Ciasto francuskie rozłożyć na oprószonym mąką blacie lub stolnicy (jeśli ciasto było wcześniej zamrożone, trzeba je oczywiście wcześniej rozmrozić). Z ciasta francuskiego wyciąć szklanką lub okrągła wykrawaczką ok. 12 jednakowych kółek.
Na środku każdego ułożyć po 1-2 łyżeczki Nutelli, na krem wyłożyć po kilka malin (zostawiając z brzegów około 1-1,5 cm nieprzykrytego ciasta).
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do wypieków, zachowując odstępy (pamiętamy, że ciasto francuskie rośnie nie tylko do góry).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 °C (termoobieg) lub 220 °C i piec około 15-18 minut, aż ciasto wyraźnie się zezłoci.
Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce, oprószyć cukrem pudrem.
Ciastka, przy których nie sposób się zmęczyć i trzeba się naprawdę mocno postarać, żeby się nie udały. ;) A jeśli tylko użyjecie dobrej jakości ciasta francuskiego na maśle, będą smakować, jakbyście poświecili im co najmniej kilka godzin. :) Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić je z domowego ciasta (klik) i wtedy faktycznie te kilka godzin będzie jak najbardziej uzasadnione... ale czy warto poświęcać tyle czasu na ciastka, których przygotowanie może zająć 10-15 minut? ;) Ja nie ukrywam, że własnoręcznie robione ciasto francuskie zostawiam jednak do bardziej wymagających dań. ;) Chrupiące maślane ciasto w połączeniu z Nutellą i malinami smakuje wybornie. Może takie połączenie wydaje się trochę infantylne i niewyszukane, ale wierzcie mi nie będziecie rozczarowani. :)
Ciastka, przy których nie sposób się zmęczyć i trzeba się naprawdę mocno postarać, żeby się nie udały. ;) A jeśli tylko użyjecie dobrej jakości ciasta francuskiego na maśle, będą smakować, jakbyście poświecili im co najmniej kilka godzin. :) Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić je z domowego ciasta (klik) i wtedy faktycznie te kilka godzin będzie jak najbardziej uzasadnione... ale czy warto poświęcać tyle czasu na ciastka, których przygotowanie może zająć 10-15 minut? ;) Ja nie ukrywam, że własnoręcznie robione ciasto francuskie zostawiam jednak do bardziej wymagających dań. ;) Chrupiące maślane ciasto w połączeniu z Nutellą i malinami smakuje wybornie. Może takie połączenie wydaje się trochę infantylne i niewyszukane, ale wierzcie mi nie będziecie rozczarowani. :)
Ciasto francuskie rozłożyć na oprószonym mąką blacie lub stolnicy (jeśli ciasto było wcześniej zamrożone, trzeba je oczywiście wcześniej rozmrozić). Z ciasta francuskiego wyciąć szklanką lub okrągła wykrawaczką ok. 12 jednakowych kółek.
Na środku każdego ułożyć po 1-2 łyżeczki Nutelli, na krem wyłożyć po kilka malin (zostawiając z brzegów około 1-1,5 cm nieprzykrytego ciasta).
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do wypieków, zachowując odstępy (pamiętamy, że ciasto francuskie rośnie nie tylko do góry).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 °C (termoobieg) lub 220 °C i piec około 15-18 minut, aż ciasto wyraźnie się zezłoci.
Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce, oprószyć cukrem pudrem.