Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 10
Forma: 22 cm
Nie ulega wątpliwości, że lubię serniki, ba, ja je wręcz uwielbiam… ale nie każdy… Nie będę Wam pisać o tych, za którymi nie przepadam i dlaczego – o tym może innym razem. Powiem Wam za to, jakie serniki wprost ubóstwiam, bo muszą one spełniać kilka podstawowych cech, a mianowicie: powinny być jedwabiście kremowe, wilgotne, ciężkie i dość zwarte (czyli mało puszyste) i koniecznie rozpływać się w ustach, a smak i zapach musi na długo pozostawać nam w pamięci. To ten rodzaj serników, przy których jedząc choćby jeden maleńki kawałek już żałujemy, że ta chwila nie trwa wiecznie…
Ten sernik spełnia wszystkie te kryteria, tym samym ląduje w czołówce moich ulubionych serników. Jeśli podobnie jak ja lubicie te kremowe, wilgotne i rozpływające się w ustach serniki to koniecznie go zróbcie. Połączenie czekolady, karmelu i wanilii w serniku smakuje nieziemsko, a konsystencja a’la trufle czekoladowe zachęca do kolejnych kęsów. Bardzo Wam polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
200 g | czekoladowych ciasteczek (u mnie domowe z tego przepisu) |
roztopionej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady | |
miękkiego masła |
Ilość | Składnik |
---|---|
ciemnego cukru muscovado | |
śmietanki kremówki | |
pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem z wanilii) |
Ilość | Składnik |
---|---|
mielonego twarogu śmietankowego (może być twaróg wiaderkowy) | |
średnie jajka | |
śmietanki kremówki (można zastąpić 100 g serka mascarpone) | |
słodzonego mleka skondensowanego | |
gorzkiej czekolady 60% kakao (można częściowo zastąpić mleczną, jeśli ktoś nie przepada za gorzką) | |
wcześniej przygotowany sos karmelowy |
Ilość | Składnik |
---|---|
brązowego cukru | |
śmietanki kremówki 30% | |
ekstraktu z wanilii |
Spód:
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie wykładamy.
Ciasteczka rozdrobnić na proszek w malakserze/blenderze lub za pomocą wałka. Dodać do nich miękkie masło i roztopioną czekoladę, wymieszać aż z ciasteczek zrobi się lekko wilgotna masa. Tak przygotowana masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 22 cm
Piekarnik nagrzać do 160 °C, na dół piekarnika wstawić blachę wypełnioną do 1/2 wysokości gorąca wodą.
Sos karmelowy:
Na patelni roztopić cukier muscovado z kilkoma łyżkami wody, gdy lekko się zagęści (nastąpi to dość szybko, więc trzeba uważać, żeby się nie przypalił) stopniowo dodawać śmietankę, stale mieszając. Podgrzewać na niewielkim ogniu do momentu aż sos znacznie zgęstnieje (ok. 2-3 minut), nieco przestudzić.
Masa serowa:
Czekoladę połamać na drobne kawałeczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. W garnku gotujemy wodę, stawiamy na nim miskę o średnicy większej niż garnek, przekładamy do niej czekoladę i rozpuszczamy czekoladę od czasu do czasu sprawdzając czy już się rozpuściła (pamiętamy, że temperatura rozpuszczanej czekolady nie może wzrosnąć powyżej 50 stopni C i że nie może dostać się do rozpuszczanej czekolady woda ani para, bo czekolada zgęstnieje, więc najlepiej, żeby pod garnkiem z wodą był ustawiony niewielki ogień). Rozpuszczoną czekoladę przestudzić.
Składniki masy serowej (oprócz czekolady i sosu) przekładamy do miski robota, mieszamy na średnich obrotach. Jedną szklankę masy serowej odlewamy do czekolady i miksujemy do połączenia się składników w jednolitą, gładka masę. Tak powstałą masę czekoladowo-serową łączy z resztą masy, dodajemy przestudzony sos karmelowy (po przestudzeniu powinien znacznie zgęstnieć), całość mieszamy na średnich obrotach do połączenia się składników. Gotową masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód.
Sernik wstawić na środkową lub drugą od dołu półkę nagrzanego piekarnika, piec około 50-60 minut. Studzić w piekarniku. Wystudzony wstawić na kilka godzin do lodówki. Schłodzony polać polewą karmelową przygotowaną tak jak sos karmelowy (nie schłodzoną, bo schładzana gęstnienie). Podawać po około 20-30 minutach od wyjęcia z lodówki.
Smacznego :)