Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 10
Forma: 22 cm
Kochani, co bym nie napisała o tym serniku to będzie za mało. Zakochałam się w nim od pierwszego kęsa i jest moim zdecydowanym faworytem. Połączenie czekoladowego, rozpływającego się w ustach brownie z kremowym karmelowym sernikiem, a żeby tego było mało całość przykryta kołderką polewy karmelowej.
Nie jest żadną tajemnicą i podkreślałam niejednokrotnie, że lubię serniki, ale pomiędzy lubię, a jestem zachwycona jest jeszcze daleka droga… ten zdecydowania trafia do kategorii tych, które zachwycają. Zdecydowanie mogę zamieścić go na liście TOP 10, a nawet Top 5 najlepszych przepisów na blogu. Jest naprawdę doskonały. Zresztą wszystkie osoby, które go spodobały były podobnego zdania. Wiem, że to może nie zabrzmi skromnie, ale naprawdę jestem z tego przepisu bardzo dumna - i mówię Wam to z czystym sumieniem. Polecam go Wam bardzo, zarówno na święta jak i po! Jestem pewna, ze się nie zawiedziecie! :)
Ilość | Składnik |
---|---|
ciemnego brązowego cukru muscovado (w ostateczności można zastąpić zwykłym brązowym) | |
śmietanki kremówki 30% | |
3 łyżki | wody |
Ilość | Składnik |
---|---|
gorzkiej czekolady | |
200 g | masła |
cukru pudru | |
jajka | |
mąki pszennej |
Ilość | Składnik |
---|---|
tłustego twarogu, zmielonego trzykrotnie (z gotowych twarogów sernikowych polecam Piątnicy lub Wielunia) | |
średnie jajka | |
cukru pudru | |
pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem lub ziarenkami z 1 laski wanilii) | |
sosu karmelowego, wcześniej przygotowanego |
Ilość | Składnik |
---|---|
brązowego cukru (najlepiej ciemnego muscovado) | |
śmietanki kremówki |
Sos karmelowy do masy serowej:
Na patelni lekko skarmelizować cukier, dodając 2-3 łyżki wody. Powinien być płynny, ale konsystencja nieco gęstsza niż na początku po wkropleniu odrobiny do lodowatej wody nie powinien całkowicie zastygać, a tylko przybierać postać karmelka czy „ciągutka”. Do skarmelizowanego cukru dodajemy powoli i stopniowo śmietankę, stale i intensywnie mieszając. Wymieszać do połączenia się składników, jeszcze chwilę podgrzać. Sos odstawić w chłodne miejsce, żeby nieco ostygł.
Brownie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, dokładnie miksując ok. 30-40 sekund przed dodaniem następnego. Dodać roztopioną czekoladę, zmiksować. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać.
Spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków tortownicy niczym nie wykładać ani nie smarować. Masę czekoladową przelać do tortownicy.
Masa serowa:
Do wysokiego naczynia wyłożyć ser i resztę składników masy serowej (łącznie z przygotowanym wcześniej sosem karmelowym), zmiksować na średnich obrotach do wyraźnego połączenia się składników, ale nie za długo, żeby masa zbytnio się nie napowietrzyła. Masę serową przelać ma masę czekoladową.
Na dolną półkę piekarnika wstawić blachę wypełnioną gorącą wodą (woda będzie parowała w trakcie pieczenia, dzięki czemu sernik nadmiernie nie wysycha i jest równiutka jak stół). Piec około 50-60 minut w temp. 160°C.
Studzić w piekarniku, po około 30-60 minutach można lekko uchylić piekarnik i dalej studzić wewnątrz.
Przygotować polewę karmelową identycznie jak sos karmelowy, tylko w podanych w składnikach proporcjach. Polewę odstawić w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki lub za okno, żeby zgęstniała. Gotową rozsmarować na wierzchu sernika.
Wystudzony sernik schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc, wyjąć z lodówki około 15-20 minut przed podaniem.
Smacznego :)