ciemnego cukru muscovado (moża zastąpić jasnym muscovado albo zwykłym brązowym)
śmietanki kremówki (można dać więcej śmietanki jeśli wolicie rzadsze sosy)
pasty z wnailii (można zastąpić ekstraktem z wanilii)
masła
Sposób przygotowania
Na patelni roztopić cukier muscovado z kilkoma łyżkami wody, gdy lekko się zagęści (nastąpi to dość szybko, więc trzeba uważać, żeby się nie przypalił) stopniowo dodawać śmietankę i masło, stale mieszając.
Podgrzewać na niewielkim ogniu do momentu aż sos znacznie zgęstnieje (ok. 2-3 minut), nieco przestudzić (uwaga bo jest bardzo gorący).
Jeden z moich ulubionych. Nie sposób mu się oprzeć. Jedwabiście kremowy, delikatny, nie za słodki. W zasadzie niezależnie czy dodajemy go do ciasta, lodów czy innego deseru zawsze smakuje pysznie. Jedwabiście kremowy, delikatny, nie za słodki. Pyszny. :)
Składniki:
Sos:
Ilość
Składnik
ciemnego cukru muscovado (moża zastąpić jasnym muscovado albo zwykłym brązowym)
śmietanki kremówki (można dać więcej śmietanki jeśli wolicie rzadsze sosy)
pasty z wnailii (można zastąpić ekstraktem z wanilii)
Jeden z moich ulubionych. Nie sposób mu się oprzeć. Jedwabiście kremowy, delikatny, nie za słodki. W zasadzie niezależnie czy dodajemy go do ciasta, lodów czy innego deseru zawsze smakuje pysznie. Jedwabiście kremowy, delikatny, nie za słodki. Pyszny. :)
Składniki
Sos:
Ilość
Składnik
ciemnego cukru muscovado (moża zastąpić jasnym muscovado albo zwykłym brązowym)
śmietanki kremówki (można dać więcej śmietanki jeśli wolicie rzadsze sosy)
pasty z wnailii (można zastąpić ekstraktem z wanilii)
masła
Sposób przygotowania
Na patelni roztopić cukier muscovado z kilkoma łyżkami wody, gdy lekko się zagęści (nastąpi to dość szybko, więc trzeba uważać, żeby się nie przypalił) stopniowo dodawać śmietankę i masło, stale mieszając.
Podgrzewać na niewielkim ogniu do momentu aż sos znacznie zgęstnieje (ok. 2-3 minut), nieco przestudzić (uwaga bo jest bardzo gorący).