozwałkowywać).
Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości 1,5- 2 cm (jak na fot.).
Każdy pasek nawijamy na metalową foremkę do rurek (jak na zdjęciu). Smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem, spód rurki tam gdzie się kończy ciasto również, żeby się dobrze przykleiło.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C (piekę z termoobiegiem) i piec około 20 min.
Gotowe wyjąć, przestudzić, zdjąć z metalowych foremek.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniecubijania dodać cukier (ubijać aż będzie sztywna - zaczną tworzyćsię wierzchołki). Ubitą śmietanęwłożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki, wypełnić rurki. I gotowe.
Klasyka gatunku. Prościej już się chyba nie da, szczególnie jeśli użyjecie gotowego ciasta (koniecznie na maśle) lub domowego wcześniej przygotowanego. :) Rozpisywać się nie będę, bo każdy z Was zapewne takie rurki jadł w dzieciństwie - chrupiące, maślane, polistkowane ciasto francuskie wypełnione po brzegi bitą śmietaną, to nie może być niesmaczne. ;) Idealne sprawdzi się, gdy macie mało czasu a dzieci domagają się czegoś słodkiego. :)
Klasyka gatunku. Prościej już się chyba nie da, szczególnie jeśli użyjecie gotowego ciasta (koniecznie na maśle) lub domowego wcześniej przygotowanego. :) Rozpisywać się nie będę, bo każdy z Was zapewne takie rurki jadł w dzieciństwie - chrupiące, maślane, polistkowane ciasto francuskie wypełnione po brzegi bitą śmietaną, to nie może być niesmaczne. ;) Idealne sprawdzi się, gdy macie mało czasu a dzieci domagają się czegoś słodkiego. :)
Ciasto francuskie rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm (gotowego ciasta zwijanego w rulon nie musicie już rozwałkowywać).
Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości 1,5- 2 cm (jak na fot.).
Każdy pasek nawijamy na metalową foremkę do rurek (jak na zdjęciu). Smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem, spód rurki tam gdzie się kończy ciasto również, żeby się dobrze przykleiło.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C (piekę z termoobiegiem) i piec około 20 min.
Gotowe wyjąć, przestudzić, zdjąć z metalowych foremek.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniecubijania dodać cukier (ubijać aż będzie sztywna - zaczną tworzyćsię wierzchołki). Ubitą śmietanęwłożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki, wypełnić rurki. I gotowe.