opakowanie budyniu migdałowego (mozna użyć też waniliowego lub śmietankowego dodając cukier migdałowy)
mielonych obranych migdałów ( u mnie ze skórką)
200 g
zimnego masła
cukru pudru
żółtka
gęstej śmietany
Krem migdałowy:
Ilość
Składnik
mleka
cukru
żółtek
mąki pszennej
likieru Amaretto
mielonych obranych migdałów (dałam ze skórką)
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
śliwek
grubo posiekanych obranych migdałów
Sposób przygotowania
Mąkę z proszkiem budyniowym posiekać z masłem. Dodać zmielone migdały, cukier puder, żółtka oraz śmietanę. Wymieszać i energicznie zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 min.
Ciastem wyłożyć natłuszczoną formę na tartę, uformować brzegi w wysokości 4-5 cm. Ciasto ponakłuwać gęsto widelcem, przykryć papierem do wypieków i posypać suchym grochem lub fasolom, żeby ciasto się nie unosiło. Upiec na złoto (10-12 minut) w temp. 180°C. Usunąć pergamin z grochem.
Mleko zagotować ze zmielonymi migdałami. Żółtka ubić z cukrem i wymieszać z mąką. Cały czas ubijając zalać gorącym mlekiem. Doprowadzić do wrzenia i gotować około minuty, cały czas mieszając (do zgęstnienia masy). Krem wymieszać z likierem, wyłożyć na podpieczoną tartę. Posypać połową posiekanych migdałów. Ułożyć połówki śliwek, wciskając do środka kremu.
Wierzch tarty posypać pozostałymi posiekanymi uprażonymi na patelni migdałami. Tartę piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Ta tarta „chodziła za mną” już od jakiegoś czasu, musiałam w końcu jej ulec. I powiem Wam, że nie zawiodłam się ani trochę. Dokładnie tak sobie ją wyobrażałam. Połączenie aromatu migdałów, amaratetto i pieczonych śliwek uwodzi już podczas pieczenia, a w czasie konsumpcji dochodzą niewątpliwe walory smakowe. :) Ciasto kruche, które rozpływa się w ustach, i w którym delikatnie wyczuwamy aromat migdałów, mocno migdałowy krem z nutą amaretto, które jeszcze podkreśla całą „migdałowość”, a na kremie warstwa chrupiących migdałów, przykryta pieczonymi śliweczkami. Takie połączenie skazane jest na sukces. :) Przepis wyrwany z jakiejś gazetki (dodatku) z ciastami owocowymi, odrobinę zmodyfikowany pod moje upodobania. Polecam Wam serdecznie :)
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki
opakowanie budyniu migdałowego (mozna użyć też waniliowego lub śmietankowego dodając cukier migdałowy)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
asiek
2012-11-24 10:03:52
jejku pychota!!! w Ikei jest gotowa tarta migdałowa do kupienia,ale ja chce zrobić sama taka. Problem w tym , że do dzisiaj nie znalazłam dobrego przepisu.... może Ty miałabyś pomysł na taka tartę? pozdrawiam :)
Asiek
2011-09-04 08:38:20
Piękna tarta! Z takim kremem musi smakować wyjątkowo!
Pozdrawiam:)
Nemi
2011-08-29 20:45:33
Teraz bedzie ona chodziła za mną:)
Łyżka
2011-08-29 06:52:52
świetne połączenie smaków! i wygląda przepysznie ;)
Arvén
2011-08-28 20:12:40
Krem migdałowy mnie obezwładnia, w połączeniu z kruchym ciastem - już w ogóle mnie pozbawia silnej woli, pozostaje tylko pobiec do kuchni :D
Albo wgryźć się w podarowany kawałek...:>
Arvén
2011-08-28 20:12:40
Krem migdałowy mnie obezwładnia, w połączeniu z kruchym ciastem - już w ogóle mnie pozbawia silnej woli, pozostaje tylko pobiec do kuchni :D
Albo wgryźć się w podarowany kawałek...:>
Karmel-itka.
2011-08-28 12:31:26
migdały i śliwki...
och, po rpostu wspaniałości. istna poezja!
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
burczymiwbrzuchu
2011-08-28 11:21:50
Kruche ciasto, krem migdałowy i śliwki to cudna kompozycja smaków:)
Ta tarta „chodziła za mną” już od jakiegoś czasu, musiałam w końcu jej ulec. I powiem Wam, że nie zawiodłam się ani trochę. Dokładnie tak sobie ją wyobrażałam. Połączenie aromatu migdałów, amaratetto i pieczonych śliwek uwodzi już podczas pieczenia, a w czasie konsumpcji dochodzą niewątpliwe walory smakowe. :) Ciasto kruche, które rozpływa się w ustach, i w którym delikatnie wyczuwamy aromat migdałów, mocno migdałowy krem z nutą amaretto, które jeszcze podkreśla całą „migdałowość”, a na kremie warstwa chrupiących migdałów, przykryta pieczonymi śliweczkami. Takie połączenie skazane jest na sukces. :) Przepis wyrwany z jakiejś gazetki (dodatku) z ciastami owocowymi, odrobinę zmodyfikowany pod moje upodobania. Polecam Wam serdecznie :)
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki
opakowanie budyniu migdałowego (mozna użyć też waniliowego lub śmietankowego dodając cukier migdałowy)
mielonych obranych migdałów ( u mnie ze skórką)
200 g
zimnego masła
cukru pudru
żółtka
gęstej śmietany
Krem migdałowy:
Ilość
Składnik
mleka
cukru
żółtek
mąki pszennej
likieru Amaretto
mielonych obranych migdałów (dałam ze skórką)
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
śliwek
grubo posiekanych obranych migdałów
Sposób przygotowania
Mąkę z proszkiem budyniowym posiekać z masłem. Dodać zmielone migdały, cukier puder, żółtka oraz śmietanę. Wymieszać i energicznie zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 min.
Ciastem wyłożyć natłuszczoną formę na tartę, uformować brzegi w wysokości 4-5 cm. Ciasto ponakłuwać gęsto widelcem, przykryć papierem do wypieków i posypać suchym grochem lub fasolom, żeby ciasto się nie unosiło. Upiec na złoto (10-12 minut) w temp. 180°C. Usunąć pergamin z grochem.
Mleko zagotować ze zmielonymi migdałami. Żółtka ubić z cukrem i wymieszać z mąką. Cały czas ubijając zalać gorącym mlekiem. Doprowadzić do wrzenia i gotować około minuty, cały czas mieszając (do zgęstnienia masy). Krem wymieszać z likierem, wyłożyć na podpieczoną tartę. Posypać połową posiekanych migdałów. Ułożyć połówki śliwek, wciskając do środka kremu.
Wierzch tarty posypać pozostałymi posiekanymi uprażonymi na patelni migdałami. Tartę piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.