Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki tortownicy o śr. 22 cm. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, obciążyć suchym grochem.
Piec ok. 30-35 minut w temp. 170-180° C , aż ciasto się "zezłoci", po upływie ok. 20 minut zdjąć papier z grochem i podpiekać dalej bez papieru. Studzić w tortownicy.
Nadzienie:
Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, połowę rozdrobnić w blenderze na mus, przelać do rondla, dodać wodę, cukier i zagotować. W niewielkiej ilości zimnej wody rozrobić mąkę ziemniaczaną i dodać do musu truskawkowego. Podgrzewając wymieszać, aż mus zgęstnieje i nie będzie grudek. Powinien mieć konsystencję jak gęsty kisiel, więc jeśli będzie za rzadki (może się tak zdarzyć jeśli truskawki są bardzo soczyste) wtedy dodajemy jeszcze 1 łyżkę mąki i ponownie mieszamy. Zdjąć z ognia, dodać pokrojone truskawki (zostawić kilka na wierzch do ozdoby), wymieszać. Na ciasto wyłożyć mus, na wierzch musu wyłożyć pozostawione truskawki, lekko dociskając. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.
Jeśli podobnie jak ja nie możecie się już doczekać truskawek i lubicie jeść o tej porze roku mocno owocowe, orzeźwiające swoim smakiem ciacha i desery to jest to propozycja w sam raz dla Was.
Delikatne, kruche, lekko cytrynowe ciacho z dodatkiem musu truskawkowego i całego mnóstwa truskawek. Czy wiosną może być coś pyszniejszego? :) Polecam szczególnie fanom truskawek.
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Magda
2015-12-12 09:10:34
Czy mrożone truskawki się nadadzą?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-12-16 12:14:21
tak
Aksu
2015-07-25 13:34:08
Robię, robię :) Truskawki z mango. Następnym razem może malinowo-jagodowo. Super letnie smaki, czysta przyjemność :)
Czarna Owca
2015-04-15 14:42:35
Czy mąkę należy przesiać?
I pytanie numer dwa - czy koniecznie trzeba obciążyć ciasto w trakcie pieczenia? Co polecasz w przypadku braku grochu? :)
dziękuję!
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-04-16 10:45:35
Mąki nie trzeba przesiewać, bo mieszamy ją z wodą, żeby nie było grudek. Ciasto dobrze jest obciążyć, bo wtedy zachowuje ładny kształt... zamiast grochu można obciążyć je również suchą fasolą, kaszą jęczmienną, ryżem, ważne, żeby obciążenie było dość znaczne wagowo i zajmowało całą powierzchnię ciasta, wtedy boki się nie rozpływają. Można też użyć specjalnych kulek ceramicznych do obciążania, dostępne są w sklepach internetowych i na allegro. Pozdrawiam
SlodkieFantazje
2014-06-21 12:21:58
@Kurczak - nie dało się kroić, bo mus był zbyt rzadki??? Mus powinien być już gęsty po wymieszaniu z mąką (jak gesty kisiel), jeśli jest rzadki na tym etapie, to trzeba dodać już wtedy więcej mąki ziemniaczanej. Myślę, że to nie wina łyżki czy mąki, ale soku z truskawek. Jedne są bardziej soczyste inne mniej (jedne puszczą więcej soku inne mniej) i jeśli tego soku jest za dużo wtedy trzeba dodać więcej mąki, żeby konsystencja była odpowiednia. Po schłodzeniu mus jeszcze gęstnieje, ale tak jak wyżej wspomniałam powinien być już gęsty na etapie podgrzewania po wymieszaniu z mąką. Pozdrawiam
kurczak
2014-06-18 12:13:18
Zachęcona zdjęciami i sukcesami z poprzednich przepisów pomyślałam, że to ciacho musi być pyszne, więc migiem do roboty... Jednak łyżka, łyżce nie równa... dałam 2 łyżki mąki do truskawek, ale niestety nie dało się tego kroić, udało się jedynie ukroić kruche i polać "czymś" truskawkowym :-)
SlodkieFantazje
2013-07-06 10:33:42
@Ania - niestety dopiero teraz mam dostęp do netu, więc moja odpowiedź jest już pewnie po czasie, ale myślę, że ciasto powinno się udać. Pozdrawiam
Ania
2013-07-05 08:52:10
Dzień dobry:)Niestety posiadam tylko tortownicę 26 cm, a zagniotłam już ciasto. Czy mogę zrobić cieńszą warstwę, czy ciasto się nie uda>?
Jolanta Szyndlarewicz
2013-05-02 19:57:44
Dzisiaj własnie kupiłam troche truskawek na torcik dla córeczki ...ale jakies bez smaku jeszcze ....dlatego też z tym ciastem zaczekam na nasze polskie, prawdziwe truskawki ...ale musze go zrobić, bo wyglada zjawiskowo:)
gin
2013-05-02 18:32:13
Prezentuje się wspaniale, a smak musiał wprost zwalać z nóg :)
Catherine
2013-05-01 16:12:31
Moje ulubione ciasto kruche.... i truskawki;) Duet doskonały!
Majana
2013-04-30 21:38:01
Ciasto wygląda obłędnie!Uwielbiam truskawki i nie mogę się już doczekać naszych,polskich truskawek. Może jak będą to zrobię takie pyszne ciasto?:)Pozdrowienia
AnnaA-G
2013-04-30 18:47:01
świetne zdjęcia, boskie ciasto:)
Agniesia
2013-04-30 15:21:57
Wszędzie ciasta ze świeżymi truskawkami :)A ja jeszcze zużywam zamrożone :DTwoje ciasto Kasiu wygląda pięknie.
aga-aa
2013-04-30 11:09:17
uwielbiam kruche ciasto, czasem zjadam tylko sam spód zostawiając resztę, takie dziwactwo, ale wynika własnie z uwielbienia ciasta kruchego :)
Jeśli podobnie jak ja nie możecie się już doczekać truskawek i lubicie jeść o tej porze roku mocno owocowe, orzeźwiające swoim smakiem ciacha i desery to jest to propozycja w sam raz dla Was.
Delikatne, kruche, lekko cytrynowe ciacho z dodatkiem musu truskawkowego i całego mnóstwa truskawek. Czy wiosną może być coś pyszniejszego? :) Polecam szczególnie fanom truskawek.
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki
cukru pudru
proszku do pieczenia
200 g
zimnego masła
żółtka
skórka otarta z 1 cytryny
Nadzienie truskawkowe:
Ilość
Składnik
truskawek
cukru
mąki ziemniaczanej
wody
Sposób przygotowania
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki tortownicy o śr. 22 cm. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, obciążyć suchym grochem.
Piec ok. 30-35 minut w temp. 170-180° C , aż ciasto się "zezłoci", po upływie ok. 20 minut zdjąć papier z grochem i podpiekać dalej bez papieru. Studzić w tortownicy.
Nadzienie:
Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, połowę rozdrobnić w blenderze na mus, przelać do rondla, dodać wodę, cukier i zagotować. W niewielkiej ilości zimnej wody rozrobić mąkę ziemniaczaną i dodać do musu truskawkowego. Podgrzewając wymieszać, aż mus zgęstnieje i nie będzie grudek. Powinien mieć konsystencję jak gęsty kisiel, więc jeśli będzie za rzadki (może się tak zdarzyć jeśli truskawki są bardzo soczyste) wtedy dodajemy jeszcze 1 łyżkę mąki i ponownie mieszamy. Zdjąć z ognia, dodać pokrojone truskawki (zostawić kilka na wierzch do ozdoby), wymieszać. Na ciasto wyłożyć mus, na wierzch musu wyłożyć pozostawione truskawki, lekko dociskając. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.